Ταλιμπάν: Η μπούρκα δεν είναι υποχρεωτική, το χιτζάμπ είναι

Ταλιμπάν: Η μπούρκα δεν είναι υποχρεωτική, το χιτζάμπ είναι Facebook Twitter
EPA
0

Οι Ταλιμπάν έδωσαν μία πρώτη ιδέα για το πώς θα πρέπει να είναι οι γυναίκες πλέον στο Αφγανιστάν.

Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική όπως ήταν στο παρελθόν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός τους κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ.

.

Σύμφωνα με τον αυστηρό κανόνα των Ταλιμπάν κατά την προηγούμενη εποχή της διακυβέρνησής τους, το 1996-2001, τα σχολεία των κοριτσιών είχαν κλείσει, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν και να εργαστούν και ήταν αναγκασμένες να φορούν μια μπούρκα που τις κάλυπτε ολόκληρες, σε δημόσιους χώρους.

«Η μπούρκα δεν είναι η μόνη χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φορεθεί. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χιτζάμπ που δεν περιορίζονται στη μπούρκα», δήλωσε στο βρετανικό Sky News ο Suhail Shaheen,, εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου της ομάδας στη Ντόχα.

Η μπούρκα είναι ένα ολόσωμο φόρεμα που καλύπτει ολόκληρο το κεφάλι και το σώμα, με ένα πλέγμα στα μάτια που δεν επιτρέπει να δεις και κυρίως να σε δουν.

Ο Shaheen δεν διευκρίνισε άλλους τύπους χιτζάμπ που θα θεωρούνταν αποδεκτοί από τους Ταλιμπάν, ωστόσο.

Παράλληλα με τις ανησυχίες που επικεντρώνονται στα ρούχα, πολλές χώρες και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη της εκπαίδευσης των γυναικών στο Αφγανιστάν τώρα που βρίσκεται στα χέρια των σκληροπυρηνικών μαχητών.

Οι γυναίκες «μπορούν να λάβουν εκπαίδευση από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση - αυτό σημαίνει πανεπιστήμιο. Έχουμε ανακοινώσει αυτήν την πολιτική σε διεθνή συνέδρια, στη διάσκεψη της Μόσχας και εδώ στη διάσκεψη της Ντόχα (για το Αφγανιστάν)» υποστήριξε ο Shaheen.

Χιλιάδες σχολεία σε περιοχές που καταλήφθηκαν από τους Ταλιμπάν ήταν ακόμα σε λειτουργία, πρόσθεσε.

Η προηγούμενη κυβέρνηση των Ταλιμπάν επέβαλε τις αυστηρότερες ερμηνείες της σαρία, δημιουργώντας θρησκευτική αστυνομία για την καταστολή του «κακού».

Τα δικαστήρια των Ταλιμπάν επέβαλαν ακραίες ποινές. Μεταξύ αυτών να κόβονται τα χέρια στους κλέφτες και να λιθοβολούνται οι γυναίκες που κατηγορούνται για μοιχεία.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM