Μυστήριο παραμένει ο λόγος πίσω από το πρωτοφανές μπλακ άουτ που σημειώθηκε σε Ισπανία και Πορτογαλία τη Δευτέρα.
Παρότι το περιστατικό έληξε και η ηλεκτροδότηση εδώ και ώρες άρχισε να αποκαθίσταται στις δύο χώρες, μετά από το εκτεταμένο μπλακ άουτ, ειδικοί προσπαθούν να δώσουν εξηγήσεις για τους λόγους που πιθανόν συνέβη όλο αυτό.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά», ο Μιχάλης Μυριάνθης, σύμβουλος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικός για θέματα ενέργειας ξεκαθάρισε αρχικά για το μπλακ άουτ πως «εάν πρόκειται για την εκδοχή της κυβερνοασφάλειας, είναι κάτι πάρα πολύ ευαίσθητο».
«Πολύ δύσκολα θα μάθουμε την πλήρη αλήθεια και την έκταση. Και αυτό γιατί εάν γίνει αποδεκτή αυτή η εκδοχή, τότε η ισπανική κυβέρνηση έχει πρόβλημα έναντι των πολιτών της και της αντιπολίτευσης, γιατί δεν είχε λάβει τα μέτρα εκείνα τα οποία θα επέτρεπαν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και δεύτερον, εάν, δεδομένου ότι τα συστήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι διασυνδεδεμένα - και δεν είναι τυχαίο αν δείτε τις δηλώσεις του Πορτογάλου πρωθυπουργού που δείχνει εμφατικά η Ισπανία - και εάν η πηγή και το πρόβλημα εντοπιστεί στην Ισπανία, εννοώ από λόγους αν θέλετε, αμέλειας ή οτιδήποτε άλλο, τότε θα εγερθούν αποζημιώσεις τεράστιες διότι έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής», σημείωσε ο κ. Μυριάνθης.
«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι υπάρχει ένας καταρράκτης ο οποίος βρίσκεται από πίσω και φαντάζομαι ότι αυτό το ενδεχόμενο θα το διαχειριστούν με τη μέγιστη δυνατή διακριτικότητα», συνέχισε.
Στη συνέχεια, σημείωσε πως «η Ισπανία παράγει ρεύμα, όπως περίπου στα ποσοστά που είπαμε. Ακούστηκε λοιπόν, η άποψη ότι λόγω χαμηλής ζήτησης το σύστημα παρήγαγε πλεονασματική ενέργεια με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιηθεί. Είναι γνωστό σε εμάς τώρα στην Ελλάδα πως πολλές φορές το σύστημα απορρίπτει εισαγόμενη ενέργεια που παράγεται κυρίως από τις ΑΠΕ, ακριβώς για να μην δημιουργήσει αστάθεια. Και είναι μάλιστα ένα από τα συνήθη γεγονότα προκειμένου να διατηρηθεί η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα του συστήματος».
Ο κ. Μυριάνθης σχετικά με την κυρίαρχη εκδοχή μέχρι στιγμής για το μπλακ άουτ, δηλαδή να υπάρχει υπερπαραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με πολύ χαμηλή ζήτηση, απάντησε πως «ναι και αυτή είναι μία εκδοχή».
«Τώρα ποιοι είναι οι λόγοι που προκάλεσαν αυτή την απώλεια; Εκεί πλέον είναι ο πυρήνας του προβλήματος. Τι την προκάλεσε;. Επίσης, υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή, αυτή την οποία πρώτη είναι η εκδοχή του σπάνιου μετεωρολογικού φαινομένου στην Ισπανία. Αυτή διακινήθηκε πρώτα και δεν είναι τυχαίο αυτό από το διαχειριστή του πορτογαλικού συστήματος. Δηλώθηκε τότε χθες δηλαδή, ότι οι θερμοκρασιακές μεταβολές έθεσαν το σύστημα σε έντονη ταλάντωση με αποτέλεσμα την κατάρρευσή του», κατέληξε.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ