Τα διάσπαρτα νησιά του Αιγαίου πρόκειται να γίνουν οι πρώτες «Covid free» περιοχές της Ελλάδας, σχολιάζει σε άρθρο του ο Guardian.
Το βρετανικό μέσο επισημαίνει ότι οι προσπάθειες εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού εντείνονται σε τουριστικούς προορισμούς ελπίζοντας στην εισροή καλοκαιρινών επισκεπτών.
Σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, οι αρχές έχουν δεσμευτεί ότι τουλάχιστον 69 νησιά θα εμβολιαστούν πλήρως μέχρι τα τέλη Απριλίου, προσθέτει.
«Έχουμε πολλά μικρότερα νησάκια», δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. «Ακριβώς επειδή είναι τόσο δύσκολο να προμηθεύονται τα εμβόλια, αποφασίσαμε να εμβολιάσουμε ολόκληρους πληθυσμούς με μία κίνηση με σκοπό να αρχίσουν να δέχονται τουρίστες, όταν οι μόνιμοι κάτοικοι εμβολιαστούν και είναι πλήρως προστατευμένοι» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο εκπονείται με τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, η παράδοση χιλιάδων εμβολίων σε απομακρυσμένα νησιά θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, συνεχίσει ο Guardian.
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει πως ο Μάριος Θεμιστοκλέους περιέγραψε την περίπλοκη διαδικασία. «Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρεις εμβόλια σε ένα νησί», είπε στον Guardian. «Απαιτεί μια συγκεκριμένη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους. Ο καθένας έχει μια ειδική αποστολή από τη στιγμή που τα κουτιά φεύγουν από τις αποθήκες μας.»
Καθώς τα αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα αγωνίζονται να καταστέλλουν το τρίτο κύμα μολύνσεων από τον κορωνοϊό, που εξαπλώνεται τώρα σε όλη την Ευρώπη, η τεράστια γκάμα των νησιών της χώρας παρέμεινε αξιοσημείωτα ανέγγιχτη από την κρίση, σχολιάζει ο Guardian.
Στους Λειψούς, ο Φώτης Μάγγος, ο δήμαρχος του νησιού, δηλώνει με υπερηφάνεια ότι υπήρξε «ένα μόνο κρούσμα» από το ξέσπασμα της πανδημίας «και αυτό ήταν ενός στρατιώτη που επέστρεψε από άδεια», όπως είπε.
«Κοιτάμε την Αθήνα και άλλες πόλεις και συνειδητοποιούμε πόσο ελαφριά μας άγγιξε (η πανδημία). Ήμασταν σε lockdown, τα καταστήματα και τα σχολεία μας είναι κλειστά, αλλά θεωρώ ότι η επιτυχία μας έγκειται στο ότι ρίξαμε όλο το βάρος μας στους ανθρώπους που έρχονται. Κάνουν δύο φορές τεστ και είμαστε πολύ αυστηροί» επισημαίνει.
Με το νησί, όπως η ελληνική οικονομία σε μεγάλο βαθμό να εξαρτάται από τον τουρισμό, ο δήμαρχος των Λειψών είπε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία» είχε δεχθεί σημαντική στήριξη.
Σχεδόν ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός των 800 ατόμων που ζούσαν μόνιμα στους Λειψούς έχουν εμβολιαστεί. «Σαράντα πέντε τοις εκατό είναι κάτω των 18 ετών, αλλά σχεδόν όλοι όσοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, έχουν ήδη κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και 86 άτομα αναμένεται να λάβουν την δεύτερη δόση το Σαββατοκύριακο. Ακούω ότι οι τουριστικές κρατήσεις έχουν ανέβει. Είμαστε πολύ, πολύ ικανοποιημένοι» δήλωσε.
Στο νησί της Πάτμου, η προοπτική να είναι «Covid free» μέσα σε λίγες εβδομάδες είχε ευρεία αποδοχή.
«Τον χειμώνα έχουμε περίπου 3.100 άτομα που ζουν εδώ και τα περισσότερα άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Ελευθέριος Πέντες.
«Η λίστα κλείνει αυτήν την Παρασκευή και σχεδόν όλοι οι πολίτες ηλικίας από 18 έως 59 ετών εγγράφονται για τη λήψη του εμβολίου. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε 25 κρούσματα Covid εδώ και νομίζω ότι ήταν ένα μάθημα για όλους μας».
Ανάλογο σχέδιο, επαναλαμβάνεται και στην Ταϊλάνδη, που θέτει το νησιωτικό θέρετρο του Πουκέτ στην πρώτη γραμμή για τα εμβόλια, με σκοπό το άνοιγμα του τουρισμού.
Αυτήν την εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επέμεινε ότι με την ημερομηνία στόχου να έχει τεθεί στις 14ης Μαΐου για το άνοιγμα του τουρισμού, το επίκεντρο δεν είναι μόνο τα νησιά αλλά και «όλη η Ελλάδα», ώστε να αποτελέσει έναν ασφαλή προορισμό.
«Ακριβώς η ιδέα ότι θα είμαστε χωρίς Covid αφαιρεί ένα ολόκληρο βάρος αβεβαιότητας» λέει ο Δημήτρης Γκρίλης, ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου στο νησί. «Πέρυσι είχαμε τις απώλειες που βλέπετε σε πόλεμο» πρόσθεσε.
Ο συγκεκριμένος εμβολιαστικός σχεδιασμός δεν έχει περάσει απαρατήρητος ούτε στην Αυστραλία, προσθέτει ο Guardian.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και πολύ ανακουφισμένοι», δήλωσε η Chrissie Verevis, που υπό φυσιολογικές συνθήκες περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου με τον σύζυγό της, Γιάννη, στο Καστελόριζο.
«Είναι μια απροσδόκητη απόλαυση που αυτό το μικροσκοπικό, και μερικές φορές ευάλωτο νησί, πρέπει τώρα να βρίσκεται σε τόσο αξιοζήλευτη θέση παγκοσμίως» λέει χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες του Guardian