Την Παρασκευή 4/6 στις 19:00 ο διακεκριμένος νευροεπιστήμονας και συγγραφέας David Eagleman και ο Anthony Brandt, καθηγητής μουσικής στη Μουσική Σχολή Shepherd του Πανεπιστημίου Rice, μας προσκαλούν σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Η δημιουργικότητα και η καινοτομία σε δύσκολους καιρούς: Πως η πανδημία επηρεάζει την ικανότητα του μυαλού μας για δημιουργία», με αφορμή το βιβλίο τους «Η δύναμη του νου: Επινοώντας τον κόσμο μέσα από τη δημιουργική διαδικασία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ.
Μαζί τους ο Γιάννης Καρλόπουλος, Leading Graphic Designer – Creative Director, ο Θάνος Φέσκος, Renowned Chef και ο Σεραφείμ Τσοτσώνης, Electronic music Composer & Producer. Τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει ο Σπήλιος Λαμπρόπουλος, Curator Consultant.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Η δύναμη του νου» είναι μια βαθιά βουτιά στον δημιουργικό νου, αυτόν που μας ξεχωρίζει από όλα τα άλλα έμβια όντα. Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, μόνο ένα πράγμα μάς επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ολοένα επιταχυνόμενες αλλαγές. Κι αυτό είναι η γνωστική ευελιξία.
Σε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο, οι Anthony Brandt (συνθέτης) και David Eagleman (νευροεπιστήμονας) διερευνούν τα όρια της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Επιχειρούν να απαντήσουν σε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Tι υπάρχει στο κέντρο της ανθρώπινης ικανότητας –αλλά και θέλησης– για δημιουργία; Η εξερεύνηση των επινοήσεων της ανθρώπινης κοινωνίας, σε συνδυασμό με τις τελευταίες ανακαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε άγνωστες πτυχές ενός τόσο αναπόσπαστου μέρους του εαυτού μας. Το ντοκιμαντέρ The Creative Brain που βασίζεται στο βιβλίο, προβάλλεται στο Netflix.
Την ελληνική έκδοση του βιβλίου προλογίζει ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Επίτιμος διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου.
Οι συγγραφείς εξετάζουν Τέχνη και Επιστήμη μαζί για να κατανοήσουν πώς οι καινοτομίες –από τους πίνακες του Πικάσο μέχρι το iPhone του Steve Jobs– στηρίζονται σε ό,τι υπάρχει ήδη αλλά και στις βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Αυτό το μανιφέστο… μας δείχνει πώς οι δύο αυτοί παράγοντες καλλιεργούν αμφότεροι τη δημιουργικότητα – The Wall Street Journal
Το βιβλίο αποτελεί μέρος της σειράς POP SCIENCE, η οποία αναλαμβάνει να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό μερικά από τα σημαντικότερα έργα κορυφαίων σύγχρονων επιστημόνων. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν και τα: «Ή μη βλάπτειν: Ιστορίες για τη ζωή, τον θάνατο και τη χειρουργική εγκεφάλου» του Henry Marsh και «Το κουτί της ψυχής» της Lauren Slater.
Λίγα λόγια για τους συγγραφείς
Ο Δρ. David Eagleman διδάσκει νευροεπιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και είναι CEO και συνιδρυτής της Neosensory. Το 2019 προβλήθηκε στο Netflix το ντοκιμαντέρ για την ανθρώπινη δημιουργικότητα «The Creative Brain» το οποίο πριν από λίγους μήνες μεταφράστηκε και στα ελληνικά. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, ο Δρ. David Eagleman μιλά για τη δημιουργική διαδικασία ανθρώπων που μας χάρισαν καινοτομίες, ενώ εξερευνά το πώς γεννιούνται οι δημιουργικές ιδέες.
Ο Anthony Brandt είναι καθηγητής μουσικής στη Μουσική Σχολή Shepherd του Πανεπιστημίου Rice και καλλιτεχνικός διευθυντής του μοντέρνου μουσικού σχήματος Musiqa. Ο Brandt έχει γράψει δύο όπερες δωματίου και έργα για ορχήστρα, χορό, θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση. Έχει συνυπογράψει άρθρα σχετικά με τη γνωστική λειτουργία της μουσικής, που δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Frontiers και Brain Connectivity