Ξαναγράφεται η προϊστορία: Οι άνθρωποι ταξίδευαν στη Μάλτα με κανό πριν 8.500 χρόνια

Ξαναγράφεται η προϊστορία: Οι άνθρωποι ταξίδευαν στη Μάλτα με κανό πριν 8.500 χρόνια Facebook Twitter
Το σπήλαιο Λατνίγια στη βόρεια Μάλτα / φωτ.: Arkeonews
0

Εντυπωσιακές ανακαλύψεις στη βόρεια Μάλτα φέρνουν στο φως μια άγνωστη πλευρά της ανθρώπινης προϊστορίας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες διέπλεαν την ανοιχτή θάλασσα πριν από περίπου 8.500 χρόνια, χρησιμοποιώντας απλά ξύλινα κανό για να φτάσουν στη Μάλτα, διανύοντας αποστάσεις άνω των 100 χιλιομέτρων.

Η ερευνητική ομάδα, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Eleanor Scerri του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και του Πανεπιστημίου της Μάλτας, εντόπισε τοποθεσίες με λίθινα εργαλεία, εστίες και μαγειρεμένα τρόφιμα στο σπήλαιο Λατνίγια.

Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων ήταν απομεινάρια από ερυθρό ελάφι, ένα είδος που θεωρούνταν εξαφανισμένο εκείνη την εποχή, καθώς και αποδείξεις κυνηγιού χελωνών και μεγάλων πτηνών που δεν υπάρχουν πια.

«Η διατροφή τους ήταν εντυπωσιακά ποικιλόμορφη και βασισμένη σε θηράματα και θαλάσσιους οργανισμούς», εξηγεί ο Dr. James Blinkhorn, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης οστά από φώκιες, διάφορα είδη ψαριών, καβούρια, αχινούς και χιλιάδες θαλάσσιους γαστερόποδους, αποδεικνύοντας την εκτεταμένη αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Nicholas Vella του Πανεπιστημίου της Μάλτας, οι πρώιμοι αυτοί θαλασσοπόροι χρησιμοποιούσαν ρεύματα, ανέμους και παρατηρούσαν αστέρια και φυσικά ορόσημα για να προσανατολιστούν, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις ακόμη και τη νύχτα.

Η ανακάλυψη αλλάζει ριζικά την αντίληψη για τις ικανότητες των προϊστορικών ανθρώπων και ανατρέπει την παραδοσιακή άποψη πως η ναυσιπλοΐα ξεκίνησε μόνο μετά την ανάπτυξη της γεωργίας. Παράλληλα, εγείρει ερωτήματα για την εξαφάνιση ενδημικών ειδών σε νησιά όπως η Μάλτα, υπονοώντας πιθανή ανθρώπινη παρέμβαση στα πρώιμα οικοσυστήματα.

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από την Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Μάλτας και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας και το Βραβείο Αριστείας Έρευνας του Πανεπιστημίου της Μάλτας.

Με πληροφορίες από Max Planck Institute

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Τech & Science / Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Μία νέα παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ότι το 1/6 της καλλιεργήσιμης γης έχει μολυνθεί από βαρέα μέταλλα, απειλώντας την υγεία 1,4 δισ. ανθρώπων - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο και πώς επηρεάζεται η τροφική αλυσίδα
LIFO NEWSROOM
Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Τech & Science / Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Η δίαιτα του όρους Κιλιμάντζαρο με φυτικά τρόφιμα όπως μπανάνα, κασάβα και ποτό mbege μειώνει δείκτες φλεγμονής και ενισχύει την υγεία, σύμφωνα με έρευνα στο Nature Medicine.
LIFO NEWSROOM