Τα σπάνια και εξωτικά πουλιά και μια ιστορία διακοσίων ετών, στο μουσείο του Τολέδο

Τα σπάνια και εξωτικά πουλιά και μια ιστορία διακοσίων ετών, στο μουσείο του Τολέδο Facebook Twitter
Εικονογράφηση από το Ornithologie, Volume 1 (1760), illustration by Mathurin-Jacques Brisson. Toledo Museum of Art
0

Οι Ευρωπαίοι αυτοκράτορες την περίοδο της αποικιοκρατίας, οι μονάρχες και οι αριστοκράτες δεν παρέλειπαν να έχουν ένα εξωτικό πτηνό στα παλάτια τους ή στις συλλογές τους, σε περίτεχνα κλουβιά, που και ήταν μια ένδειξη του πλούτου και της οικονομικής τους δύναμης.

Οι καλλιτέχνες τα ζωγράφιζαν με πάθος και ακρίβεια, αποδίδοντας τα ζωντανά τους χρώματα, οι θεολόγοι, οι φιλόσοφοι και οι συγγραφείς, τους απέδιδαν συμβολική σημασία και φυσικά οι κυρίες δε παρέλειπαν να φορέσουν ως αξεσουάρ τα φτερά τους σε ρούχα και καπέλα. Η ιστορία των εξωτικών πουλιών εδώ και διακόσια χρόνια δεν παύει να συγκινεί και να προκαλεί βλέμματα θαυμασμού για αυτά τα θαύματα της φύσης.

Είναι η εποχή που η ορνιθολογία, γνωρίζει τη μεγάλη της άνθηση, στα τέλη του 17ου και τις αρχές του 18ου αιώνα με τον Johann Friedrich Naumann, που θεωρείται ο ιδρυτής της ορνιθολογίας στην Ευρώπη να γράφει το δωδεκάτομο έργο του «Φυσική ιστορία των πουλιών της Γερμανίας» (1820-1844). Λίγο νωρίτερα ο Mathurin-Jacques Brisson έχει γράψει την Ορνιθολογία, το 1760, σε έξι τόμους.

Τα σπάνια και εξωτικά πουλιά και μια ιστορία διακοσίων ετών, στο μουσείο του Τολέδο Facebook Twitter
Από την Histoire naturelle des oiseaux de paradis et des rolliers, Volume 1 (1806), illustrated by François Le Vaillant. University of Michigan Library

Στους αιώνες μέσα στους οποίους οι επιστήμονες επιχείρησαν, δείχνοντας έντονο ενδιαφέρον για τη φυσική ιστορία, να ταξινομήσουν και να κατηγοριοποιήσουν δείγματα  φυτών, εντόμων, κελυφών, θηλαστικών, και πουλιών που βρέθηκαν πέρα από την Ευρώπη, συγκροτήθηκε ένα μεγάλο επιστημονικό και καλλιτεχνικό πανόραμα.

Το μουσείο Τέχνης στο Τολέδο αναδεικνύει σε μια έκθεση εικόνες εξωτικών πουλιών στην τέχνη κυρίως από τον 17ο και τον 18ο αιώνα που δείχνουν πώς έγιναν αντικείμενα επιστημονικής έρευνας, δημόσιου ενδιαφέροντος, ακόμη και οικιακής και προσωπικής διακόσμησης.

Η έκθεση θα ξεκινήσει και διαδικτυακά στις 24 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις  25 Ιουλίου και διερευνά το ρόλο που διαδραματίζουν οι καλλιτέχνες στη δημιουργία και τη διάδοση των εικόνων εξωτικών πουλιών από όλο τον κόσμο.

Περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, εκτυπώσεις και την απεικόνιση των πουλιών στις διακοσμητικές τέχνες και σε ακριβά είδη του ντιζάιν της εποχής.

Τα σπάνια και εξωτικά πουλιά και μια ιστορία διακοσίων ετών, στο μουσείο του Τολέδο Facebook Twitter
The Feather’d Fair in a Fright (1770s), John Collet. Yale Center for British Art, New Haven
Τα σπάνια και εξωτικά πουλιά και μια ιστορία διακοσίων ετών, στο μουσείο του Τολέδο Facebook Twitter
Ψύκτης για ποτήρια κρασιού από την οικοσκευή του Prince de Rohan (1771–72), Manufacture nationale de Sèvres. Toledo Museum of Art
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αγοραστής του έργου τέχνης με την μπανάνα στον τοίχο, την έφαγε

Πολιτισμός / Ο αγοραστής του έργου τέχνης με την μπανάνα στον τοίχο, την έφαγε

Είχε αγοράσει το έργο για 6,2 εκατ. ευρώ - Η μπανάνα είχε αγοραστεί για λιγότερο από ένα δολάριο από έναν πάγκο με φρούτα στο Μανχάταν - Ο αγοραστής δεσμεύθηκε να αγοράσει 100.000 μπανάνες και να τις μοιράσει στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Η Τζούλια Ρόμπερτς είπε «όχι» στο σίκουελ του «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ»

Πολιτισμός / Η Τζούλια Ρόμπερτς είπε «όχι» στο σίκουελ του «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ»

Ο δημιουργός της ταινίας αποκάλυψε ότι είχε οραματιστεί ένα σίκουελ για την ταινία, ενώ ο Χιου Γκραντ έχει δηλώσει ότι πολύ θα ήθελε να γυρίσει τη συνέχεια του «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ», παρότι «απεχθάνεται» τον χαρακτήρα του
LIFO NEWSROOM
Κόπολα, Οδυσσέας και ελληνικό #Metoo από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κόπολα, Οδυσσέας και ελληνικό #Metoo από αύριο στους κινηματογράφους

Το κάποτε μυθικών διαστάσεων «Megalopolis» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, η επιστροφή του Οδυσσέα Ρέιφ Φάινς, το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Tack» και τρεις ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Πολιτισμός / «Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Ο Παντελής Κυραμαργιός, μέσω του τραγουδιού «Τα Μαύρα Ρούχα», ευαισθητοποιεί για την έμφυλη βία, τονίζοντας τη μνήμη, τη συλλογική δράση και τη δύναμη της μουσικής ως όχημα αλλαγής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM