Το Facebook επεκτείνει την τηλεργασία σε όλο το προσωπικό και μετά την πανδημία

Facebook remote working plan extended to all staff for long term Facebook Twitter
0

Το Facebook θα επιτρέψει σε όλους τους υπαλλήλους, που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, να συνεχίσουν την τηλεργασία και μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η εταιρεία ενημέρωσε το προσωπικό πως «οποιοσδήποτε, του οποίου η δουλειά είναι δυνατό να γίνει εξ αποστάσεως, μπορεί να ζητήσει να κάνει τηλεργασία».

Μεγάλες ανταγωνιστικές τεχνολογικές εταιρίες, όπως Apple και Google, άλλαξαν πρόσφατα τις εργασιακές συνθήκες, λέγοντας στο προσωπικό τους να επιστρέψει στο γραφείο τους επόμενους μήνες. 

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος του Facebook, δήλωσε στους υπαλλήλους πως σχεδιάζει να περάσει μέχρι τα μισά του 2022, εργαζόμενος μακριά από το γραφείο του. Παλαιότερα είχε πει ότι οι μισοί από τους 60.000 υπαλλήλους της εταιρίας θα μπορούσαν να εργάζονται από το σπίτι εντός της δεκαετίας. 

Τα γραφεία του Facebook αναμένεται να ανοίξουν πλήρως τον Οκτώβριο, αλλά υπάλληλοι χωρίς άδεια να εργάζονται εξ αποστάσεως θα πρέπει να πηγαίνουν τουλάχιστον το μισό διάστημα. 

Στέλεχος του Facebook, που μίλησε στη Wall Street Journal, αρνήθηκε να πει πόσοι υπάλληλοι έχουν αυτή τη στιγμή άδεια για τηλεργασία, αλλά σημείωσε ότι η εταιρία ενέκρινε περίπου το 90% των αιτημάτων

Η εταιρία είπε στο BBC πως το νέο καθεστώς εκτεταμένης τηλεργασίας και μετά την πανδημία θα αφορά μόνο τους υπαλλήλους και όχι τους υπεργολάβους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως για τον έλεγχο του περιεχομένου των αναρτήσεων και άλλες εργασίες.

Το Νοέμβριο του 2020, διαχειριστές περιεχομένου είχαν κατηγορήσει ανοιχτά το Facebook πως τους ανάγκαζε να επιστρέψουν στο γραφείο. Τότε, η εταιρία είπε ότι η πλειονότητα των περίπου 15.000 υπεργολαβικά εργαζόμενων για τον έλεγχο περιεχομένου έκανε τηλεργασία και θα μπορούσε να συνεχίσει στη διάρκεια της πανδημίας. 

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε γραπτό σημείωμα προς το προσωπικό, ανέφερε ότι η εργασία μακριά από το γραφείο τον έκανε «πιο χαρούμενο και πιο παραγωγικό», δίνοντάς του «περισσότερο χώρο για μακροπρόθεσμες σκέψεις» και επιτρέποντάς του «να περνάει πιο πολύ χρόνο με την οικογένεια του». Ο ίδιος περνά αρκετό διάστημα στο σπίτι του στη Χαβάη. 

Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ανακοίνωσαν επίσης τα μελλοντικά τους σχέδια για την επιστροφή στο γραφείο. Την Πέμπτη, η Amazon ενημέρωσε το προσωπικό ότι θα εργάζεται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα, που θα αποφασίζουν οι εκάστοτε επικεφαλής. 

Κάτι ανάλογο είπε και ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ, την προηγούμενη εβδομάδα, ζητώντας από τους εργαζόμενους από το Σεπτέμβριο να δουλεύουν στο γραφείο τουλάχιστον τρεις μέρες εβδομαδιαίως, ορίζοντας συγκεκριμένα την Τετάρτη και την Παρασκευή ως μέρες τηλεργασίας.

Το σχέδιο ωστόσο πυροδότησε αντιδράσεις σε ορισμένους υπαλλήλους, που κυκλοφόρησαν μια επιστολή, όπου υποστηρίζουν ότι η πολιτική της Apple «ήδη έχει εξαναγκάσει κάποιους συναδέλφους μας σε παραίτηση». 

Στη Google, ο επικεφαλής Σουντάρ Πιτσάι, είπε πώς η εταιρεία θα κινηθεί προς ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, με το περισσότερο προσωπικό «να περνά περίπου τρεις μέρες την εβδομάδα στο γραφείο και δύο μέρες όπου εργάζονται καλύτερα».

Στόχος, όπως εξήγησε, είναι τελικά η πλειονότητα των εργαζομένων να βρίσκονται στο γραφείο μερικές μέρες την εβδομάδα, ενώ περίπου το ένα πέμπτο να κάνει αποκλειστικά τηλεργασία, τονίζοντας πως «το μέλλον της εργασίας είναι η ευελιξία».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer η Ρωσία: «Λάθος να γίνονται εικασίες για το δυστύχημα»

Διεθνή / Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer στο Καζακστάν η Μόσχα: «Λάθος οι εικασίες για το δυστύχημα»

Αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η συντριβή στο Καζακστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι την ημέρα των Χριστουγέννων, προκλήθηκε από πυρά ρωσικής αεράμυνας
LIFO NEWSROOM
Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Διεθνή / Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Οι λεγόμενες «προκλήσεις απομόνωσης» έχουν γίνει δημοφιλείς στην πλατφόρμα Douyin (η κινεζική έκδοση του TikTok), ιδιαίτερα φέτος, καθώς η κινεζική οικονομία σημειώνει αδύναμη ανάπτυξη
LIFO NEWSROOM