Know Your Customer: Σε λειτουργία εφαρμογή για επικαιροποίηση στοιχείων, χωρίς επίσκεψη στην τράπεζα

Know Your Customer: Σε λειτουργία εφαρμογή για επικαιροποίηση στοιχείων, χωρίς επίσκεψη στην τράπεζα Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα, Πέμπτη, η εφαρμογή «Συστηθείτε – KYC (Know Your Customer)», που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη σε τράπεζα.

 

Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που διαθέτουν ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet να αποφύγουν την επίσκεψη στην τράπεζα, καθώς δεν θα χρειάζεται να συλλέγουν μόνοι τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν και να επικαιροποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό.



Πρόκειται για δικαιολογητικά που αφορούν φορολογικά και οικονομικά στοιχεία, στοιχεία για την επαγγελματική δραστηριότητά τους καθώς και στοιχεία πιστοποίησης ταυτότητας και επικοινωνίας.



Έως τώρα για αυτή τη διαδικασία απαιτούνταν αυτοπρόσωπη παρουσία σε υποκατάστημα τράπεζας και υποβολή των δικαιολογητικών σε έντυπη μορφή. Όλη αυτή η διαδικασία πλέον θα πραγματοποιείται πλήρως ηλεκτρονικά.

 

Με το «Συστηθείτε – KYC (Know Your Customer)»- με τη συγκατάθεση του πολίτη- μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ οι τράπεζες αποκτούν πρόσβαση αποκλειστικά στα δεδομένα που απαιτούνται βάσει του Νόμου 4557/2018 για την εξακρίβωση και την επαλήθευση των στοιχείων ταυτότητας, επικοινωνίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και ετήσιων εισοδημάτων.

 

Η διαδικασία είναι προαιρετική και όποιος πολίτης το επιθυμεί μπορεί να συνεχίσει να προσκομίζει νε φυσικό τρόπο τα δικαιολογητικά που του ζητούνται.

 

Με έγκριση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, όπως προβλέπεται από τον νόμο, έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπέβαλαν σχετική αίτηση: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και το ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος Viva Payments.



Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ένταξης τεσσάρων ακόμα πιστωτικών ιδρυμάτων (Ηπείρου, Χανίων, Παγκρήτια, OptimaBank) καθώς και τεσσάρων Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος (Cardlink, Cosmote Payments, Flexin, Hellasfin).

 

«Δράση που θα επεκταθεί»

 

Η νέα υπηρεσία παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

 

Η νέα διαδικασία όχι απλά καταργεί τη γραφειοκρατία, αλλά προστατεύει ακόμα πιο αποτελεσματικά τα προσωπικά μας δεδομένα, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

«Η δράση, ωστόσο αυτή, έχει και ένα έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς απλοποιεί το άνοιγμα και τη διαχείριση των τραπεζικών λογαριασμών, διευκολύνοντας τους πάντες. Τους απλούς καταθέτες, τους επιχειρηματίες, αλλά φυσικά κάνοντας πιο απλή, πιο εύκολη και τη δουλειά των υπαλλήλων των τραπεζών», συμπλήρωσε.

 

Παράλληλα προανήγγειλε ότι αυτή η δράση θα επεκταθεί όπου υπάρχει ανάγκη κατάθεσης τέτοιων στοιχείων. Ως παράδειγμα ο πρωθυπουργός ανέφερε τις τηλεπικοινωνίες και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τύρναβος: Άνδρας χτύπησε τη σύζυγό του και αποπειράθηκε να την πατήσει με ΙΧ

Ελλάδα / Τύρναβος: Άνδρας χτύπησε τη σύζυγό του και αποπειράθηκε να την πατήσει με ΙΧ

Η γυναίκα εξήγησε στους γείτονες, που βγήκαν έντρομοι να βοηθήσουν ακούγοντας τις φωνές της γυναίκας και του παιδιού, ότι ο σύζυγός της την κυνηγούσε, την χτυπούσε, και προσπάθησε να την πατήσει με το αυτοκίνητό του
LIFO NEWSROOM
Οι λιμενεργάτες του Πειραιά εμπόδισαν πλοίο να φορτώσει κοντέινερ με πολεμοφόδια για το Ισραήλ

Ελλάδα / Οι λιμενεργάτες του Πειραιά εμπόδισαν πλοίο να φορτώσει κοντέινερ με πολεμοφόδια για το Ισραήλ

Το πλοίο που θα έμπαινε στο λιμάνι του Πειραιά για να φορτώσει το κοντέϊνερ, έχει ως προορισμό το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα - Το φορτίο του κοντέϊνερ έφτασε στην Ελλάδα από τη Β. Μακεδονία
LIFO NEWSROOM