Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Συνταγές απο Πετρετζίκη, Τσούλη και Μπαρμπαρίγου  

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Οι συνταγές ζυμαρικών απο Πετρετζίκη, Τσούλη και Μπαρμπαρίγου   Facebook Twitter
Φωτ.: Sestrjevitovschii Ina / Unsplash
0

Η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών.  

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών. 

Τα ζυμαρικά αποτελούν βασικό στοιχείο της ιταλικής κουζίνας, αλλά η δημοτικότητά τους έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ιταλίας, κατακτώντας τον κόσμο. Από τα σπαγγέτι και τις πένες μέχρι τα λιγότερο γνωστά είδη όπως τα φετουτσίνι και οι ταλιατέλες, τα ζυμαρικά είναι εξαιρετικά ευέλικτα, προσφέροντας αμέτρητες επιλογές μαγειρέματος και συνδυασμούς με σάλτσες, λαχανικά, κρέας ή ψάρι.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών δεν αφορά μόνο τη γαστρονομική απόλαυση, αλλά και την ανάδειξη της θρεπτικής αξίας των ζυμαρικών. Πρόκειται για πηγή σύνθετων υδατανθράκων που προσφέρουν ενέργεια, ενώ σε συνδυασμό με υγιεινά υλικά, όπως ελαιόλαδο, λαχανικά και πρωτεΐνες, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Καθώς τα ζυμαρικά αποτελούν ένα αγαπημένο φαγητό -κυρίως των Μεσογειακών λαών, βρήκαμε τρεις εύκολες συνταγές του Άκη Πετρετζίκη, του Γιώργου Τσούλη και της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου ώστε να «τιμήσετε» την ημέρα όπως της αξίζει. 

Ριγκατόνι Alfredo με κοτόπουλο από τον Άκη Πετρετζίκη  

Συστατικά:

  • 500 γρ. ριγκατόνι 
  • 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου 
  • 50 γρ. βούτυρο 
  • 1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο 
  • 1 σκ. σκόρδο 
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% 
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη 
  • 1 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο 
  • αλάτι 
  • πιπέρι 

Για το σερβίρισμα 

  • παρμεζάνα τριμμένη 
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Εκτέλεση 

  • Τοποθετούμε παράλληλα ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. 
  • Ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. 
  • Ρίχνουμε αλάτι και τα ριγκατόνι και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.  
  • Φοράμε γάντια, κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κοτόπουλο σε μπουκίτσες και το μεταφέρουμε στο τηγάνι. 
  • Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το βούτυρο, και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. 
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, ψιλοκόβουμε το σκόρδο -ή το λιώνουμε με έναν πολτοποιητή- το ρίχνουμε και αυτό, και ανακατεύουμε. 
  • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε λίγο νερό από τα ζυμαρικά που βράζουν με μια βαθιά κουτάλα για να την αραιώσουμε. 
  • Προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.  
  • Σουρώνουμε τα ριγκατόνι και τα ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα χωρίς να την αποσύρουμε από τη φωτιά.  
  • Προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος και το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. 
  • Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσουν τα υλικά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για ακόμα 1-2 λεπτά στην άκρη. 
  • Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και ανακατεύουμε. 
  • Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και πιπέρι, και σερβίρουμε. 

Καρμπονάρα φούρνου από τον Γιώργο Τσούλη 

Υλικά 

  • 500 γρ. ζυμαρικά σπαγγέτι 
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 100 γρ. μπέικον, κομμένο σε χοντρά κομμάτια 
  • 1 lt κρέμα γάλακτος, πλήρης 
  • 300 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη 
  • 200 γρ. gouda, τριμμένη  
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι 
  • Ελαιόλαδο 

Εκτέλεση 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210°C πάνω - κάτω αντιστάσεις. 
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με αρκετά αλατισμένο νερό, για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας, ώστε να βγουν al dente. 
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, ανακατεύουμε ελαφρώς με μία ξύλινη κουτάλα και το σοτάρουμε καλά. 
  • Προσθέτουμε το μπέικον, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά. 
  • Μεταφέρουμε το μείγμα από το τηγάνι σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτουμε τα βρασμένα μακαρόνια, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη. 
  • Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη παρμεζάνα. Σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να πήξει αρκετά η σάλτσα. Διορθώνουμε αλάτι και πιπέρι τη γεύση. 
  • Περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω από τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και την gouda. 
  • Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να γκρατιναριτστεί το τυρί και σερβίρουμε. 

Μακαρονάδα Aglio e Olio από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Υλικά  

  • 500 γρ. σπαγγέτι 
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 4 σκελ. σκόρδο 
  • 1-2 καυτερές πιπεριές τσίλι 
  • Αλάτι 
  • νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά 
  • Λίγη τριμμένη φρέσκια ντομάτα προαιρετικά 
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο προαιρετικά   

Εκτέλεση 

  • Ξεκινάμε βράζοντας πρώτα τα ζυμαρικά σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει μέχρι να γίνουν al dente.  
  • Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο μαζί με την ψιλοκομμένη πιπερίτσα, για 1-2′, χωρίς να πάρουν χρώμα. 
  • Με τσιμπίδα παίρνουμε τα μακαρόνια καθώς στάζουν από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε μέσα στο λάδι με την πιπερίτσα. 
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε 1 φλ. νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά.  
  • Προσθέτουμε προαιρετικά ψιλοκομμένο μαϊντανό και δύο τριμμένες ντομάτες.  
  • Ανακατεύουμε για 2′ και σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα. 
Ειδήσεις
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Αθλητισμός / Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Το βίντεο με την αποβολή του προπονητή του Παναθηναϊκού από φιλικό με την Μακάμπι στην Κύπρο - Η δήλωση που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα - Τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες
LIFO NEWSROOM