Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν τα σαρωτικά μέτωπα φωτιάς στην βόρεια Εύβοια, όπου εκατοντάδες πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές παλεύουν στις «γραμμές άμυνας» σε μία προσπάθεια να ανακοπούν οι καταστροφικές φλόγες.
Οι φωτιές περνούν, καταστρέφουν, αφήνουν πίσω αποκαΐδια και πυκνό καπνό. Πολλοί φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους νεότερους να υπερασπιστούν τα σπίτια τους. Στα χωριά, εξελίσσεται μία ηρωική μάχη κατοίκων, να κρατήσουν τις φλόγες έξω απ' τις αυλές τους.
«Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει: «Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν».
«Εννοείται πως έχουμε αναζωπυρώσεις, και θα έχουμε. Για αυτό έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις», δήλωσε αξιωματικός της πυροσβεστικής στο LiFO.gr. Ανά διαστήματα οι ριπές ανέμων ανεβαίνουν στα 3 με 4 μποφόρ.
Πυκνός καπνός έχει καλύψει την Ιστιαία και δύο μέτωπα φαίνεται να συγκλίνουν προς την πόλη. Τιτάνια μάχη δίνεται στις Καματριάδες, όπου υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Οι πυροσβέστες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία ώστε να μη φύγει η φωτιά προς τα δυτικά.
Σε κάποια χωριά, φαινομενικά μικρές εστίες εξελίσσονται σε τεράστια μέτωπα, απειλώντας οικισμούς για δεύτερη ή τρίτη φορά, όπως έγινε στις Γούβες, το Καστρί, το Ασμήνι - ακόμη το Ελληνικό και το Καστρί. «Είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις. Το μέιζον είναι να σταματήσουν οι φλόγες να καταστρέφουν. Αυτό ζητάμε, αυτό επιθυμούμε, αυτό παλεύουμε» τονίζει ο περιφερειάρχης.
«Είναι μια γραμμή στα πέντε χιλιόμετρα την κρατάμε εδώ και δυο μέρες με τα πυροσβεστικά και τα χωματουργικά μηχανήματα και τους κατοίκους» δήλωσε Ιστιαίας - Αιδηψού Ιωάννης Κοτζιάς. «Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, να σώσουμε ό,τι μπορούμε γιατί την επόμενη μέρα πρέπει να μείνουμε όρθιοι» πρόσθεσε, τονίζοντας πως το πιο συγκινητικό μήνυμα το δίνουν ομάδες εθελοντών που κατάγονται από την περιοχή, και ήρθαν από τις πόλεις που κατοικούν για να βοηθήσουν.
Με πρωτοβουλία των κατοίκων πάνω από 1.000 δέντρα κόπηκαν για να διανοιχθεί αντιπυρική ζώνη, με την ελπίδα να ανακοπεί η φωτιά. Το άλλο μέτωπο που ανησυχεί είναι της Γαλατσώνας. «Υπάρχει και η φυσική οχύρωση της πόλης από τον ποταμό. Καλό είναι να μην φτάσουμε ως εκεί».
Αναφερόμενος στην καταστροφή είπε ότι με πρόχειρες εκτιμήσεις του δασαρχείου, μόνο στο δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού, περίπου 100.000 στρέμματα είχαν καεί στο βόρειο τμήμα δυο μέρες πριν. «Μέσα σε αυτές τις μέρες ίσως έχουν καεί άλλα τόσα», εκτίμησε.
Στην Εύβοια επιχειρούν αυτή την ωρα 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο.
Στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση επιχείρησαν περιοδικά 17 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π από την Ελβετία, 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού Αιγύπτου και 2 Ε/Π ως συντονιστικά καθώς και 8 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 3 Α/Φ από τη Γαλλία. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.