Κύμα «fake» λογαριασμών έχει εμφανιστεί στο Twitter, προς υπεράσπιση της Amazon έναντι των επικρίσεων για τις εργασιακές συνθήκες αλλά και τη στάση της εταιρείας απέναντι στα συνδικάτα εργαζομένων.
Πολλά από τα ονόματα των λογαριασμών ξεκινούν με το «AmazonFC» και ακολουθεί ένα μικρό όνομα και ο κωδικός μιας αποθήκης. Οι λογαριασμοί αυτοί συχνά απαντούν στην κριτική που ασκείται στην Amazon στο Twitter, απορρίπτοντας ανησυχίες και δημοσιεύματα για τις συνθήκες εργασίας και περί υψηλών ποσοστών τραυματισμών.
Ανάρτηση σε έναν τέτοιο λογαριασμό, που έχει κλείσει πλέον, ανέφερε «Τα συνδικάτα είναι καλά για κάποιες εταιρείες, αλλά δεν θέλω να πρέπει να ξοδέψω εκατοντάδες τον μήνα απλά για δικηγόρους!».
Παρόμοιοι λογαριασμοί έχουν χρησιμοποιηθεί και παλιότερα, σε περιόδους κατά τις οποίες η Amazon δεχόταν σφοδρές επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 2018 και το 2019. Κάποιοι από εκείνους τους λογαριασμούς είτε δεν υπάρχουν πλέον, είτε πλέον έχουν αλλάξει όνομα. Σε άλλες περιπτώσεις αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσαν ψεύτικες φωτογραφίες προφίλ.
Amazon didn’t even really try with this one lol pic.twitter.com/Q9dyTzKqns
— Tim Sullivan 🐋 (@timjsully) March 29, 2021
Κάποιοι εργαζόμενοι της Amazon ενεργούν ως «πρεσβευτές», δημοσιεύοντας θετικές εμπειρίες από την εργασία τους. Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι κάποια από τα τελευταία tweet που φέρεται να έγιναν από τους πρεσβευτές της, ήταν fake.
«Πολλοί από αυτούς δεν είναι πρεσβευτές Amazon FC. Φαίνεται ότι είναι fake λογαριασμοί που παραβιάζουν τους όρους χρήσης του Twitter. Ζητήσαμε από το Twitter να το ερευνήσει και να προχωρήσει σε κατάλληλες ενέργειες», δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon.
Δεν διευκρίνισε πόσοι λογαριασμοί διαχειρίζονται από πραγματικούς «πρεσβευτές» της Amazon, ή πόσοι λογαριασμοί που υπάρχουν ακόμη στην πλατφόρμα είναι πράγματι εργαζομένων που έχουν αυτό τον ρόλο.
Η Amazon είχε αρνηθεί και στο παρελθόν να δώσει πληροφορίες για αυτούς τους λογαριασμούς, όπως για παράδειγμα να αποκαλύψει πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι που έχουν ρόλο «πρεσβευτή» στα social media. Παλιότερα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένοι εργάζονταν μέσω των social media αντί να κάνουν δουλειά σε αποθήκες, όπως και ότι μεταξύ των «προνομίων» που κέρδιζαν ήταν δωροκάρτες ή ρεπό.
Η ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat συνέταξε λίστα με τουλάχιστον 56 λογαριασμούς «πρεσβευτών» της εταιρείας- Amazon FC Ambassador- στο Twitter. Κάποιους από αυτούς, που έγιναν πρόσφατα ενεργοί, τους έκλεισε η πλατφόρμα.
Το τελευταίο διάστημα η Amazon είναι ξανά στην επικαιρότητα είτε λόγω των απεργιών που κάνουν εργαζόμενοί της σε διάφορες χώρες, είτε για τις προσπάθειες υπαλλήλων σε αποθήκες να συστήσουν συνδικάτα.
Πέρα από αυτό, εσωτερικό υπόμνημα αποκάλυψε ότι η εταιρεία γνώριζε για το γεγονός ότι οδηγοί της αναγκάζονταν να ουρούν σε μπουκάλια, παρότι η Amazon είχε αρνηθεί τα σχετικά δημοσιεύματα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το NBC, το εθνικό συμβούλιο εργασιακών σχέσεων των ΗΠΑ εξετάζει τις πολλαπλές καταγγελίες από εργαζόμενους τον τελευταίο χρόνο, για παρεμβάσεις της Amazon εναντίον των προσπαθειών τους οργανώσουν ή να σχηματίσουν συνδικάτα.
Με πληροφορίες από Guardian