Τις επιπτώσεις στον τομέα της εγκληματικότητας που, όπως υποστηρίζει, επέφερε ο νόμος Παρασκευόπουλου επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά μόνο στην Αττική 117 σκληρούς ποινικούς.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, οι κακοποιοί αποφυλακίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια με τις ευεργετικές διατάξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναγυρίσουν το οργανωμένο έγκλημα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάσταση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και την εγκληματικότητα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μία υπόθεση Αλβανού κακοποιού.
«Στον ΣΥΡΙΖΑ είστε ευχαριστημένοι με τον νόμο Παρασκευόπουλου;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας: «Τις τελευταίες ημέρες ασχολούμαστε με μια υπόθεση: υπάρχει Αλβανός κακοποιός -το αναφέρω για τον εθνοτικό προσδιορισμό και δεν έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά- ο οποίος το 2015 φυλακίστηκε με 14 έτη κάθειρξης. Μπήκε Φεβρουάριο 2015 και βγήκε 12 Αυγούστου 2019 με τις ευεργετικές διατάξεις Παρασκευόπουλου. Περίπου 20 ημέρες μετά κάνει ληστεία με απόπειρα φόνου. Τον Φεβρουάριο του 2020 εντοπίζεται και καταδιώκεται από την Ελληνική Αστυνομία. Πυροβολεί για να σκοτώσει αστυνομικούς. Αυτός καταζητείται».
Στη συνέχεια δήλωσε πως υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις. «Μόνο στην Αττική και μόνο στο τμήμα Κλοπών-Διαρρήξεων υπάρχουν 117 περιπτώσεις την τελευταία διετία. Και όλοι αυτοί είναι έξω και επαναλαμβάνουν τα άγρια εγκλήματα. Κάποια στιγμή νομίζω αν σας πονάει η ανακύκλωση της εγκληματικότητας και αν συμφωνείτε ότι χρειάζεται εγρήγορση είμαστε εδώ. Υπάρχει χώρος συνεννόησης. Τα άλλα είναι λόγια του αέρα!».
«Δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας»
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός, τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας ακόμα και των σκληρών περιστατικών.
«Αύξηση εγκληματικότητας δεν υπάρχει. Και το 2021 έχουμε μειωμένα νούμερα στα μεγάλα εγκλήματα, ανθρωποκτονίες, ληστείες κ.ά. Στο πρώτο 5μηνο του 2021 είχαμε μείωση 10 έως 40% στα σκληρά εγκλήματα σε Αθήνα και Επικράτεια σε σχέση με το 2020. Να σημειωθεί ότι το 2020 είχαμε χαμηλά νούμερα λόγω πανδημίας και περιορισμών στις μετακινήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοϊδης.
«Στα Γλυκά Νερά έγινε κάτι ανήκουστο»
Παράλληλα, αναφερόμενος στις αιτίες που παρατηρείται αίσθημα της ανασφάλειας των πολιτών υποστήριξε πως αυτό οφείλεται στη βαρβαρότητα στα Γλυκά Νερά και το ξεκαθάρισμα των μπράβων.
«Στα Γλυκά Νερά έγινε κάτι ανήκουστο. Στραγγάλισαν μια μητέρα δίπλα στο βρέφος της. Μας εξοργίζει και μας ξεπερνά, αλλά αυτό το περιστατικό είναι μοναδικό, όσο και αν μας φοβίζει. Τους δράστες τους αναζητά η ΕΛΑΣ με πείσμα. Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά δεν μεταφράζεται αυτόματα σε ανασφάλεια».
Επικίνδυνη κλιμάκωση στις εκτελέσεις ανθρώπων της νύχτας
Αναφορικά με τις εκτελέσεις ανθρώπων της νύχτας, είπε: «Οι μπράβοι περιοδικά λύνουν τους λογαριασμούς τους, από το 2007, 2012, 2018 κ.ά. Το 2018 είχαμε επτά αλληλοεκτελέσεις μπράβων. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση. Όμως, είναι ξεκαθάρισμα που δεν αφορά τη ζωή του πολίτη. Δεν το υποτιμούμε, αλλά να ξέρουμε γιατί μιλάμε. Συμπερασματικά: με Γλυκά Νερά και μπράβους δεν ανεβαίνει η εγκληματικότητα. Δεν το υποτιμώ, αλλά είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την δικαιολογημένη αύξηση της ανασφάλειας των πολιτών. Όμως, αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η εγκληματικότητα μειώνεται και δεν αυξάνεται. Η εγκληματοφοβία αυξάνεται λόγω αυτών των γεγονότων που σας ανέφερα».