Ο Κικ, ένα τεράστιο μαμούθ, «έκανε δύο φορές τον γύρο της Γης περπατώντας», σύμφωνα με έρευνα

Ένα τεράστιο μαμούθ περπάτησε τόσο ώστε να καλύψει δύο φορές την περίμετρο της Γης, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
newscientist
0

Ήταν τεράστιος, τριχωτός και είχε δύο πελώριους χαυλιόδοντες: οι ερευνητές είπαν ότι ανακάλυψαν ένα μαμούθ, τον Κικ, ο οποίος είχε μετακινηθεί τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της ζωής του, που θα μπορούσε να καλύψει δύο φορές την περίμετρο του πλανήτη.

Οι ειδικοί λένε ότι το έργο αυτό δεν φωτίζει μόνο τις κινήσεις των γιγάντιων πλασμάτων, αλλά ενισχύει τις πεποιθήσεις ότι η κλιματική αλλαγή ή η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να συνέβαλαν στον θάνατο των περισσότερων ζώων πριν από περίπου 12.000 χρόνια.

Ο Dr Clément Bataille, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα και συν-επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε ότι υπογραμμίζει τη σημασία του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα είδη, σημειώνοντας ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι κινήσεις των ελεφάντων έχουν αλλάξει.

«Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να βλέπουν τους ελέφαντες όπως βλέπουμε τα μαμούθ», είπε στον Guardian.

Γράφοντας στο περιοδικό Science, ο Bataille και οι συνεργάτες του από πολλά ερευνητικά ιδρύματα, αναφέρουν πώς μελέτησαν τα λείψανα ενός 28χρονου μαμούθ που πέθανε πριν από 17.100 χρόνια βόρεια της οροσειράς του Μπρουκς στην Αλάσκα.

Προηγουμένως είχε ταξιδέψει περίπου 70.000 χλμ. Το μαμούθ προς τιμήν του ποταμού Κικιακροράκ, ονομάστηκε Κικ.

Η ομάδα ανέλυσε το DNA από τα λείψανα του Κικ, αποκαλύπτοντας ότι το ζώο ήταν αρσενικό και έπειτα ανέλυσαν έναν από τους χαυλιόδοντές του μήκους 1,7 μέτρων.

Οι χαυλιόδοντες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του και έδωσαν πληροφορίες για το πού ζούσε τη στιγμή που σχηματίστηκαν ή τι έτρωγε.

Τα δεδομένα που συνέλλεξαν οι επιστήμονες, τους επέτρεψαν να μοντελοποιήσουν τις πιθανές διαδρομές που είχε ακολουθήσει ο Κικ κατά τη διάρκεια της ζωής του και αυτά με τη σειρά τους έριξαν φως σε παράγοντες όπως η θερμοκρασία που είχε η περιοχή, τη στιγμή που σχηματίστηκαν τα διάφορα στρώματα του χαυλιόδοντα.


Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι ο Κικ πιθανότατα διένυσε περίπου 70.000 χιλιόμετρα στη ζωή του, περιφερόμενος στην κάτω περιοχή του ποταμού Γιούκον ως νεαρό μαμούθ, από την ηλικία των δύο ετών μέχρι περίπου τα 16 του χρόνια. Στη συνέχεια, πιθανολογείται ότι η αγέλη μετακόμισε.

Μετά πιθανολογείται ότι ακολούθησε μία αλλαγή στον τρόπο ζωής του. «Η υπόθεσή μας είναι ότι τον έδιωξαν από το μητριαρχικό κοπάδι σε αυτό το σημείο, κάτι που συμβαίνει και με τους αρσενικούς ελέφαντες σε αυτήν την ηλικία», είπε ο Bataille.

Οι πεζοπορίες μεγάλων αποστάσεων του Κικ μεταξύ της εσωτερικής Αλάσκας και της βόρειας πλαγιάς της οροσειράς του Μπρουκς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιθανότατα οφείλονταν σε εποχιακές αλλαγές. Τους τελευταίους 18 μήνες της ζωής του το μαμούθ φέρεται να έζησε σε μια μικρή περιοχή στα βόρεια της οροσειράς του Μπρουκς.

Η ομάδα λέει ότι οι αναλύσεις του αζώτου και άνθρακα στον χαυλιόδοντα υποδηλώνουν ότι ο Κικ πέθανε από την πείνα, ενώ περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι αυτό συνέβη στα τέλη του χειμώνα ή την άνοιξη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μελέτη τους υποδηλώνει ότι τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η ανθρώπινη δραστηριότητα έπαιξαν ρόλο στη μοίρα των μαμούθ.

Ένα θερμαινόμενο κλίμα μπορεί να έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση ή κατακερματισμό των τόπων που περιπλανήθηκαν και έζησαν τα μαμούθ.

Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να έκανε τα μαμούθ πιο ευάλωτα στους κυνηγούς. Τα δεδομένα της ομάδας υποδηλώνουν ότι ο Κικ πέρασε χρόνο στα βουνά, περνώντας από μερικές από τις πρώτες ανθρώπινες τοποθεσίες στην Αλάσκα, όπου έχουν βρεθεί και άλλα λείψανα μαμούθ.

Ο Love Dalén, καθηγητής εξελικτικής γενετικής στο Κέντρο Παλαιογενετικής στη Στοκχόλμη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που οι κινήσεις ενός νεκρού ζώου παρακολουθήθηκαν με τόσο εξαιρετική λεπτομέρεια.

«Μαθαίνουμε πραγματικά κάτι νέο για το πώς ζούσαν τα μαμούθ από αυτή τη μελέτη», είπε.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα αρσενικά μαμούθ περιφέρονταν τόσο πολύ. Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι φαίνεται να έχει διασχίσει την οροσειρά του Μπρουκς αρκετές φορές. Αυτό είναι μια αρκετά μεγάλη διαδρομή».

Με πληροφορίες του Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM