Στην Έλενα Σμιθ τού Guardian μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, που αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του δήμου για μια πιο «πράσινη» Αθήνα.
«Όταν είσαι δήμαρχος της Αθήνας, δεν βρίσκεσαι σε διάλογο με την ιστορία, αλλά με τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τις ελπίδες των σύγχρονων Αθηναίων και όλων όσοι επισκέπτονται την πόλη έστω για μια ημέρα» λέει ο ίδιος.
Ρύπανση, πυκνοκατοικημένες γειτονιές και κυκλοφοριακή συμφόρηση, αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης δόμησης που ξεκίνησε τη δεκαετία του '50, μερικές από τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωποι εδώ και χρόνια οι εκάστοτε δήμαρχοι της πρωτεύσουσας.
Σε συνθήκες που «συχνά προσομοιάζουν με χύτρα ταχύτητας, η θερμοκρασία μπορεί να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι» αναφέρει ο Guardian.
«Τα μοντέλα μας καταδεικνύουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη Μεσόγειο κατά 2 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 30 χρόνια. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία αέρα αυξάνεται περισσότερο από 3 βαθμούς και τα οικοσυστήματα υποφέρουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Μπακογιάννης «γόνος πολιτικής δυναστείας» σύμφωνα με τον Guardian που εξελέγη δήμαρχος το 2019, έχει συναίσθηση της επιτακτικότητας της κατάστασης.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι με μια κλιματική κρίση, αλλά ξεκάθαρα με μια κλιματική έκτακτη ανάγκη. Αν θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας καλά, πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές της αντοχής και της βιωσιμότητας» λέει ο ίδιος.
«Με τη βοήθεια στήριξης από κράτος και ιδιώτες, ευρωπαϊκά κονδύλια και δημοτικά τέλη, ο προϋπολογισμός που διατίθεται στον πράσινο χώρο έχει τετραπλασιαστεί» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Ενώ, σύμφωνα με τον Μπακογιάννη, κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την προστασία της φύσης.
Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, σπανιότητα στην Ελλάδα μέχρι πρότινος, θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» στην Αθήνα για τη δημιουργία υπερτοπικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού.
Ήδη, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, έχει γίνει πρόοδος με τη μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας ώστε να ανακτηθεί περισσότερος χώρος για πεζούς και ποδηλώτες, με παρεμβάσεις για την ανάπλαση λόφων, συντριβανιών και τη δημιουργία «πάρκων τσέπης» στις γειτονιές.
Όλες οι παρεμβάσεις αυτές έχουν έναν κοινό στόχο, να αντισταθμίσουν τις προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η θερμότερη πόλη της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα της ανόδου των θερμοκρασιών.
«Η επόμενη δεκαετία θα έχει να κάνει με τη ζώστη. Το πώς θα το διαχειριστούμε και θα προετοιμαστούμε γι'αυτό είναι ουσιώδους σημασίας» αναφέρει η Λενιώ Μυριβήλη, Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.
Ωστόσο, «δεν εξελίχθηκαν όλα τα δημόσια έργα καλά. Ο ζήλος του δημάρχου για την "απελευθέρωση" δημόσιου χώρου είχε και τους επικριτές του. Ο Μπακογιάννης αναγκάστηκε να επιστρέψει μια λωρίδα κυκλοφορίας σε βασική λεωφόρο εν μέσω αντιδράσεων για την πρωτοβουλία» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, με σαφή αναφορά στον Μεγάλο Περίπατο.