Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν έναν νέο πυρηνικό πύραυλο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που βασίζεται σε ένα σύνολο λανθασμένων και ξεπερασμένων υποθέσεων, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS).
Η έκθεση, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να υποστηρίξει ότι το επονομαζόμενο σχέδιο GBSD καθοδηγείται περισσότερο από έντονες πιέσεις της βιομηχανίας και πολιτικούς, προερχόμενους από κράτη, τα οποία θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτήν την κίνηση οικονομικά, παρά μια σαφή αξιολόγηση του σκοπού του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).
«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι δεν έχει εξεταστεί σοβαρά ο ρόλος, που αυτά τα όπλα "ψυχρού πολέμου" υποτίθεται ότι πρέπει να διαδραματίσουν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας μετά τον ψυχρό πόλεμο», φέρεται ότι θα αναφέρει η έκθεση FAS, με τίτλο «Siled Thinking».
Σύμφωνα με την FAS, ένα μη κομμaτικό think tank, η τιμή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για το νέο GBSD διαμορφώθηκε σκόπιμα με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ελαφρώς μικρότερη από το κόστος παράτασης της ζωής του πυραύλου που θα αντικαταστήσει, τον Minuteman III.
Μια ανεξάρτητη αξιολόγηση από την εταιρεία Rand περίπου την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι το κόστος ενός εντελώς νέου όπλου θα μπορούσε να κοστίσει δύο έως τρεις φορές περισσότερο.
Η προσπάθεια του Κογκρέσου να αναθέσει μια ανεξάρτητη μελέτη σχετικά με το συγκριτικό κόστος ανεστάλη το 2019 με τη βοήθεια του λόμπι της βιομηχανίας.
Η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι το βασικό κόστος απόκτησης του GBSD θα είναι 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησής του κατά την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του έως το 2075 εκτιμάται ως 264 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η έκθεση δημοσιεύεται ενώ η διοίκηση του Μπάιντεν προετοιμάζει τον πρώτο αμυντικό προϋπολογισμό, που μπορεί να αποκαλύψει τις προθέσεις της προς το σχέδιο GBSD, το οποίο βρίσκεται στα αρχικά του στάδια.
Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Northrop Grumman κέρδισε μια αδιαμφισβήτητη προσφορά για τη φάση μηχανικής, κατασκευής και ανάπτυξης ύψους 13,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αφού ο μοναδικός αντίπαλός της, η Boeing, αποσύρθηκε από τον αγώνα διεκδίκησης με ισχυρισμούς περί σκληρού ανταγωνισμού.
Υπάρχουν επί του παρόντος 400 πύραυλοι Minuteman σε πέντε πολιτείες: Κολοράντο, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα και Ουαϊόμινγκ.
Πολλοί υποστηρικτές των ελέγχων όπλων, υποστηρίζουν ότι, αντί να αντικατασταθούν, θα πρέπει να καταργηθούν εξ ολοκλήρου λόγω της ευπάθειας και της επακόλουθης αστάθειάς τους.
Ένας πρόεδρος των ΗΠΑ θα είχε λιγότερη από μισή ώρα για να αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσει τους πυραύλους σε περίπτωση αιφνιδιαστικής επίθεσης από τη Ρωσία. Η μόνη χώρα με ένα οπλοστάσιο αρκετά μεγάλο για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα κινδύνευε να τους χάσει όλους. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί βάσει συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι ελαττωματικά ή να παραβιαστούν.
«Η απόφαση να ξεκινήσει ο αμερικανικός ICBM υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν η πιο σημαντική απόφαση στην ανθρώπινη ιστορία», ανέφερε η έκθεση.
«Ανεξάρτητα από το πόσο ικανός είναι ο πρόεδρος, είναι αδιανόητο ένα άτομο να μπορεί να λάβει μια ορθολογική απόφαση υπό αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, ιδίως δεδομένης της ανορθολογικότητας του ίδιου του συστήματος και της πιθανότητας ψευδούς συναγερμού».
Οι σκεπτικιστές του πυραύλου, μεταξύ των οποίων πρώην υπουργοί άμυνας και στρατιωτικοί διοικητικές, λένε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βασίζονται σε πυρηνικούς βομβαρδιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια, τα άλλα δύο σκέλη της πυρηνικής τριάδας των ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αντίποινα, σε περίπτωση επιβεβαίωσης μιας πυρηνικής επίθεσης.
Η έκθεση FAS φέρεται πως υποστηρίζει ότι η επιβίωση της αμερικανικής υποβρύχιας δύναμης, η οποία μεταφέρει το 55% του συνολικού πυρηνικού οπλοστασίου, «είναι απίθανο να αλλάξει, ακόμη και τις επόμενες δεκαετίες».
Παράλληλα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής την Τρίτη ανέφερε ότι η Northrop Grumman και οι κορυφαίοι υπεργολάβοι της ξόδεψαν πάνω από 119 εκατομμύρια δολάρια για την άσκηση πίεσης το 2019 και 2020 και απασχολούσαν συνολικά 410 εκπροσώπους από ομάδες συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων πολλών πρώην αξιωματούχων.
Η αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη της Κίνας αναφέρεται όλο και περισσότερο από τους υποστηρικτές του GBSD ως λογικό επιχείρημα για την κατασκευή του νέου όπλου.
Η FAS εκτιμά επί του παρόντος το κινεζικό οπλοστάσιο σε 320 κεφαλές, σε σύγκριση με τις 3.800 που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ και σε απόθεμα.
Η έκθεση Siled Thinking θα υποστηρίξει ότι οι ICBM της Αμερικής δεν έχουν σημασία για την αποτροπή της Κίνας, διότι οποιαδήποτε εκτόξευση από περιοχές πάνω από την Αρκτική θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τη Μόσχα ως επίθεση στη Ρωσία και συνεπώς θα κινδύνευε να διευρύνει μια ήδη καταστροφική σύγκρουση.
«Συνολικά, η… σύσταση της Πολεμικής Αεροπορίας για την επιδίωξη ενός ολοκαίνουργιου πυραύλου, βασίστηκε σε μια σειρά ελαττωματικών υποθέσεων σχετικά με το πώς το σχέδιο GBSD θα αντιμετώπιζε τα αντιληπτά κενά ικανότητας, τη διατήρηση της υγείας της μεγάλης βιομηχανικής βάσης στερεών πυραύλων ... - να είστε φθηνότεροι από το κόστος της επέκτασης ζωής του Minuteman», φέρεται πως θα αναφέρει η έκθεση Siled Thinking.
«Εκ των υστέρων, και μετά από περαιτέρω έλεγχο, όλες αυτές οι παραδοχές φαίνεται είτε να έχουν καμφθεί, είτε να μην έχουν προτεραιότητα», θα καταλήξει η έκθεση, ζητώντας διεξοδική επανεκτίμηση.
Με πληροφορίες του Guardian