Καμπότζη: «Σύνταξη» για τον «ηρωικό» αρουραίο ναρκαλιευτή - «Η αποναρκοθέτηση θα ήταν ανεφικτή χωρίς αυτόν»

Καμπότζη: «Σύνταξη» για τον «ηρωικό αρουραίο ναρκαλιευτής - «Η αποναρκοθέτηση θα ήταν ανεφικτή χωρίς αυτόν» Facebook Twitter
Ο ναρκαλιευτής αρουραίος κέρδισε μάλιστα και το χρυσό μετάλλιο για τις υπηρεσίες του - Πηγή φωτογραφίας: APOPO
0

Μετά από μια... καταξιωμένη «καριέρα» πέντε χρόνων στην ανίχνευση ναρκών στην Καμπότζη, ο «ηρωικός αρουραίος» Μαγκάουα συνταξιοδοτήθηκε.


Ο αφρικανικός γίγαντας κατάφερε να εντοπίσει 71 νάρκες και 38 πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί κατά τη διάρκεια της πενταετούς υπηρεσίας του, σύμφωνα με την ΑΡΟΡΟ, την μη κυβερνητική οργάνωση αποναρκοθέτησης που τον εκπαίδευσε. 


«Παρότι είναι ακόμη σε καλή κατάσταση, έφτασε στην ηλικία της συνταξιοδότησης και ξεκάθαρα έχει αρχίσει να κόβει ταχύτητες. Ήταν η ώρα του» αναφέρει μέλος της ΑΡΟΡΟ για το καταξιωμένο τρωκτικό που κλείνει τα επτά του χρόνια φέτος, προσθέτοντας πως «του αξίζει να χαλαρώσει τώρα, δούλεψε σκληρά». 

Τόσο σκληρά που με τη δική του συνδρομή η οργάνωση κατάφερε να σαρώσει και να εκκαθαρίσει 225.000 τετραγωνικά μέτρα γης στην Καμπότζη, που ήταν γεμάτη με διάσπαρτα εκρηκτικά, ενεργά ή μη, μετά από δεκαετίες πολέμου. 

Ο Μαγκάουα κέρδισε μάλιστα και το χρυσό μετάλλιο για το έργο του από βρετανική φιλοζωϊκή οργάνωση (People's Dispensary for Sick Animals - PDSA) πέρυσι. 

Καμπότζη: «Σύνταξη» για τον «ηρωικό αρουραίο ναρκαλιευτής - «Η αποναρκοθέτηση θα ήταν ανεφικτή χωρίς αυτόν» Facebook Twitter
«Έχει αρχίσει να κουράζεται και πρέπει να σεβαστούμε τις ανάγκες του. Θα μου λείψει η δουλειά μαζί του» λέει η εκπαιδεύτριά του, Μαλέν - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡΟΡΟ


Ο Μαγκάουα είναι μεγαλύτερος από τον μέσο αρουραίο, αλλά και πάλι αρκετά ελαφρύς ώστε να μην πυροδοτεί τις νάρκες όταν πατά πάνω σε αυτές - όπως θα γινόταν αν πατούσε άνθρωπος ή βαρύτερο ζώο. Το πλεονέκτημα αυτό τον ενέταξε από νωρίς στις τάξεις της οργάνωσης που τον εκπαίδευσε για οσμίζεται τα εκρηκτικά χημικά που χρησιμοποιούνται στις νάρκες και να υποδεικνύει το σημείο στους εκπαιδευτές του. 

Είχε εκπαιδευτεί να αγνοεί τα παλιοσίδερα και να υποδεικνύει την ακριβή τοποθεσία μιας νάρκης. Ήταν, μάλιστα, τόσο γρήγορος σ'αυτό που μπορούσε να αποναρκοθετεί μια περιοχή έκτασης όσο ένα γήπεδο τένις σε μόλις 30 λεπτά, κάτι που με τη χρήση μεταλλικού ανιχνευτή θα έπαιρνε σε έναν άνθρωπο τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με την PDSA. 


Η οργάνωσε επαίνεσε το τρωκτικό «λαγωνικό» της επειδή «επέτρεψε στις ντόπιες κοινότητας να ζουν, να δουλεύουν, να παίζουν και να μορφώνονται χωρίς φόβο θανάτου ή ακρωτηριασμού». 


Μόνο πέρυσι στην Καμπότζη, η ΑΡΟΡΟ -που επιχειρεί σε 59 χώρες- έχει αποναρκοθετήσει πάνω από 4,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης, κάτι «που δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη βοήθεια μικρών ηρώων όπως ο Magawa». 


Με πληροφορίες από CNN
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Διεθνή / ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα μέτρα των Ταλιμπάν, που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, συνιστούν διώξεις, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα των διακρίσεων εναντίον τους
LIFO NEWSROOM
Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Διεθνή / Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο Ζούκερμπεργκ είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 78 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο
LIFO NEWSROOM