Δημόσια πρόσωπα, από συγγραφείς έως βουλευτές, έχουν ξεκινήσει καμπάνια για να αλλάξει κορυφαίο ιταλικό λεξικό τον «σεξιστικό» ορισμό του για τη γυναίκα, που περιλαμβάνει 30 διαφορετικές λέξεις για την εργάτρια του σεξ.
Περίπου 100 επιφανείς Ιταλοί υπέγραψαν επιστολή που απαιτεί αλλαγές στη διαδικτυακή έκδοση του λεξικού Treccani, έπειτα από παρόμοια καμπάνια που ανάγκασε το λεξικό της Οξφόρδης να αλλάξει τον ορισμό του πέρυσι.
Οι υπογράφοντες τονίζουν ότι όροι με αρνητικούς συνειρμούς- όπως puttana (πόρνη) και cagna (σκύλα)- πρέπει να αφαιρεθούν από τη λίστα των συνωνύμων. Παράλληλα επισημαίνουν ότι τα συνώνυμα που είναι καταχωρημένα κάτω από τον ορισμό του άνδρα είναι σε γενικές γραμμές θετικά.
«Τέτοιες εκφράσεις δεν είναι μόνο προσβλητικές… αλλά ενισχύουν τα αρνητικά και μισογυνικά στερεότυπα που αντικειμενοποιούν τις γυναίκες και τις παρουσιάζουν ως κατώτερα όντα», αναφέρει η επιστολή, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα La Repubblica.
«Αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς η γλώσσα διαμορφώνει την πραγματικότητα και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες», επισημαίνει ακόμη η επιστολή.
Στη μακροσκελή απάντησή της η Βαλέρια Ντέλα Βάλε, διευθύντρια του λεξικού Treccani αναφέρει ότι αν και εκτιμά τους λόγους της καμπάνιας, δεν πιστεύει πως το λεξικό πρέπει να αλλάξει.
«Η υπεράσπιση της εικόνας μας και του ρόλου μας (ως γυναίκες) δεν θα γίνει προκαλώντας φωτιά… καίγοντας τις λέξεις που μας προσβάλλουν», γράφει στην απάντησή της. Ρόλος των λεξικών είναι να περιλαμβάνουν ακόμη και τις πιο «απεχθείς και αναχρονιστικές εκφράσεις», με την ξεκάθαρη επισήμανση ότι πρόκειται για προκατάληψη ή ότι πηγάζουν από παλιές, μη αποδεκτές πλέον απόψεις», αναφέρει ακόμη.
Τον περασμένο Νοέμβριο η Oxford University Press που εκδίδει το λεξικό της Οξφόρδης ανανέωσε τον ορισμό της λέξης «γυναίκα», όταν μία παρόμοια αίτηση υπεγράφη από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Το φημισμένο αγγλικό λεξικό επικρίθηκε επειδή είχε καταχωρημένες λέξεις όπως «σκύλα» και «γκόμενα» ως παρόμοιας σημασίας με τη «γυναίκα».
Η Μαρία Μπεατρίς Τζιοβανάρντι, ακτιβίστρια για την ισότητα η οποία ξεκίνησε και τις δύο καμπάνιες, επισημαίνει ότι ο ορισμός του λεξικού Treccani είναι ακόμη πιο προσβλητικός, καθώς περιλαμβάνει 30 διαφορετικούς όρους για να περιγράψει την εργάτρια του σεξ.
«Αυτές οι λέξεις απλά δεν είναι συνώνυμα της λέξης “γυναίκα”. Μπορεί να είναι τα προσβλητικά συνώνυμα της λέξης “εργάτρια” του σεξ αλλά όχι της λέξης “γυναίκα”», τονίζει. «Είναι πραγματικά δύσκολο να βρεις οτιδήποτε θετικό σε αυτό τον ορισμό, είναι πολύ αναχρονιστικός», συμπληρώνει.
Η ίδια εκφράζει την ελπίδα ότι η επιστολή θα ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για τον σεξισμό στην Ιταλία. «Ο σεξισμός είναι καθημερινό ζήτημα. Και τα λεξικά είναι πρώτα και κύρια ένα εκπαιδευτικό εργαλείο», τονίζει.
Με πληροφορίες από Reuters