Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca και των Pfizer-BioNTech παραμένουν σε γενικές γραμμές αποτελεσματικά ενάντια στις μεταλλάξεις Δέλτα και Κάππα, που εντοπίστηκαν στην Ινδία, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, διερεύνησε την ικανότητα των αντισωμάτων στο αίμα από άτομα, τα οποία εμβολιάστηκαν με τα σχήματα των δύο δόσεων, να εξουδετερώσουν τις εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές Δέλτα και Κάππα.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις διαδεδομένης διαφυγής που να υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα γενιά εμβολίων θα παρέχει προστασία έναντι της γενεαλογίας Β.1.61», ανέφερε το έγγραφο, σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις.
Ωστόσο, η συγκέντρωση εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα ήταν κάπως μειωμένη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες πρωτοποριακές λοιμώξεις, προειδοποίησαν.
Την περασμένη εβδομάδα, μια ανάλυση από την επιτροπή της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) έδειξε ότι τα εμβόλια που έγιναν από την Pfizer Inc και την AstraZeneca προσφέρουν υψηλή προστασία άνω του 90% έναντι νοσηλείας από την παραλλαγή Δέλτα.
«Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι βλέπουμε πως τα μη κλινικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν από την Οξφόρδη και αυτά τα στοιχεία, μαζί με την πρόσφατη πρώιμη ανάλυση σε πραγματικές συνθήκες από τον Δημόσιο Τομέα της Αγγλίας, μας παρέχουν μια θετική ένδειξη ότι το εμβόλιό μας μπορεί να έχει σημαντική επίδραση κατά της παραλλαγής Δέλτα», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca Mene Pangalos.
Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού γίνεται η παγκοσμίως κυρίαρχη εκδοχή, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Οι ερευνητές της Οξφόρδης ανέλυσαν επίσης μοτίβα επαναμόλυνσης σε ανθρώπους που είχαν προηγουμένως COVID-19. Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα φαινόταν ιδιαίτερα υψηλός σε ανθρώπους που είχαν προηγουμένως προσβληθεί από το Βήτα και το Γάμα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Νότια Αφρική και την Βραζιλία, αντίστοιχα.
Αντίθετα, η προηγούμενη μόλυνση με την παραλλαγή Άλφα, ή B117, δηλαδή την μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, παρείχε «εύλογη» προστασία από όλες τις παραλλαγές που προκαλούσαν ανησυχία, κάτι που το καθιστά πρότυπο πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να διαμορφωθούν τα εμβόλια επόμενης γενιάς.
«Το B117 μπορεί να είναι υποψήφιο για εμβόλια για νέες παραλλαγές, τα οποία θα παρέχουν την ευρύτερη προστασία», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Με πληροφορίες του Reuters