Πώς ένα δίκτυο ψευδών προφίλ προωθεί τη φιλοκινεζική προπαγάνδα στα social media

Πώς ένα δίκτυο ψευδών προφίλ προωθεί τη φιλοκινεζική προπαγάνδα στα social media Facebook Twitter
0

Ένα εκτεταμένο δίκτυο τουλάχιστον 350 fake προφίλ social media προωθεί τη ρητορική της Κίνας, επιχειρώντας παράλληλα την καλλιέργεια κλίματος καχυποψίας για όσους αντιτίθενται στην κυβέρνηση, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Στόχος φέρεται να είναι η υπονόμευση ατόμων και οργανισμών της Δύσης και η ενίσχυση της επιρροής και της εικόνας της Κίνας στον κόσμο, όπως διαπιστώνει η ανεξάρτητη, μη κυβερνητική οργάνωση Centre for Information Resilience (CIR)


Σύμφωνα με τη μελέτη, το δίκτυο αυτό ψεύτικων προφίλ διακινεί κακόγουστα καρτούν -μεταξύ άλλων του εξόριστου Κινέζου μεγιστάνα και σκληρό επικριτή της κινεζικής κυβέρνησης Γούο Γουενγκούι. 

Άλλες αμφιλεγόμενες φιγούρες απεικονίζουν σε καρτούν τον «πληροφοριοδότη» επιστήμονα Λι-Μενγκ Γιαν και τον Στιβ Μπάνον, πρώην πολιτικό συνεργάτη στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπμ. 

Καθένας από αυτούς -και άλλους πολλούς- κατηγορούνται για διακίνηση ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης για την Covid-19.

Πώς ένα δίκτυο ψευδών προφίλ προωθεί την φιλοκινεζική προπαγάνδα στα social media- Τι αποκαλύπτει έρευνα Facebook Twitter
Τα καρτούν έχουν στόχο να γελοιοποιήσουν πρόσωπα και άρα να αποδυναμώσουν τις θέσεις τους.


Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να συνδέουν το δίκτυο αυτό με την κινεζική κυβέρνηση, ωστόσο σύμφωνα με το CIR - εργάζεται για την πάταξη της παραπληροφόρησης- μοιάζει με άλλα δίκτυα υπέρ της Κίνας που είχαν «κατέβει» από Twitter και Facebook. 


Τα δίκτυα αυτά ενισχύουν το αφήγημα της κινεζικής κυβέρνησης που προωθείται στραθερά από Κινέζους κρατικούς εκπροσώπους και μέσα ενημέρωσης. 

Πολλά από τα ψεύτικα προφίλ χρησιμοποιούν φωτογραφίες δημιουργημένες μέσω τεχνητής νοημοσύνης -ένα σχετικά νέο φαινόμενο που επιτρέπει στους υπολογιστές να δημιουργήσουν ρεαλιστικές εικόνες αθρώπων που δεν υπάρχουν

Σε αντίθεση με τις κλεμμένες φωτογραφίες πραγματικών ανθρώπων, οι AI εικόνες δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα. 


Η CIR χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές για την αναγνώριση των fake εικόνων. Για παράδειγμα, οι εικόνες αυτές τοποθετούν τα μάτια πάντα στην ίδια θέση, οπότε με μια ευθεία γραμμή μπορεί να ταυτοποιηθεί μια συλλογή ψεύτικων profile pics

Μεγάλο μέρος του περιεχομένου που διακινείται από τα ψεύτικα αυτά προφίλ, εστιάζει στις ΗΠΑ και κυρίως σε ζητήματα που διχάζουν την κοινή γνώμη, όπως οι νόμοι για την οπλοκατοχή και την πολιτική σκηνή της χώρας. 


Ένα από τα αμφιλεγόμενα ζητήματα που προωθείται κατά κόρον από το δίκτυο περιγράφει τις ΗΠΑ ως χώρα με άσχημο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αναρτήσεις από τους fake λογαριασμούς επικαλούνται τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, μεταξύ άλλων, καθώς και τις διακρίσεις απέναντι στους ανθρώπους ασιατικής καταγωγής. 


Άλλοι λογαριασμοί αρνούνται κατηγορηματικά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχια Σιντσιάνγκ -όπου, σύμφωνα με τους ειδικούς, η Κίνα έχει συλλάβει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους- αποκαλώντας τις αιτιάσεις «ψεύδη ενορχηστρωμένα από τις ΗΠΑ και τη Δύση». 

«Στόχος του δικτύου φαίνεται να είναι η αποδυνάμωση της Δύσης μέσω ενίσχυσης των υπέρ Κίνας θέσεων» αναφέρει ο Μπέντζαμιν Στρικ, επικεφαλής της έρευνας της CIR. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότιο Σουδάν: Η ιστορία της έφηβης Athiak Dau Riak που δημοπρατήθηκε σε γάμο, υπενθυμίζει τι συμβαίνει στην Αφρική

Διεθνή / Παιδοφιλία, δουλεμπόριο ή παράδοση στο Νότιο Σουδάν: Η ιστορία της 14χρονης Athiak Dau Riak που παντρεύτηκε με δημοπρασία

Η μητέρα της λέει ότι είναι 14 ετών, ενώ ο πατέρας της υποστηρίζει πως είναι 19 ετών και επέβαλε τον γάμο της με έναν 40άρη έναντι αμοιβής 123 βοοειδών, ενός οικοπέδου και 120 εκατ. λιρών
LIFO NEWSROOM