Τσίπρας για Λιγνάδη: Την ηθική και πολιτική ευθύνη της όποιας συγκάλυψης την έχει ο Μητσοτάκης

Τσίπρας για Λιγνάδη: Την ηθική και πολιτική ευθύνη της όποιας συγκάλυψης την έχει ο Μητσοτάκης Facebook Twitter
0

Πολιτική και ηθική ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη «για την όποια συγκάλυψη» στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η συγκάλυψη είναι ίσως μεγαλύτερο έγκλημα και από τα εγκλήματα που κάποιοι επιχειρούν να συγκαλύψουν», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Οι ηθοποιοί στον καιρό του Covid-19 και του #metoo».

«Τον κ. Λιγνάδη δεν τον γνώρισα ποτέ, δεν έχω κάτι μαζί του, κάθε άνθρωπος που κατηγορείται και καταγγέλλεται έχει δικαίωμα να κριθεί από τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Τσίπρα για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Συνέχισε λέγοντας ότι θεωρεί απαράδεκτο «αυτό που γίνεται ειδικά για αυτό τον άνθρωπο». «Δεν ακούστηκε για κάποιον άλλον, δεν δημιουργήθηκε εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό για να μας πει ότι κατηγορείται για το τίποτα και δεν υπήρξε ένα τέτοιο κλίμα μιας προσπάθειας να το ξεπεράσουμε αυτό το θέμα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει την υπόθεση, αλλά σημείωσε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Είπε ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Δεν είναι προσωπικοί λόγοι όταν υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν βιασμό, αποπλάνηση, παιδοφιλία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Μενδώνη φορτώνει τις ευθύνες στον Μητσοτάκη»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, επειδή «για δύο εβδομάδες συγκάλυψε αυτές τις καταγγελίες, τις κατηγορίες, μέχρι ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου να παραιτηθεί».

Επί 1,5 χρόνο ο κ. Μητσοτάκης «έχει αδειάσει αν όχι όλους, τους μισούς υπουργούς του», παρατήρησε και συνέχισε: «Είναι η πρώτη φορά που μια υπουργός αδειάζει τον κ. Μητσοτάκη. Βγήκε η κ. Μενδώνη μετά από όλο αυτό τον κουρνιαχτό και μας είπε "εγώ τον γνώρισα τρεις ημέρες πριν, δεν τον ήξερα". Ποιος τον γνώριζε και ποιος τον έφερε λοιπόν αυτό τον άνθρωπο;».

Η κ. Μενδώνη «φορτώνει τις ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Αυτό κάνει ουσιαστικά και ενδεχομένως να είναι και αληθές. Άρα την ηθική και πολιτική ευθύνη της όποιας συγκάλυψης την έχει ο επιτελάρχης του επιτελικού κράτους και όχι η κ. Μενδώνη, την οποία ορθώς καταγγέλλετε και λέτε ότι έχει κάνει χίλια δυο ατοπήματα στον χώρο του πολιτισμού και για αυτό τον λόγο πρέπει να παραιτηθεί», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε τοποθετήσεις που είχαν κάνει νωρίτερα καλλιτέχνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι δεν θεωρεί προβληματικό ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε μια ανθρώπινη φιλική σχέση με τον κ. Λιγνάδη. «Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθέναν από εμάς. Να έχει μια φιλική σχέση με κάποιον και να μην γνωρίζει κρυφές πτυχές του εαυτού του», είπε και επεσήμανε ότι τον κατηγορεί πολιτικά για ζήτημα αναξιοκρατίας και διαχείρισης του λεγόμενου επιτελικού κράτους, επειδή «μια πρόσκληση δημόσιου διαγωνισμού που θεσμοθέτησε η υπουργός Ζορμπά, με το που ανέλαβε και άλλαξε η κυβέρνηση, για λόγους μάλιστα δημοσίου συμφέροντος, τον κατάργησε προκειμένου να βάλει τον κολλητό του».

«Αυτό που με ξεπερνά είναι ότι επί 20 ημέρες τώρα δεν βγαίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπροστά να πει "φίλος μου, αλλά ως εδώ, να τον κρίνει η δικαιοσύνη και ενθαρρύνω ως ο πρώτος πολίτης της χώρας όσοι έχετε κάτι να δηλώσετε να πάτε στη δικαιοσύνη". Και όχι αυτό το κλίμα το "και τι έκανε ο άνθρωπος, δεν έγινε τίποτα και πάμε παρακάτω". Αυτό το θεωρώ συγκλονιστικό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορεί τέτοια ζητήματα να τα αντιμετωπίζουμε ούτε με όρους συγκάλυψης ούτε με όρους ενοχής», υπογράμμισε και έκανε αναφορά για καταγγελίες ότι πολλοί δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα, «μην τυχόν και προχωρήσουν».

«Δημοσιογράφοι, νέοι άνθρωποι, δικηγόροι δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα. Πρέπει όλοι εμείς να βγούμε μπροστά για να στηρίξουμε την αλήθεια και να στηρίξουμε τη δικαιοσύνη. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται κάποιοι που έχουν κακοποιήσει, εκμεταλλευόμενοι την εξουσία τους, ανθρώπινες ψυχές, πρέπει να δικαστούν και αν είναι ένοχοι να καταδικαστούν, αν είναι αθώοι να τους ζητήσουμε όλοι συγγνώμη», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

 

Στη συνομιλία του με τους καλλιτέχνες, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο χώρος της τέχνης και του πολιτισμού έχει πληγεί βαθιά από την πανδημία, καθώς «ήταν ο πρώτος που έκλεισε και θα ανοίξει τελευταίος». Υπογράμμισε ότι αυτό επηρεάζει «το 3% των εργαζομένων, 100.000 οικογένειες».

Παράλληλα σχολίασε την απουσία συλλογικών συμβάσεων στον χώρο και εξέφρασε τον φόβο ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί μετά την πανδημία. «Όχι μόνο συλλογικές συμβάσεις δε θα υπάρχουν, ούτε καν αξιοπρεπείς μισθοί», σημείωσε, ενώ επεσήμανε ότι η επιθεώρηση εργασίας είναι υποστελεχωμένη και «δεν ασχολείται με το να επιθεωρεί τους εργασιακούς χώρους αν τηρούνται οι κανόνες, κάτι που αφορά το σύνολο των εργασιακών σχέσεων, από τη βιομηχανία ή τη μικρομεσαία επιχείρηση, μέχρι το θέατρο».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ