«Μαζί, με στόχο την Υγεία» στους Αρκιούς και την Ελαφόνησο
Ένα πρόγραμμα που στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας των ακριτικών περιοχών και κάνει τους πολίτες να αισθάνονται πιο ασφαλείς στον τόπο τους
Το θέμα της υγείας, είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους - κι αυτό είναι κάτι το οποίο συνειδητοποιήσαμε τους τελευταίους μήνες περισσότερο από ποτέ. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένα θέμα που πολλές φορές έχουμε ως δεδομένο.
Όσοι ζούμε σε μεγάλες πόλεις, ξέρουμε πως έχουμε πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη ανά πάσα στιγμή - κάτι το οποίο για πολλούς συνανθρώπους μας δεν είναι δεδομένο. Ένα παράδειγμα αποτελούν οι κάτοικοι της Ελαφονήσου.
Το πανέμορφο νησί της Ελαφονήσου δεν απέχει παρά λίγα λεπτά από την ηπειρωτική χώρα, αλλά η απόστασή του από μεγάλες και καλά οργανωμένες υγειονομικές μονάδες υγείας είναι σημαντική και συνιστά μία ανυπέρβλητη δυσκολία για τον μόνιμο πληθυσμό του νησιού, κατά τη δήμαρχό της, Ευσταθία Λιάρου. Η Ελαφόνησος έχει 1.200 εγγεγραμμένους δημότες, αλλά μόλις 800 μόνιμους κατοίκους και 250.000 επισκέπτες ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού λιμεναρχείου.
«Η απόσταση από μεγάλες μονάδες υγείας είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε» επαυξάνει ο αγροτικός γιατρός του νησιού Θεόδωρος Βατίστας, τονίζοντας ότι το Περιφερειακό Ιατρείο δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει βαριά περιστατικά, ενώ το Πολυδύναμο Ιατρείο της είναι απομακρυσμένο από οργανωμένες δομές υγείας, καθώς το κοντινότερο νοσοκομείο είναι αυτό των Μολάων.
Αντίστοιχες είναι οι ανησυχίες των κατοίκων των Αρκιών, ενός επίσης πανέμορφου, αλλά πολύ πιο απομακρυσμένου νησιού των Δωδεκανήσων. Για τον κ. Μανώλη Μελιανό, έναν εκ των 35 μόνιμων κάτοικων των Αρκιών, η ζωή στο νησί είναι παράδεισος. «Ζεις ανθρώπινα και ελεύθερα, γι’ αυτό είμαστε ευτυχισμένοι όλοι εδώ. Ωστόσο, η ιατρική περίθαλψη είναι ένα θέμα που μας απασχολεί» λέει χαρακτηριστικά.
Ανάλογα είναι τα συναισθήματα της κυρίας Ευδοκίας, η οποία γεννήθηκε στους Αρκιούς, έζησε εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της και εκεί σκοπεύει να μείνει για πάντα. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε: «Αισθάνομαι ανασφάλεια διότι δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός και αν συμβεί κάτι πρέπει να πάω σε κοντινά νησιά. Όταν έσπασα τη μύτη μου, έκανα τρεις ημέρες και άλλαξα τρία καράβια και τρία νησιά για να λάβω την κατάλληλη ιατρική φροντίδα».
Με έμπνευση από τις ανάγκες της ακριτικής Ελλάδας
Ιστορίες όπως αυτή, κατοίκων της ακριτικής Ελλάδας που θέλουν να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στον τόπο τους, χωρίς όμως να αισθάνονται ανασφαλείς σε ό,τι αφορά την υγεία τους, ενέπνευσαν την Alpha Bank για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Μαζί, με στόχο την Υγεία». Από το 2014, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», η Alpha Bank έθεσε ως στόχο της να εξοπλίσει τα Περιφερειακά Ιατρεία απομακρυσμένων περιοχών, βάσει των καταγεγραμμένων αναγκών τους.
Στο πλαίσιο αυτό, από την έναρξη του προγράμματος έως σήμερα έχουν παραδοθεί 240.000 ιατρικά μηχανήματα, συσκευές και είδη ιατροφαρμακευτικού υλικού σε 60 νησιά με συνολικό πληθυσμό 800.000 κατοίκων και εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τη Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank: «Στον χάρτη κοινωνικής προσφοράς του προγράμματος θα προστεθούν φέτος άλλα 13 νησιά. Κύριοι στόχοι μας είναι η στήριξη του έργου των τοπικών ιατρείων με την κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών, καθώς και η ενίσχυση της ποιότητας ζωής αλλά και του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων».
Τα περιφερειακά ιατρεία της Ελαφονήσου και των Αρκιών έχουν ήδη παραλάβει ιατρικά μηχανήματα, υγειονομικό εξοπλισμό και ιατροφαρμακευτικά υλικά. Όπως ανέφερε ο αγροτικός γιατρός Ελαφονήσου Θεόδωρος Βατίστας «Η προσφορά του προγράμματος λύνει τα χέρια και διευκολύνει τη δουλειά μας. Από το μόνιτορ και τον καρδιογράφο, μέχρι πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό, ακόμα και έναν ασθενή να βοηθήσουμε μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας». Κατά την αγροτική γιατρό των Αρκιών, Βίκυ Λαζαρίδου: «Βασική έλλειψη για την επαρκή λειτουργία του ιατρείου μας ήταν ο καρδιογράφος και το τραπέζι εξέτασης. Η προσφορά της Alpha Bank κάλυψε στο έπακρο αυτή την ανάγκη».
Η ιατρική περίθαλψη και φροντίδα δεν είναι δεδομένη για όλους - αξίζει, όμως, σε όλους.