Η διασπορά του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι μεγάλη, δήλωσε απόψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Το νέο στέλεχος του ιού δυνητικά θα επικρατήσει, εξήγησε, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 περιφερειακές ενότητες, είναι ως επί το πλείστον εγχώρια και ανιχνεύεται ιδιαίτερα σε μεγάλες συρροές.
Παράλληλα, στον Εύοσμο «ανησυχεί η μετάδοση του στελέχους της νότιας Αφρικής, που σε αντίθεση με το βρετανικό στέλεχος επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», τόνισε η Δρ. Παπαευαγγέλου.
Εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια» που είχε ως αποτέλεσμα να διεξαχθούν λιγότερα τεστ, η εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης βασίζεται κυρίως στα λεγόμενα «σκληρά δεδομένα», των εισαγωγών σε απλές κλίνες Covid-19 και των εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο μέσος όρος θετικότητας αυξήθηκε στο 3% ενώ κατά μέσο όρο καταγράφονται 1040 ημερήσια κρούσματα (με βάση τις εφτά προηγούμενες ημέρες). Αυτό μεταφράζεται σε δέκα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και η μέση ηλικία υπολογίζεται στα 44 έτη.
Σε αρκετές περιοχές συνεχίζεται η διασπορά σε εργασιακούς χώρους, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
«Το γεγονός πως κάθε μέρα βρισκόμαστε στη δουλειά μας με τους ίδιους ανθρώπους, μας δημιουργεί μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας. Ωστόσο, σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε ένας από τους συναδέλφους έχει τον δικό του οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως είπε, που δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Όσο δεν μειώνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ δουλειάς και σπιτιού», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου λέγοντας πως ο ιός μεταδίδεται από τον εργασιακό στον οικογενειακό χώρο και κινδυνεύουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ευπαθών ομάδων.
Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν 10.500 ενεργά κρούσματα. Η Δρ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η Αττική εμφανίζει σταθεροποίηση στην εικόνα της πανδημίας με εξαίρεση τον τομέα νήσων, όπου παρατηρείται εκθετική αύξηση νέων κρουσμάτων σε Σαλαμίνα και Τροιζηνία.
Το επιδημιολογικό φορτίο βέβαια παραμένει υψηλό και στην Αττική με περίπου 5.500 ενεργά κρούσματα. «Πάνω από τους μισούς ασθενείς ζουν στην Αττική» σημείωσε η Δρ. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας πως η Αχαΐα επίσης παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης με υψηλό όμως αριθμό ασθενών. Παρόμοια σταθεροποίηση καταγράφεται και στην Αττική.
Ο δείκτης Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα και τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν, σχολίασε το μέλος της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας πως τα διαθέσιμα εμβόλια προστατεύουν από τη λοίμωξη, και απέναντι στο βρετανικό στέλεχος. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περίπου 650.000 δόσεις στην Ελλάδα.
«Όσο προχωρά ο εμβολιασμός τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των νοσούντων». Το 6% έχει εμβολιαστεί και ήδη καταγράφεται ποσοστιαία μείωση κρουσμάτων στους ευάλωτους πολίτες της ηλικιακής ομάδας άνω των 75 ετών.
σχόλια