Η Γιορτή της Μητέρας πλησιάζει και, όπως κάθε χρόνο, θα τιμηθεί τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, δηλαδή στις 11 Μαΐου 2025. Πρόκειται για μία ημέρα αφιερωμένη στην αγάπη, τη φροντίδα και τον καθοριστικό ρόλο της μητέρας στην οικογένεια και την κοινωνία.
Η ετήσια αυτή εορτή καθιερώθηκε επισήμως στις αρχές του 20ού αιώνα και έχει τις ρίζες της στο γυναικείο κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας. Πρωτοπόρος θεωρείται η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis), η οποία ήδη από το 1865 είχε οργανώσει τις πρώτες συναντήσεις μητέρων υπό τον τίτλο Mothers Friendship Day, με στόχο την αλληλεγγύη, τη δημόσια συζήτηση και την προώθηση του ρόλου της μητέρας στην κοινωνία.
Λίγα χρόνια αργότερα, η συγγραφέας και ακτιβίστρια Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) πρότεινε τη διοργάνωση μιας ειρηνικής ημέρας για τις μητέρες, με το σύνθημα Peace and Motherhood, ζητώντας να πάψουν να στέλνονται τα παιδιά στον πόλεμο.
Η επίσημη καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας στις ΗΠΑ ήρθε το 1914, με απόφαση του προέδρου Γούντροου Ουίλσον, και έκτοτε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου καθιερώθηκε σε δεκάδες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Η πρώτη κοσμική και κοινωνική εκδοχή του εορτασμού στη χώρα μας καταγράφεται το 1929, ενώ από τη δεκαετία του 1960 καθιερώνεται και στην Ελλάδα η δυτικοευρωπαϊκή ημερομηνία εορτασμού, δηλαδή η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία πάντως εξακολουθεί να τιμά τις μητέρες στις 2 Φεβρουαρίου, με αντίστοιχες εκδηλώσεις.
Η Γιορτή της Μητέρας αποτελεί μια παγκόσμια υπενθύμιση του πολύπλευρου ρόλου της μητέρας, από τη βιολογική προσφορά μέχρι την καθημερινή στήριξη και διαπαιδαγώγηση. Μια μέρα με συμβολικό, κοινωνικό και συναισθηματικό χαρακτήρα, στην οποία οφείλουμε να αποτίουμε φόρο τιμής στις γυναίκες που δίνουν ζωή και νοηματοδοτούν την οικογένεια.