Για τις αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ, εν μέσω διαμαρτυριών του συλλόγου εργαζομένων, απαντά στην LiFO ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ψυχίατρος Χρήστος Λιάπης.
Μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2019, με την οποία αντικαταστάθηκε το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως περικόπτεται «ανεξήγητα» η θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, με μείωση των μονάδων πρώτης γραμμής κατά ένα τρίτο, μέσω συγχωνεύσεων. Κατά τον σύλλογο εργαζομένων, εξαφανίζονται Θεραπευτικές Κοινότητες και καταργούνται επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης «που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ ,την ώρα που ο οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων». Σύμφωνα μάλιστα με τους εργαζόμενους δεν παρέχεται «καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα, τα κριτήρια και τη στόχευση των αλλαγών και πώς αυτές υπηρετούν τη Δημόσια Υγεία.»
«Το θεραπευτικό μοντέλο, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις δομές του ΚΕΘΕΑ παραμένει ανεπηρέαστο. Το ΚΕΘΕΑ όχι μόνον δεν κλείνει, αλλά ανασυγκροτείται με στόχο ακόμη καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης», λέει ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ στο LiFO.gr, προσθέτοντας πως τα προγράμματα και οι κοινότητες του ΚΕΘΕΑ, «που στάθηκαν όρθιες εν μέσω των δύσκολων συνθηκών που διαμόρφωσε η COVID-19 και στο πεδίο των εξαρτήσεων», συνεχίζουν τη λειτουργία τους.
Για το αυτοδιοίκητο και την αξιολόγηση
«Αυτοδιοίκητο δεν μπορεί να σημαίνει απουσία λογοδοσίας και αδιαφάνεια, ιδιαίτερα σε έναν Οργανισμό όπως το ΚΕΘΕΑ που χρηματοδοτείται με 20 εκ. ευρώ ετησίως, τα οποία καταβάλλονται στο σύνολό τους από το υπουργείο Υγείας» λέει ο πρόεδρος του ΔΣ, που λέει ότι πλέον θα είναι δυνατή η αντικειμενική αξιολόγηση κάθε εργαζομένου.
Η δυνατότητα συμμετοχής των θεραπευτών, του λοιπού προσωπικού, των μελών και των οικογενειών τους, στις αποφάσεις που αφορούν στη διαμόρφωση του θεραπευτικού μοντέλου, «δεν θίγεται πουθενά από το νέο Οργανόγραμμα», διαβεβαιώνει ο κ. Λιάπης.
Κατά τον πρόεδρο του ΔΣ, το ΚΕΘΕΑ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και ευελιξία, «χαρακτηριστικά στα οποία είχανε και εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν όλοι οι εργαζόμενοί του, μέσα από την υποβολή των προτάσεών τους στο κείμενο που τέθηκε για διαβούλευση.»
Όπως λέει πρόκειται για μία εσωτερική διαδικασία διαβούλευσης ενός προσχεδίου Οργανογράμματος και Κανονισμού Λειτουργίας και αποδίδει σε «λόγους εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων» την παρουσίαση της διαδικασίας ως διαβούλευση νόμου «που δήθεν καταργεί το ΚΕΘΕΑ. Κανένας τέτοιος νόμος δεν υπάρχει στον Κυβερνητικό σχεδιασμό.»
Όπως λέει, το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του, τον ενάμισι χρόνο που ασκεί τα καθήκοντά του. «Είναι άλλο ζήτημα η πολιτική επιλογή της συνέχισης ή όχι αυτής της πρωτόφαντης, στον Δημόσιο Τομέα, πρακτικής της «άμισθης διοίκησης» που αφορά και στο παρόν Διοικητικό Συμβούλιο και άλλο το αν ένας Κανονισμός Λειτουργίας που συντάσσεται στη βάση των καλών πρακτικών διοίκησης και εν συνεχεία τίθεται στη βάσανο της εσωτερικής διαβούλευσης με τους εργαζομένους, οφείλει να εισηγείται αποζημίωση, στο πλαίσιο της αρχής της εξίσωσης εξουσίας και ευθύνης».
Για το νέο διοικητικό συμβούλιο
Το νέο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ το διόρισε «η νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, με νωπή τη λαϊκή εντολή της πλειοψηφίας. Αυτό αποτελεί και τη βασική άντληση της νομιμοποίησής του, βάσει της οποίας άσκησε και ασκεί ουσιαστικό έργο, ενώ τα προηγούμενα, ανευ διοικητικής ισχύος, Διοικητικά Συμβούλια, εκλέγονταν από τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, η οποία αποτελεί, εκ των πραγμάτων, τόσο η ίδια όσο και οι κατά καιρούς διαμορφωμένες πλειοψηφίες και μειοψηφίες της, μικρό υποσύνολο της κοινωνίας, η συνολική αντίληψη της οποίας για την απεξάρτηση, όπως και για όλα τα άλλα μείζονα ζητήματα εκφράζεται όχι «δια βοής» στην «Απέλλα» του απροκάλυπτου, κομματικώς επιβαλλόμενου ακτιβισμού, ο οποίος χαρακτήριζε δυστυχώς τις πρακτικές κάποιων από τις προηγούμενες γενικές συνελεύσεις του ΚΕΘΕΑ, αλλά μέσω της κυβερνητικής, δημοκρατικά διαμορφωμένης πλειοψηφίας», υποστηρίζει ο κ. Λιάπης.
«Θέλουμε να αναδείξουμε τη Γενική Συνέλευση σε ουσιαστικό θεσμικό όργανο, αλλά αυτό φαίνεται πως μπορεί να καταστεί εφικτό καθώς θα σημάνει η στιγμή της απαλλαγής από κομματικές ταυτότητες και πολιτικές σκοπιμότητες που είναι ασύμβατες με τη υψηλή κοινωνική αποστολή της προσφοράς υπηρεσιών απεξάρτησης. Άλλωστε, οι σοβαρές εξελίξεις στο μέτωπο της Πανδημίας, διαμορφώνουν, αναπόφευκτα, άλλες, πιο καθοριστικές προτεραιότητες.»
Το ΔΣ είναι πρόθυμο να ενημερώσει θεσμικά τους Υπεύθυνους Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, ενώ ήδη ενημερώσαμε σχετικώς την Πρόεδρο της ήσσονος αντιπολίτευσης κα Φώφη Γεννηματά.
Κατά τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ, νέες μονάδες δημιουργούνται και στελεχώνονται σε όλη τη χώρα καθώς ο Οργανισμός ενισχύεται με νέο προσωπικό και διευρύνει το δίκτυο υπηρεσιών του, «ενώ την ώρα που σε συγκεκριμένα έντυπα και ιστότοπους σαφούς πολιτικής απόχρωσης και κομματικής ταυτότητας, δημοσιεύονταν –ξάνά όπως και τον Νοέμβριο του 2019- παραχαραγμένοι λίβελλοι, σε άλλες εφημερίδες είδαμε να δημοσιεύεται, η προκήρυξη 46 θέσεων θεραπευτικού και άλλου προσωπικού αορίστου χρόνου που έρχεται, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, να πυκνώσει τις τάξεις του ΚΕΘΕΑ συμβάλλοντας στην εκπλήρωση της υψηλής του αποστολής».