Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν σε πόλεις της Ισπανίας, κυρίως στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη, το βράδυ του Σαββάτου, ζητώντας να αφεθεί ελεύθεροςράπερ Πάμπλο Χασέλ.
Ο Χασέλ συνελήφθη και φυλακίστηκε στα μέσα Φεβρουαρίου εξαιτίας αναρτήσεών του στο Twitter στις οποίες καταφερόταν εναντίον της μοναρχίας και των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Ο Χασέλ καταδικάστηκε σε 9 μήνες φυλάκιση για εξύμνηση της τρομοκρατίας και δυσφήμηση του στέμματος και των θεσμών.
Ο 32χρονος είχε χαρακτηρίσει τον μονάρχη Χουάν Κάρλος τον Α΄ «μαφιόζο», έπλεξε το εγκώμιο ανθρώπων που εμπλέκονταν σε επιθέσεις, κατηγορώντας παράλληλα την αστυνομία για δολοφονίες και βασανισμούς μεταναστών και διαδηλωτών. Μεταξύ άλλων, ο Χασέλ σημείωνε πως θεωρεί την βασιλική οικογένεια της Ισπανίας κληρονόμο του φρανκικού καθεστώτος. Διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν αμέσως μετά τη σύλληψή του, ενώ τα κόμματα στην κυβέρνηση διχάστηκαν. Τριακόσιοι Ισπανοί καλλιτέχνες εξέφρασαν την στήριξή τους, μεταξύ των οποίων ο Χαβιέ Μπαρδέμ και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ.
Στη Βαρκελώνη, επίκεντρο των διαδηλώσεων σε ένδειξη υποστήριξης του καταλανού ράπερ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν πίσω από ένα πανό που απαιτούσε «πλήρη αμνηστία για τον Πάμπλο Χασέλ». Φωνάζοντας «Λευτεριά στον Πάμπλο Χασέλ» και «είμαστε οι αντιφασίστες», εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στη Μαδρίτη, σε ήρεμο κλίμα, προτού διαλυθούν κατ’ απαίτηση της αστυνομίας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η σύλληψή του τη 16η Φεβρουαρίου έγινε αφορμή να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης στην Ισπανία, αλλά και να βαθύνει το χάσμα στην κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και το κόμμα Ουνίδος Ποδέμος της ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίο έχει ταχθεί υπέρ των διαδηλώσεων.