Βρετανία: Μαθητές βάζουν χυμό πορτοκάλι σε τεστ κορωνοϊού για να βγάλουν ψευδή θετικά

Βρετανία: Μαθητές βάζουν χυμό πορτοκάλι σε τεστ κορωνοϊού για να βγάλουν ψευδή θετικά Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Μαθητές στη Βρετανία ανακάλυψαν ότι αν ρίξουν χυμό πορτοκάλι σε τεστ κορωνοϊού μπορούν να προκαλέσουν ψευδές «θετικό» αποτέλεσμα. 

Ο Guardian αναφέρει ότι το επιβεβαίωσε κάνοντας «πείραμα» και σημειώνει ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν σημαίνει ότι ο χυμός περιέχει τον ιό, αλλά φαίνεται να συνδέεται με την οξύτητα, που ουσιαστικά «χαλάει» το τεστ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο μπορεί να γίνει με άλλα προϊόντα, για παράδειγμα με κέτσαπ ή ανθρακούχο αναψυκτικό. 

Καθηγητής φυσικής είπε ότι μαθητές τους έδειξαν το «φαινόμενο» με το χυμό πορτοκάλι. «Λένε ότι είναι ένας ωραίος τρόπος για να γλιτώσεις δύο εβδομάδες σχολείου», σημείωσε. 

Το τρικ αυτό εμφανίζεται και σε βίντεο στο TikTok, στα οποία οι χρήστες κάνουν «πειράματα» με διάφορα υγρά. Σύμφωνα με το inews, βίντεο της πλατφόρμας με το hashtag #fakecovidtest έχουν πάνω από 6,5 εκατ. views. 

Η Άντρεα Σέλα, καθηγήτρια του UCL δήλωσε ότι η ανακάλυψη αυτή δεν της προκαλεί έκπληξη. «Αν κάποιος εσκεμμένα κάνει λάθος στο πρωτόκολλο, τότε σαφώς θα έχει ένα άχρηστο αποτέλεσμα. Αλλά θα συμπλήρωνα ότι δεν είναι ένα “ψευδές θετικό” αποτέλεσμα με την πραγματική έννοια. Γιατί ψευδή θετικά είναι αυτά που προκύπτουν παρά την τήρηση του πρωτοκόλλου», σημείωσε. 

Από την πλευρά του ο Τζον Ντικς, καθηγητής βιοστατικής στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ επέκρινε αυτή την πρακτική. «Τα ψευδή θετικά δεν επηρεάζουν μόνο το παιδί, αλλά τόσο την οικογένεια όσο και το σχολείο, οπότε είναι κάτι αρκετά εγωιστικό. Υπάρχουν λιγότερο επιβλαβείς τρόποι για να γλιτώσει κάποιος μία μέρα στο σχολείο», τόνισε. 

Σύμφωνα με τον Μαρκ Λορτς, καθηγητή Χημείας στο πανεπιστήμιο του Χαλ, είναι πιθανό να εντοπιστεί ένα ψευδές θετικό αποτέλεσμα αν χρησιμοποιηθεί ένα ουδέτερο διάλυμα που αποκαθιστά το σωστό pH στη συσκευή. Έπειτα από αυτή τη διαδικασία η «θετική» γραμμή στο ψευδές αποτέλεσμα εξαφανίζεται, αποκαλύπτοντας το αρνητικό αποτέλεσμα. 

Πάντως, όσοι ελπίζουν να γλιτώσουν το σχολείο με αυτό τον τρόπο, αυτό δεν κρατάει πολύ. Ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι όλα τα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να μπουν απευθείας σε καραντίνα, αλλά όποιος βρέθηκε θετικός πρέπει αμέσως να κάνει PCR τεστ για την επιβεβαίωση της μόλυνσης. 

Ο Τζεφ Μπάρτον, γενικός γραμματέας της Ένωσης των επικεφαλής σχολείων και κολεγίων στη Βρετανία υπογράμμισε ότι η κατάχρηση των τεστ με οποιοδήποτε τρόπο δεν βοηθά αποθάρρυνε μια τέτοια συμπεριφορά. 

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό αφορά μια μειοψηφία μαθητών και στην πλειονότητά τους τα τεστ χρησιμοποιούνται σωστά. Παρόλα αυτά, κάλεσε τους γονείς να διασφαλίσουν ότι δεν γίνεται λάθος χρήση των τεστ, ενώ είχε και ένα μήνυμα για τα παιδιά που καταφεύγουν σε αυτό το κόλπο. 

«Για τους μαθητές που τους ενδιαφέρουν οι χημικές αντιδράσεις, συστήνουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να μάθουν για αυτές είναι μέσω των μαθημάτων χημείας στο σχολείο», δήλωσε. 

Με πληροφορίες από Guardian   

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Διεθνή / Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση «δυνητικά ιστορική», αν οδηγήσει στην πολυπόθητη ειρήνη, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την περιέγραψε ως «πολύ εποικοδομητική»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Για διαφθορά ή για το Kanal Istanbul οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν;

Διεθνή / Τουρκία: Για το Kanal Istanbul και όχι για διαφθορά οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 53 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 47, στο πλαίσιο έρευνας που αφορά τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ