Κίνα: Επαναπατρίζονται μετά από 15 μήνες επτά από τους εννέα Έλληνες του πλοίου «Angelic Power»

Κίνα: Επαναπατρίζονται μετά από 15 μήνες επτά από τους εννέα Έλληνες του πλοίου «Angelic Power» Facebook Twitter
Marine Traffic
0

Επιστρέφουν στη χώρα, μετά από 15 μήνες, επτά Έλληνες ναυτικοί του πλοίου «Angelic Power».

Μετά από συντονισμένες πρωτοβουλίες και δράσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας, οι Κινεζικές Αρχές έκαναν αποδεκτά τα ελληνικά αιτήματα και πλέον οι οι έξι Έλληνες ναυτικοί και ο Τεχνικός Επιθεωρητής, του υπό ελληνική σημαία πλοίου, επιστρέφουν στην Ελλάδα. 

Επιστρέφουν σήμερα στις 17.05 το απόγευμα στην Αθήνα με πτήση της Air France από το Παρίσι οι πρώτοι επτά από τους συνολικά εννέα Έλληνες του πλοίου.

Το πλήρωμα που αποτελείται συνολικά από 22 μέλη βρίσκεται αποκλεισμένο εντός του πλοίου στην ράδα Guishan της Κίνας, λόγω οικονομικών διαφορών της πλοιοκτήτριας εταιρείας με τον ναυλωτή του πλοίου.

Σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών των ναυτικών και συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, η εταιρεία τους τελευταίους δύο μήνες δεν είχε πληρώσει τις δεδουλευμένες αποδοχές, δεν τροφοδοτούσε το πλοίο με τα αναγκαία καύσιμα και την τροφοδοσία του πληρώματος και δεν έχει την παραμικρή επικοινωνία με το πλήρωμα».

Σε σχετική ανακοίνωση για την επιστροφή τους, αναφέρεται ότι από την πρώτη στιγμή που απαγορεύτηκε από Δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ο απόπλους του πλοίου, τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κινήθηκαν συντονισμένα προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και να διασφαλιστούν οι συνθήκες διαβίωσης των μελών του πληρώματος, που παρέμειναν στο πλοίο για περισσότερους από 15 μήνες.

Με μέριμνα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με την ευγενική συνδρομή του Ομίλου Αγγελικούση και του Ιδρύματος Ωνάση έχουν διασφαλιστεί οι άμεσες ανάγκες σε καύσιμα, τρόφιμα και πόσιμο νερό για τους δύο Έλληνες ναυτικούς που θα παραμείνουν στο πλοίο (Πλοίαρχος και Υποπλοίαρχος) καθώς και για τους 13 ναυτικούς υπηκόους Φιλιππίνων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου έχουν επιβληθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρόστιμα που υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ, ενώ ο φάκελος της δικογραφίας έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία στην Αθήνα, όσο και η Ελληνική Πρεσβεία στο Πεκίνο και το Γενικό Προξενείο στην Γκουανγκτσού είχαν ενεργοποιηθεί από την αρχή προκειμένου να προσφέρουν όλη την απαραίτητη αρωγή τους στους ναυτικούς, ευρισκόμενες σε συνεχή επαφή με τις Κινεζικές αρχές.

Οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται όσον αφορά τους απομείναντες Έλληνες και Φιλιππινέζους ναυτικούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η περιπέτεια των περισσότερων Ελλήνων ναυτικών έλαβε αίσιο τέλος, χάρη στην άψογη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με το Υπουργείο Ναυτιλίας», ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στον επαναπατρισμό τους.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης από την πλευρά του υπογράμμισε πως «Είναι ημέρα μεγάλης χαράς για τους ναυτικούς μας και τις οικογένειές τους που θα υποδεχτούν τους αγαπημένους τους στην πατρίδα μας.»

»Εύχομαι και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα και όσον αφορά τους απομείναντες στο πλοίο Έλληνες και Φιλιππινέζους ναυτικούς, για τους οποίους συνεχίζουμε αδιάκοπα την υποστήριξή τους και την προσπάθεια επαναπατρισμού τους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM