Αθλήτρια κλήθηκε να αποδείξει το φύλο της σε τουαλέτα: «Ήταν ντροπιαστικό. Αναγκάστηκα να σηκώσω τη μπλούζα»

Αθλήτρια κλήθηκε να αποδείξει το φύλο της σε τουαλέτα: «Ήταν ντροπιαστικό. Αναγκάστηκα να σηκώσω τη μπλούζα» Facebook Twitter
0

Η Χέδερ Φίσερ, αθλήτρια του ράγκμπι που μεταξύ άλλων συμμετείχε στην ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, αποκάλυψε πως «τρέμει» τις δημόσιες τουαλέτες επειδή την περνούν για άντρα. 

Η πρωταθλήτρια Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι Γυναικών του 2010 έχει αλωπεκία, αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί πτώση των μαλλιών, και λέει ότι συχνά καλείται να εξηγήσει «γιατί έχει μύες και όχι μαλλιά»

Σε συνέντευξη στο BBC Sport, η 36χρονη αθλήτρια είπε ότι έχει έρθει επίσης αντιμέτωπη με την αστυνομία και πως κλήθηκε μέχρι και να «σηκώσει τη μπλούζα» της προκειμένου να επιβεβαιώσει το φύλο της. 

«Αυτό ακούγεται ως "Ω, Θεέ μου", αλλά ένιωσα ότι αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να εξηγήσω τον εαυτό μου. Δεν έχω μιλήσει ποτέ ξανά γι' αυτό στο παρελθόν επειδή το βρήκα αληθινά ντροπιαστικό. Μπορώ και χαμογελάω τώρα, αλλά προσπάθησα να το πάρω ψύχραιμα. Πραγματικά καταρράκωσε την αυτοπεποίθησή μου ως άνθρωπος», λέει. 

Από τότε που έχασε τα μαλλιά της πριν παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 για την Αγγλία, η Φίσερ έχει έρθει αντιμέτωπη με διάφορες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο- έχει κλειδωθεί σε τουαλέτες με την αστυνομία να περιμένει απ' έξω και μια φορά κάποιος έβαλε το χέρι του μέσα στο δοκιμαστήριό της, προσπαθώντας να τη βγάλει έξω, ενώ επίσης έχουν προσπαθήσει να την απομακρύνουν με σκουπόξυλο. 

«Αν είμαι σε κάποιο αεροδρόμιο, πάντα έχω μια συμπαίκτρια μαζί επειδή ξέρω ότι θα με περιμένει αστυνομία ή θα μου πουν, "Αυτή είναι γυναικεία τουαλέτα, βγες έξω!". Οι διαφορετικές κοινωνικές πτυχές κάθε χώρας που πάμε, το κάνουν ακόμη πιο δύσκολο. Νιώθω ότι πρέπει να πετάω έξω το στήθος μου και να περπατάω πιο "θηλυκά" αλλά τρέμω στην ιδέα κάθε φορά που σταματάμε», προσθέτει.

Αυτό δεν συμβαίνει όμως μόνο στο εξωτερικό. «Είναι δύσκολο επειδή είμαι συνεχώς στην τσίτα, περιμένοντας κάποιον να πει κάτι. Με εκνευρίζει επειδή είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να ανέχομαι, αλλά το κάνω», σημειώνει. 

Η ίδια παραδέχεται ότι έχει δυσκολευτεί με τις αντιλήψεις του κόσμου για εκείνη βάσει των στερεοτύπων αλλά λέει πως έχει βρει ένα στιλ «που λειτουργεί για μένα». 

«Υποθέτω δεν είμαι το κλασικό κορίτσι. Νομίζω πως η εμφάνισή μου έχει επηρεάσει τον τρόπο που με χρησιμοποιούν ή όχι στα μέσα ενημέρωσης. Συνεχίζουμε να κοιτάζουμε επίμονα ό,τι είναι διαφορετικό και δεν θα έπρεπε να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο, αλλά το κάνουμε. Θα έπρεπε να υπάρχουν στο χάρτη περισσότερες γυναίκες ελαφρώς "διαφορετικές" ή μοναδικές, ο κόσμος να ακούει τις ιστορίες τους επειδή έτσι είναι η ζωή, έτσι πάει», τονίζει. 

Όπως λέει, κάποιες φορές αισθάνεται σαν «βραστό αυγό» και προσπαθεί να φτιάξει την εμφάνισή της με γυαλιά και καπέλα. «Δεν φοράω καπέλα για να καλύπτω το κεφάλι μου. Είναι κάτι που θέλω να περάσω στους νέους επειδή είναι φοβερό πόσες γυναίκες [που έχασαν τα μαλλιά τους] φοράνε περούκα επειδή νιώθουν ότι είναι η μοναδική επιλογή.  Ελπίζω περισσότεροι να αναγνωρίσουν ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, ότι δεν πρέπει να λένε ό,τι λένε, να κοιτάζουν επίμονα, ή να μιλούν άσχημα σε κάποιον στην τουαλέτα και να υπάρχει αστυνομία να περιμένει απ’ έξω», καταλήγει.

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM