Lockdown: Ολοταχώς για παράταση έως τις 15 Μαρτίου – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Προς ολοταχώς για lockdown μέχρι 15 Μαρτίου: Τα Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

«Συναγερμός» έχει σημάνει στις Υγειονομικές Αρχές για την αύξηση που παρατηρείται στο επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, με το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης του lockdown να βρίσκεται στο «τραπέζι των λοιμωξιολόγων», οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η αφόρητη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων κορωνοϊού, το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και οι μεταλλάξεις ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί δηλώνουν με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους πως είναι πιθανόν την ερχόμενη Παρασκευή η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να αποφασίσει την επέκταση της διάρκειας των περιοριστικών μέτρων λόγω μη αποδοτικότητάς τους.

Γώγος: Μπορεί να χρειαστεί παράταση 1 βδομάδα το lockdown

Το lockdown μπορεί να χρειαστεί παράταση μιας εβδομάδας δήλωσε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. «Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους.

Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.

Παράλληλα, σημείωσε πως από τα πρώτα που θα  ανοίξουν είναι το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό ενώ σημείωσε πως  όσο υπάρχει ο κορωνοιός θα  μας απασχολούν οι μεταλλάξεις.

Σαρηγιάννης: Πιθανή η παράταση του lockdown

«Δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε», τόνισε από πλευράς του στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45%.

Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, διασπορά των οποίων υπάρχει σε αρκετές περιοχές.


Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «θα υπάρχει αποκλιμάκωση στην Αττική στο επόμενο δεκαπενθήμερο», ωστόσο, σημείωσε πως το σημαντικό είναι το πόσο αυτή η αποκλιμάκωση θα κρατήσει. Ανέφερε επίσης, πως ο ίδιος θα έδινε προτεραιότητα στο άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, λόγω πανελλαδικών, όχι όμως να ανοίξουν οι άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ακόμα θα έλεγε «ναι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, όμως υπό όρους και τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει με click away και όχι με click in shop. Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown για ακόμα μια εβδομάδα.

Τζανάκης: Δεν αποκλείεται τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 2.500 τη μέρα

Την πιθανότητα τα ημερήσια κρούσματα μέχρι τις 10 Μαρτίου να ξεπεράσουν τα 2.500 εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας τη Δευτέρα (1/3) στον ΣΚΑΪ τόνισε: «Δεν αποκλείεται να υπάρξουν μέρες που (τα κρούσματα) θα είναι πάνω από 2.500».

Όπως προέβλεψε η Αττική «θα περάσει δύσκολα και αυτή τη βδομάδα».

«Η τωρινή εβδομάδα που ξεκινάει είναι πολύ σημαντική. Αν δούμε τιμές που ξεπερνούν τις δυόμιση χιλιάδες και πλησιάζουν τις τρεις ενδεχομένως να υπάρξει σκέψη για άλλη μία εβδομάδα lockdown» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στις ΜΕΘ, ανέφερε ότι «τις πρώτες μέρες αυτής της εβδομάδας θα περάσουμε τα 400 (κρεβάτια) και θα βαδίσουμε προς τα 430 προς το τέλος της εβδομάδας».

Παυλάκης: Χρειάζεται ολικό lockdown δύο εβδομάδων

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA το πρωί της Δευτέρας τόνισε πως οι δόσεις των εμβολίων από την Johnson & Johnson θα έρθουν στη χώρα μας περί τα τέλη Απριλίου και μέχρι τότε πρέπει να βρεθούν τρόποι τα πάμε καλύτερα. Ο καθηγητής σημείωσε πως η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ πρότεινε ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων.

Κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές και δίνοντάς μας την δυνατότητα να επανελειτουργήσει η οικονομία αλλά και το καλοκαίρι να είναι καλύτερο. Το να κατηγορούμε τα μέτρα, είπε, είναι κακό και λάθος, και τόνισε ότι,χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή.

Για την εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, όπως για τα σχολεία σχολίασε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι. «Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, κατέληξε.

Ράπτη - ΣΚΑΪ: Πιθανή παράταση lockdown έως την Καθαρή Δευτέρα
 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του λοκντάουν έως την Καθαρή Δευτέρα άφησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, λέγοντας ότι «αυτό πρέπει να μας στενοχωρεί, αλλά μας αφορά όλους, η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει τον αστυνόμο και το κράτος να βρίσκεται παντού, είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης».

Διευκρίνισε πάντως ότι «την Παρασκευή θα κριθεί η παράταση του lockdown». «Φαίνεται ότι κι ο κόσμος έχει κουραστεί, είδαμε χθες εικόνες συνωστισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο, και όχι μόνο, ακόμα και γάμους» σημείωσε.  

«Δεν την έχουμε δει την κορυφή της πανδημίας, αντιθέτως έχουμε ανοδική τάση, πρέπει όλοι οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας…» «Έχουμε φτάσει πολύ κοντά στον εμβολιασμό ενός πολύ μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, μέχρι σήμερα έχουμε πάνω από 960.000 εμβολιασμούς» παρατήρησε ωστόσο.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM