Κινεζικά προγράμματα εργασίας στοχεύουν στη μείωση της πυκνότητας του πληθυσμού των Ουιγούρων, σύμφωνα με μελέτη

Κινεζικά προγράμματα εργασίας στοχεύουν στη μείωση της πυκνότητας του πληθυσμού των Ουιγούρων, σύμφωνα με μελέτη Facebook Twitter
EPA
0

Τα κινεζικά προγράμματα εργασίας στο Xinjiang, έχουν σχεδιαστεί, τουλάχιστον εν μέρει, για να μειώσουν την πυκνότητα του πληθυσμού της μειονοτικής ομάδας των Ουιγούρων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τυχαία στο διαδίκτυο.

Η κινεζική έκθεση, από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Nankai, αποσύρθηκε στα μέσα του 2020, αλλά ο ακαδημαϊκός δρ Adrian Zenz αρχειοθέτησε ένα αντίγραφο.

Η μελέτη είναι ένα ακόμα στοιχείο στα αυξανόμενα αποδεικτικά των συντονισμένων προσπαθειών του Πεκίνου για τους διωγμούς της εθνοτικής μειονότητας, σε αυτό που οι εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ορισμένες κυβερνήσεις χαρακτήρισαν ως πολιτιστική γενοκτονία.

Η κινεζική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες για καταναγκαστική εργασία στο Xinjiang, αναφέροντας ότι τα προγράμματα εργασίας είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα των στόχων της για τη μείωση της φτώχειας.

Ωστόσο, η έκθεση Nankai ανέφερε ότι τα προγράμματα αποτελούν επίσης ένα μακροπρόθεσμο μέτρο που «όχι μόνο μειώνει την πυκνότητα του πληθυσμού των Ουιγούρων στο Xinjiang, αλλά είναι επίσης μια σημαντική μέθοδος για να επηρεάσει, να λιώσει και να αφομοιώσει τις μειονότητες των Ουιγούρων».

«Αφήστε τους να αλλάξουν σταδιακά τη σκέψη και την κατανόησή τους και να μεταμορφώσουν τις αξίες και τις προοπτικές τους για τη ζωή μέσω μιας αλλαγής του περιβάλλοντος και μέσω της εργασιακής πρακτικής», ανέφερε η έκθεση.

Συνέστησε την κυβέρνηση να επεκτείνει τα προγράμματα σε ανατολικές και κεντρικές περιοχές της Κίνας για να ανταποκριθεί στις εργασιακές απαιτήσεις.

Η έκθεση τονίζει ότι τα προγράμματα ήταν μεν «εθελοντικά», αλλά παρείχαν επίσης αντιφατικές λεπτομέρειες, όπως στόχους της εξαγωγής των εργαζομένων και την ανάγκη για φρουρούς ασφαλείας στις ομάδες.

Φαίνεται επίσης να υποδηλώνει ότι οι αρχές έχουν προχωρήσει στην καταστολή τους και ότι η δαιμονοποίηση των Ουιγούρων είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες τοπικές και επαρχιακές αρχές να αρνούνται να δεχτούν εργαζόμενους από το Xinjiang για «λόγους ασφαλείας».

Αυτή η κατάσταση είναι ένα «σοβαρό εμπόδιο» για τους στόχους της χώρας, ανέφερε.

Οι Ουιγούροι που «συμμετείχαν σε ταραχές» ήταν μειοψηφία και όλοι έχουν ενταχθεί σε κέντρα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αυτό που οι κινεζικές αρχές αποκαλούν δίκτυο στρατοπέδων κράτησης.

«Δεν πρέπει να θεωρείται ολόκληρος ο πληθυσμός των Ουιγούρων, ως ταραχοποιοί. Αυτό είναι πολύ επιζήμιο για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του Xinjiang» πρόσθεσε.

Μια ανασκόπηση της έκθεσης Nankai και άλλων υποστηρικτικών υλικών από τον Zenz περιλαμβάνει ακόμα μία νομική ανάλυση από την πρώην ανώτερη σύμβουλο του Μουσείου Μνημείων του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, Erin Farrell Rosenberg, η οποία βρήκε «αξιόπιστους λόγους να συμπεράνει» ότι το πρόγραμμα μεταφοράς εργασίας του Xinjiang πληρούσε τα κριτήρια δύο εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας.

«Συγκεκριμένα, υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία ότι η κινεζική κυβέρνηση πραγματοποιεί μια εκτεταμένη και συστηματική επίθεση εναντίον του άμαχου πληθυσμού των Ουιγούρων σύμφωνα με μια κυβερνητική πολιτική», δήλωσε η Rosenberg.

«Επιπλέον, υπάρχουν αξιόπιστοι λόγοι για να συμπεράνουμε ότι, ως μέρος της επίθεσης, συμβαίνουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αυτά της βίαιης μεταφοράς και των διώξεων».

Ο Zenz και η Rosenberg εξέφρασαν ανησυχίες τους ότι τα προγράμματα μεταφοράς του πληθυσμού εξετάστηκαν κυρίως μέσω του φακού της καταναγκαστικής εργασίας «και όχι όσον αφορά τον καταναγκαστικό εκτοπισμό των Ουιγούρων από τα σπίτια και την κοινότητά τους».

«Παρόλο που μπορεί να υπάρχει αλληλεπικάλυψη ανάλογα με τις συγκεκριμένες πραγματικές περιστάσεις, τα διακυβευόμενα συμφέροντα που οδήγησαν στις απαγορεύσεις της δουλείας και της αναγκαστικής μεταφοράς είναι διακριτά και αξίζουν κάθε λογοδοσία για τους δράστες και μια ισχυρή διεθνή απάντηση» επισήμανε η Rosenberg.

Σε δήλωση στο BBC, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι η έκθεση «αντανακλά μόνο την προσωπική άποψη του συγγραφέα και μεγάλο μέρος του περιεχομένου της δεν είναι σύμφωνη με τα γεγονότα».

Η Κίνα συντηρεί μία γενικότερη άρνηση για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στο Xinjiang, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για την αυθαίρετη κράτηση περίπου 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, αναγκαστική στείρωση και επίθεση κατά γυναικών, καταστολή ή καταστροφή πολιτιστικών και θρησκευτικών παραδόσεων και τοποθεσιών και έντονη παρακολούθηση.

Αναφέρει ότι τα στρατόπεδα κράτησης, τα οποία παλαιότερα είχε αρνηθεί την ύπαρξή τους, ήταν κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Τις τελευταίες εβδομάδες αξιωματούχοι έχουν επίσης στοχεύσει δημοσίως μεμονωμένες γυναίκες της μειονότητας, που έχουν μιλήσει για τις εμπειρίες τους.

Η Κίνα δήλωσε την Τρίτη ότι συζητά να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη στην περιοχή του Xinjiang, από την επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Michelle Bachelet, αλλά ότι δεν πρέπει να ξεκινά με σκοπό να καταδικάσει τις πολιτικές της.

Η Bachelet δήλωσε την Παρασκευή ότι αναφορές για αυθαίρετη κράτηση, κακομεταχείριση, σεξουαλική βία και καταναγκαστική εργασία στο Xinjiang, απαιτούν διεξοδική και ανεξάρτητη αξιολόγηση της κατάστασης.

«Η πόρτα στο Xinjiang είναι πάντα ανοιχτή και καλωσορίζουμε την Ύπατο Αρμοστή να το επισκεφθεί. Η επικοινωνία διατηρείται μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά ο στόχος της επίσκεψης είναι να παρέχει ανταλλαγές και συνεργασία και όχι τη λεγόμενη έρευνα που βασίζεται σε «ενοχή πριν αποδειχθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κίνας, Jiang Duan, στο συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες του Guardian

Ειδήσεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Αθλητισμός / Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Το βίντεο με την αποβολή του προπονητή του Παναθηναϊκού από φιλικό με την Μακάμπι στην Κύπρο - Η δήλωση που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα - Τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες
LIFO NEWSROOM