«Η καταστροφή στη Μιανμάρ δεν περιγράφεται με λόγια»: Δυσοσμία, ομαδικοί τάφοι, ανυπολόγιστες ζημιές

«Η καταστροφή στη Μιανμάρ δεν περιγράφεται με λόγια»: Δυσοσμία, ομαδικοί τάφοι, ανυπολόγιστες ζημιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Μέρες μετά από έναν ισχυρό σεισμό 7,7 Ρίχτερ που έπληξε το κέντρο της Μιανμάρ, γκρεμίζοντας κτίρια, παγόδες και αφαιρώντας χιλιάδες ζωές, η ζοφερή πραγματικότητα της καταστροφής έρχεται στο φως.

Σε ένα νεκροταφείο στο Sagaing, μια πόλη στο κέντρο της Μιανμάρ που βρίσκεται στο επίκεντρο του σεισμού, τα πτώματα αρχίζουν να συσσωρεύονται, μεταδίδει ο Guardian σε οδοιπορικό του: «Τα πτώματα εκπέμπουν μια άσχημη μυρωδιά από χθες. Σήμερα, δεν περιγράφεται. Τα πτώματα δεν μπορούν να απομακρυνθούν ακόμα από την πόλη και οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν φτάσει», λέει ο Aye Moe, 20 ετών, κάτοικος Sagaing.

Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό ξεπέρασε τους 2.000. Ανεπίσημα, πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να είναι χιλιάδες περισσότεροι. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εκτίμησε ότι οι θάνατοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 10.000.

«Πρέπει να θάψουν ανθρώπους βάζοντας 10 πτώματα σε κάθε τάφο», λέει ο Aye Moe για την κατάσταση στο Sagaing. «Όταν δεν θα υπάρχει αρκετός χώρος εκεί, θα πρέπει να τους μεταφέρουν στο Mandalay για αποτέφρωση, αλλά δεν υπάρχουν και αρκετές υποδομές, ούτε εκεί».

«Η καταστροφή στη Μιανμάρ δεν περιγράφεται με λόγια»: Δυσοσμία, ομαδικοί τάφοι, ανυπολόγιστες ζημιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Facebook @ Hla Myo Aung/Getty Images

Μιανμάρ: Περιορισμένη η ενημέρωση λόγω της χούντας

Η πρόσβαση στη Μιανμάρ, τα αχανή σύνορα της οποίας ελέγχονται από ένα συνονθύλευμα εθνοτικών ένοπλων οργανώσεων, έχει περιοριστεί στα ξένα μέσα ενημέρωσης από τότε που ο στρατός κατέλαβε τον έλεγχο της χώρας με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021.

Η κάλυψη των στρατιωτικών θηριωδιών που ακολούθησαν στον εμφύλιο πόλεμο οδήγησε πολλούς δημοσιογράφους από τη Μιανμάρ να αναγκαστούν να εξοριστούν στη γειτονική Ταϊλάνδη, περιπλέκοντας τη ροή των πληροφοριών – πρώτα για τη σύγκρουση και τώρα για την καταστροφή.

Όμως όσο περνούν οι μέρες, περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο φως.

«Τα πάντα αντιμετωπίζονται μέσω της χούντας. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό των νεκρών», λέει ο Aye Moe. «Στο κεντρικό νοσοκομείο, υπάρχουν και ασθενείς και πτώματα, και γίνεται αδύνατον να διαχειριστεί κάποιος την κατάσταση. Δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου νέοι - κάποιοι έχουν καταφύγει στο δάσος, άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα».

Στο Sagaing, ο Aye Moe λέει ότι οι ομάδες διάσωσης δεν είχαν φτάσει ακόμη μέχρι τη Δευτέρα. 

«Η καταστροφή στη Μιανμάρ δεν περιγράφεται με λόγια»: Δυσοσμία, ομαδικοί τάφοι, ανυπολόγιστες ζημιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Facebook @ Hla Myo Aung/Getty Images

«Υπάρχουν παγιδευμένοι και δεν μπορούμε να τους ανασύρουμε έξω»

Η Aung Gyi, 25 ετών, άλλη κάτοικος Sagaing, λέει: «Όλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες». Η πόλη, λέει, έχει μετατραπεί σε «ερείπια» με ανθρώπους απελπισμένους για βασικές προμήθειες όπως τρόφιμα, νερό και κουνουπιέρες.

«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι διώροφα και τριώροφα κτίρια έχουν καταρρεύσει και οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί από κάτω δεν μπορούν να ανασυρθούν», λέει, προσθέτοντας ότι μία από τις κύριες γέφυρες του Sagaing έχει καταστραφεί, εμποδίζοντας τη διέλευση των βαρέων οχημάτων που χρειάζονται για τις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Η καταστροφή στη Μιανμάρ δεν περιγράφεται με λόγια»: Δυσοσμία, ομαδικοί τάφοι, ανυπολόγιστες ζημιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Facebook @ Hla Myo Aung/Getty Images

«Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι τι γίνεται στις ορεινές περιοχές», προσθέτει. «Και πολλά μοναστήρια δεν έχουν ελεγθεί ακόμη».

Βοήθεια έκτακτης ανάγκης και ομάδες εργαζομένων διάσωσης από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και από τη Νοτιοανατολική Ασία αρχίζουν να εισρέουν στη χώρα, κυρίως μέσω της πρωτεύουσας Νάιπιντάου. Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία η βοήθεια φτάνει περιπλέκεται όχι μόνο από τις καταστροφές που προκλήθηκα από τον σεισμό, αλλά και από την ίδια τη χούντα, που προσπαθεί να διατηρηθεί ισχυρή.

Οι επιπτώσεις από τον σεισμό της Μιανμάρ έχουν κατακλύσει τμήματα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τις επιχειρήσεις διάσωσης να αντιμετωπίζουν «σημαντικά εμπόδια, όπως κατεστραμμένους δρόμους, κατεστραμμένες γέφυρες, ασταθείς επικοινωνίες και τις πολυπλοκότητες που σχετίζονται με εμφύλιες συγκρούσεις», ανέφερε ο ΠΟΥ σε μια ενημέρωση.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, το Μανταλέι, πλάνα της οποίας δείχνουν τμήματα ισοπεδωμένα σε ένα συνονθύλευμα τούβλων και ερειπίων, οι άνθρωποι κοιμούνται στο δρόμο φοβούμενοι τους μετασεισμούς που πλήττουν όλο και περισσότερα κτίρια.

«Οι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον», λέει η Δρ Νανγκ Γουίν, μια γιατρός από τη Μιανμάρ που έχει την έδρα της στην Αυστραλία, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει τους συγγενείς, τους συναδέλφους και τους φίλους της στην πόλη. «Το σύστημα από την αρχή δεν έχει στηθεί, δεν υπάρχει σχεδιασμός για αντιμετώπιση καταστροφών».

Κάποια βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει στην πόλη, λέει, με τους συναδέλφους της να δημιουργούν επίσης αυτοσχέδιες κλινικές. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην επείγουσα βοήθεια, λέει, έχουν ήδη προκαλέσει ακόμη περισσότερες απώλειες ζωών στη Μιανμάρ.

«Οι 1.700, δεν είναι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών», λέει, «ακόμη και σε μια πόλη μόνο, στο Μανταλέι, είναι περισσότεροι».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Ιταλία μετά την καταστροφή 17 Tesla

Διεθνή / Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Ιταλία μετά την καταστροφή 17 Tesla

Ο Έλον Μασκ διατηρεί στενούς δεσμούς με πολιτικούς της ευρωπαϊκής δεξιάς, μεταξύ των οποίων η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία τον έχει χαρακτηρίσει «λαμπρό μυαλό» σε πρόσφατη συνέντευξή της
LIFO NEWSROOM
Η πώληση του TikTok και ο Λευκός Οίκος ως «επενδυτική τράπεζα»: Σήμερα η τελική πρόταση

Διεθνή / Η πώληση του TikTok και ο Λευκός Οίκος ως «επενδυτική τράπεζα»: Σήμερα η τελική πρόταση

Ο Τραμπ θα εξετάσει την τελική πρόταση για το TikTok καθώς πλησιάζει η προθεσμία απαγόρευσης των ΗΠΑ και η ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance πρέπει να βρει μη Κινέζο αγοραστή μέχρι το Σάββατο
LIFO NEWSROOM
Στο στόχαστρο Τραμπ και το Πρίνστον: «Πάγωσε» η χρηματοδότηση, μετά τις κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Διεθνή / Στο στόχαστρο Τραμπ και το Πρίνστον: «Πάγωσε» η χρηματοδότηση, μετά τις κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Το Πρίνστον δεν έχει ενημερωθεί για τους λόγους της απόφασης - Είναι το τρίτο κορυφαίο πανεπιστήμιο που υφίσταται περικοπές από τον Τραμπ, μετά το Κολούμπια και το Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Γερουσιαστής «σπάει» κάθε ρεκόρ με ομιλία άνω των 25 ωρών κατά του Τραμπ - «Έφυγε κουτσαίνοντας»

Διεθνή / Γερουσιαστής «σπάει» κάθε ρεκόρ με ομιλία άνω των 25 ωρών κατά του Τραμπ - «Έφυγε κουτσαίνοντας»

Ο Κόρι Μπούκερ στεκόταν όρθιος στο βήμα για περισσότερο από μία ημέρα, πίνοντας μόνο νερό, απαριθμώντας τις επιπτώσεις της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι σήμερα
LIFO NEWSROOM