«Οι νοσήσαντες και με μία δόση εμβολίου θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι»: Διευκρινίσεις Θεοδωρίδου στη LiFO

«Οι νοσήσαντες και με μία δόση εμβολίου θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι»: Διευκρινίσεις Θεοδωρίδου στη LiFO Facebook Twitter
Διευκρινίσεις της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών - Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Η αξία τού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των παραλλαγών του είναι από τις λίγες βεβαιότητες για τις οποίες υπερθεματίζει η επιστημονική κοινότητα, εν μέσω των εν εξελίξει ερευνών για την προέλευση, την ταυτότητα, τις παρενέργειες του κορωνοϊού, αλλά και τις επιπλοκές των εμβολιαστικών σκευασμάτων.

Δεδομένης της νέας έξαρσης κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα  δέσμη τεσσάρων μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων επαγγελματιών. 

Εμπίπτουν, όμως, όσοι έχουν νοσήσει και δεν έχουν κάνει παρά μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου στην κατηγορία των πλήρως εμβολιασμένων; Μιλώντας στo LiFO.gr, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου δίνει διευκρινίσεις για όσους ανήκουν στην «γκρίζα» εκείνη ζώνη των εμβολιασμών, δηλαδή εκείνους που έχουν ήδη νοσήσει και εμβολιαστεί με την πρώτη δόση εμβολίου. 


Σύμφωνα με τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων δεν είναι απαραίτητη η διενέργεια δεύτερης δόσης καθώς, μετά τη νόσηση, η πρώτη λειτουργεί σαν η «επαναληπτική».

«Οι νοσήσαντες και εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση είναι πλήρως εμβολιασμένοι» απαντά η κα. Θεοδωρίδου στην αντίστοιχη ερώτηση. 

Άρα, σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, περί κλειστών χώρων, κέντρων διασκέδασης, μπαρ, σινεμά, θεάτρων κ.τ.λ που θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους, τι ισχύει;

Θα έχουν το οκ και νοσήσαντες και εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση. Με μία προϋπόθεση, ωστόσο: Να είναι καταγεγραμμένοι στο αρχείο Covid. Δηλαδή, να έχουν κάνει τεστ που θα έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΕΟΔΥ

Νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωσή σας, συστήσατε προσοχή στους εμβολιασμένους με μία δόση για την παραλλαγή Δέλτα. Θα συμβουλεύατε, λοιπόν, και τους νοσήσαντες και εμβολιασμένους με μία δόση να κάνουν τελικά τη δεύτερη για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο της Δέλτα;
  


Δεν έχει βγει τέτοια σύσταση. Μπορεί να το λέμε να γίνει, αλλά θεωρούμε πως η πρώτη δόση μετά από νόσηση έχει τον χαρακτήρα της επαναληπτικής δόσης. Δηλαδή η αντίδραση μπορεί να είναι σε ποσοστά πολύ υψηλότερα από αυτό που λέμε, το 33%. 


Προσώρας, στην ειδική πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό, δεν υπάρχει κατηγορία για νοσήσαντες και εμβολιασμένους με μία δόση. Υπάρχει τέτοια πρόβλεψη; 

Αυτό είναι θέμα επιχειρησιακό. Όπως έχει πει κι ο κ. Θεμιστοκλέους, κι αν υπάρχει ένα 20% που δεν έχει ρυθμιστεί, θα ρυθμιστεί εντός των ημερών και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. 
 

Εμβολιασμός ατόμων με προηγούμενη νόσηση

Υπενθυμίζεται πως στην ειδική σελίδα της κυβέρνησης emvolio.gov.gr, προβλέπονται τέσσερις περιπτώσεις πρώην ασθενών της Covid: 

  • 1η Περίπτωση: Σε όσους έχουν νοσήσει από COVID-19 με ή χωρίς συμπτώματα, όπως πιστοποιείται από το Εθνικό Μητρώο ασθενών COVID-19, πριν την έναρξη του εμβολιασμού τους, συνιστάται να εμβολιαστούν με μια μόνο δόση αφού παρέλθει διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Στην περίπτωση αυτή ο εμβολιασμός τους θα θεωρείται ολοκληρωμένος και θα μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • 2η Περίπτωση: Σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με την 1η δόση και νοσήσει πριν από τη 2η δόση, συνιστάται να προγραμματίσουν εκ νέου τη 2η δόση σε διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Ο εμβολιασμός τους θα θεωρείται ολοκληρωμένος μετά από την πραγματοποίηση της επαναληπτικής δόσης και μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • 3η Περίπτωση: Για όσους έχουν νοσήσει από COVID-19 και έχουν ήδη εμβολιαστεί με μια ή δύο δόσεις οποτεδήποτε μετά τη διάγνωση της νόσου, ο εμβολιασμός τους θεωρείται ολοκληρωμένος και μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • 4η Περίπτωση: Όσοι έχουν νοσήσει από COVID-19 και ανήκουν σε ευπαθή ομάδα (άτομα με ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή φαρμακευτικήςαγωγής), εξαιρούνται από τα παραπάνω και μπορούν να εμβολιαστούν μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων και αφού λήξει η περίοδος της απομόνωσης, εντός διαστήματος όχι μεγαλύτερου των τριών μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Ο εμβολιασμός τους θα ολοκληρωθεί με δύο δόσεις.
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM