Ο Ολιβιέ Ντασό, ένας από τους κληρονόμους του ομίλου Dassault Aviation που κατασκευάζει τα αεροσκάφη Falcon, Mirage και Rafale, σκοτώθηκε χθες κατά την συντριβή του ελικοπτέρου του, στη βορειοδυτική Γαλλία.
«Ηγέτης της βιομηχανίας, βουλευτής, τοπικός αιρετός, διοικητής εφέδρων στην πολεμική αεροπορία: σε όλη τη διάρκεια της διάρκεια της ζωής του δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί τη χώρα μας, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα. Ο ξαφνικός θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια. Οι σκέψεις είναι στην οικογένειά του και στους οικείους του», έγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν σε μήνυμα του στο Twitter.
Olivier Dassault aimait la France. Capitaine d’industrie, député, élu local, commandant de réserve dans l’armée de l’air : sa vie durant, il ne cessa de servir notre pays, d’en valoriser les atouts. Son décès brutal est une grande perte. Pensées à sa famille et à ses proches.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 7, 2021
Πηγές προσκείμενες στην έρευνα ανέφεραν ότι ο πιλότος του ιδιωτικού ελικοπτέρου επίσης σκοτώθηκε στο δυστύχημα που σημειώθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα στην Τουκ, κοντά στη Ντοβίλ, στις ακτές της Νορμανδίας όπου έχει εξοχική κατοικία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπήρχε κανείς άλλος μέσα στο ελικόπτερο.
Ποιος ήταν ο Ολιβιέ Ντασό
Βουλευτής του συντηρητικού κόμματος LR από το 2002, ο Ντασό θεωρείτο ο 361ος πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως μαζί με τους δύο αδελφούς του και την αδελφή του, με περιουσία που ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κληρονόμησε από τον πατέρα του, σύμφωνα με τη λίστα Forbes των πλουσιότερων του πλανήτη για το 2020.
Ο Ολιβιέ Ντασό παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Dassault λόγω του πολιτικού του ρόλου για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων.
Je suis fier et heureux que la République Hellénique , après le Mirage F1 en 74 , le Mirage 2000 en 85 puis le Mirage 2000-5 en 2000 , ait confirmé sa confiance en notre société, en choisissant aujourd’hui le Rafale pour son armée de l’air @Dassault_OnAir pic.twitter.com/A8e5aMEeG2
— Olivier Dassault (@ODassault) September 13, 2020
Πολλές προσωπικότητες απέτισαν φόρο τιμής στον γιο του Σερζ Ντασό, πρώην προέδρου της Dassault Aviation που πέθανε το 2018 και στον εγγονό του Μαρσέλ Ντασό, ιδρυτή του ομίλου, ο οποίος ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γαλλίας.
Οι ρίζες της οικογένειας Ντασό στη Θεσσαλονίκη
Ο Σερζ Ντασό, ο οποίος πέθανε το 2018, ήταν απόγονος της οικογένειας Αλλατίνη, Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε με το όνομα Σερζ Μπλοχ, το οποίο διατήρησε έως το 1946. Στη συνέχεια η οικογένειά του πήρε το όνομα Ντασό, το 1950, και έγινε καθολική.
Η οικογένεια Αλλατίνη που μετακόμισε από την Ιταλία στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 18ου αιώνα, ήταν η τρίτη πλουσιότερη οικογένεια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και η πρώτη πλουσιότερη οικογένεια στη Θεσσαλονίκη.
Σφράγισε την ιστορία της Θεσσαλονίκης με τους ομώνυμους μύλους και την κεραμοποιία, αλλά και τη Βίλα Αλλατίνι, στα ανατολικά του δήμου Θεσσαλονίκης και επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας.
Avec ma fille #Helena, merveilleuse rencontre avec @lorantdeutsch lors de la représentation de sa pièce de théâtre #Romanesque, qui raconte l’évolution de la langue française depuis nos ancêtres les Gaulois au 21ème siècle. Un seul mot, Bravo ! @theatredeParis pic.twitter.com/LaLhtQ3uSK
— Olivier Dassault (@ODassault) November 25, 2019
Απόγονος της οικογένειας Αλλατίνι και συγκεκριμένα της Νοεμί Αλλατίνη που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1860 και πέθανε στο Παρίσι το 1928, ο Γάλλος κροίσος Σερζ Ντασό υπήρξε γερουσιαστής του κεντροδεξιού κόμματος UMP και πρώην δήμαρχος του Κορμπέιγ Εσόν (1995 και 2001).
Η οικογένεια Αλλατίνη εκτοπίστηκε από τη Θεσσαλονίκη το 1911, λόγω της ιταλικής της καταγωγής. Η Ναόμι είχε ήδη παντρευτεί τον Αδόλφο Μπλοχ, γιατρό, εβραίο αλσατικής καταγωγής, και ζούσαν στο Παρίσι. Ο γιος τους Μαρσέλ, και πατέρας του εκλιπόντος Σερζ, ίδρυσε το 1928 την αεροπορική βιομηχανία Μαρσέλ Μπλοχ.
Τον Αύγουστο του 1944 ο Μαρσέλ εκτοπίστηκε στο Μπούχενβαλντ, καθώς αρνήθηκε να αποκαλύψει στους Ναζί την αεροναυπηγική τεχνολογία του. Ανέκαμψε χάρη στη βοήθεια ενός συγκρατουμένου του, του Μαρσέλ Πολ, μέλους του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Το 1946 η οικογένεια Μπλοχ μετονομάστηκε σε Ντασό και ασπάστηκε τον καθολικισμό. Η εταιρία μετονομάστηκε σε Dassault Aviation και τα επόμενα χρόνια πέρασε στα χέρια του Σερζ Ντασό, ο οποίος την ανέπτυξε περαιτέρω και τη μετέτρεψε σε έναν από τους ισχυρότερους ομίλους της αεροναυπηγικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, επέκτεινε τις δραστηριότητές του σε άλλους κλάδους, φτάνοντας μέχρι και στην ιδιοκτησία της εφημερίδας Figaro.
O Σερζ Ντασό πέθανε το 2018 και άφησε τη διοίκηση του ομίλου στους απογόνους του, μεταξύ αυτών και ο Ολιβιέ Ντασό που έχασε τη ζωή του την Κυριακή 7 Μαρτίου από τη συντριβή του ελικοπτέρου του.