ΗΠΑ: Μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου δεν παρέχει γονική άδεια στους εργαζόμενους

ΗΠΑ: Μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου που δεν παρέχει γονική άδεια στους εργαζόμενους Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Παρόλο που οι ΗΠΑ αναγνωρίζονται ως ένα τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου, δεν παρέχει ένα βασικό δικαίωμα στους εργαζόμενους. Αυτό της άδειας μητρότητας ή πατρότητας στους εργαζόμενους.

Σήμερα, μόλις το 21% των εργαζόμενων έχει το δικαίωμα σε γονική άδεια, παρά το γεγονός ότι στο 50% των αμερικανικών οικογενειών εργάζονται και οι δύο γονείς με πλήρη απασχόληση.

Η έλλειψη ενός τέτοιου εθνικού προγράμματος στις ΗΠΑ, έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν στα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία στο σύνολό τους προβλέπουν άδειες γονέων μετ' αποδοχών, όπως αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο, το 82% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ αυτού του δικαιώματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει το γεγονός πως η αυτή η στήριξη έρχεται από πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Ωστόσο, για ποιον ακριβώς λόγο οι ΗΠΑ δεν έχουν υιοθετήσει ένα τέτοιο εθνικό πρόγραμμα, το οποίο θα δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους γονείς να μπορούν να λαμβάνουν άδεια μητρότητας ή πατρότητας; Όπως αναλύει το BBC η απάντηση είναι περίπλοκη, καθώς συνδυάζει τις ανάγκες της πολιτικής – πολιτισμική ταυτότητας της χώρας με την ατομοκεντρική συμπεριφορά, η οποία κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες.  

Βέβαια, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν φαίνεται ότι έχει μια μεγάλη ευκαιρία να γράψει ιστορία και να θεσμοθετήσει για πρώτη φορά το καθολικό δικαίωμα στις άδειες μητρότητας και πατρότητας, χάρη στον προτεινόμενο νόμο, προϋπολογισμού 225 δισ. δολαρίων.

Το νομοθέτημα περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, την καθιέρωση νόμιμων μετ’ αποδοχών αδειών τόσο για οικογενειακούς όσο και για ιατρικούς λόγους, συνολικής διάρκειας έως 12 εβδομάδες ετησίως.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM