Guardian: Η Βρετανία φοβάται πως οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ- Ανησυχία για χιλιάδες πολίτες

Η Βρετανία φοβάται πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν εντός ημερών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ Facebook Twitter
EPA
0

Η Βρετανία φοβάται πως οι αμερικανικές δυνάμεις μπορεί να αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ εντός ημερών, με κίνδυνο να κλείσει, εγείροντας ανησυχίες για την κατεπείγουσα αεροπορική μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων εκτός Αφγανιστάν

Η βρετανική κυβέρνηση και δυνάμεις ασφαλείας ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν για πόσο καιρό θα κρατήσει η Αμερική εκεί τους 6.000 στρατιώτες της, προειδοποιώντας πως δεν μπορεί να συνεχίσει την επιχείρηση διάσωσης χωρίς την παρουσία τους. Επιπλέον σημείωσαν ότι η Βρετανία δεν έχει συνδιαλλαγεί απευθείας με τους Ταλιμπάν μετά την κατάληψη της αφγανικής πρωτεύουσας. 

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Guardian, κάποιοι στην κυβέρνηση πιστεύουν πως υπάρχει μια μεταστροφή από Βρετανούς βουλευτές και στρατιωτικούς για άμεση συνδιαλλαγή με τους Ταλιμπάν και νομιμοποίηση του ρόλου τους- θέση που θα εξαγρίωνε όσους πιστεύουν ότι δεν έχουν αλλάξει.

Ο στρατηγός Νικ Κάρτερ, επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, πιστεύει ότι οι Ταλιμπάν ήθελαν ένα «Αφγανιστάν ανοιχτό σε όλους» και τους χαρακτήρισε ως «country boys» που «είχαν τιμή στην καρδιά για όσα κάνουν». Σε ερώτηση για την καταπίεση των γυναικών, απάντησε: «Πιστεύω όντως πως έχουν αλλάξει και αναγνωρίζουν ότι το Αφγανιστά εξελίχθηκε, καθώς επίσης τον θεμελιώδη ρόλο των γυναικών σε αυτή την εξέλιξη». 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης των Ταλιμπάν, δυνητικά σε συνδυασμό με άλλες χώρες, λέγοντας σε βουλευτές: «Θα κρίνουμε το καθεστώς από τις επιλογές που θα κάνει και τις πράξεις του, παρά από τα λόγια του, από τη συμπεριφορά του μπροστά στην τρομοκρατία, το έγκλημα και τα ναρκωτικά, όπως και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και το δικαίωμα των κοριτσιών να λάβουν εκπαίδευση». 

Κυβερνητική πηγή σημείωσε πως η ανασφάλεια για τις ενέργειες των Ταλιμπάν και η θέση των ΗΠΑ, ωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο να ολοκληρώσει την επιχείρηση εκκένωσης όσο πιο γρήγορα γίνεται. «Υπάρχει μια ρεαλιστική οπτική πως θέλουμε απλώς να φύγουμε όσο δυνατόν πιο άμεσα», είπε. 

Τις τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν εκτυλιχθεί σκηνές χάους με νεκρούς, από τότε που ανακοινώθηκε η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων έπειτα από 20 χρόνια, με προθεσμία την 31η Αυγούστου. 

Την ίδια στιγμή, οποιαδήποτε προσπάθεια των Βρετανών για διαβεβαιώσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υπήρξε αποτυχημένη, σημείωσε πηγή, αν και ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες πως μέλη του στρατού των ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μέχρι ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης όλων των Αμερικανών που απομένουν στη χώρα-ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα βρίσκονται εκεί πέραν της 31ης Αυγούστου.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες πως η Βρετανία έχει απομακρύνει 306 Βρετανούς και 2.052 Αφγανούς, προσθέτοντας πως «άλλα 2.000 αιτήματα Αφγανών υπηκόων εξετάστηκαν και άλλα εξετάζονται αυτή τη στιγμή» Η επιχείρηση εκκένωσης στο αεροδρόμιο εξαρτάται, ωστόσο, από τους Ταλιμπάν που πλέον έχουν των έλεγχο της γύρω περιοχής.

Ένα βασικό πρόβλημα παραμένει η δυσκολία όσων πληρούν τις προϋποθέσεις για να φύγουν, να μεταβούν στο αεροδρόμιο. Σε κάποιους Βρετανούς είπαν να δηλώσουν στα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν πως θέλουν «να πάνε στο αεροδρόμιο και να φύγουν από τη χώρα», κάτι που ωστόσο εγείρει φόβους ότι θα τους θέσει σε κίνδυνο αντίποινων. 

Τι θα γίνει με τα ασυνόδευτα παιδιά

Ερωτηθείς σχετικά, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας είπε πως η Βρετανία δεν μπορεί να απομακρύνει ασυνόδευτα παιδιά από το Αφγανιστάν.

Εικόνες που δείχνουν ένα μικρό κοριτσάκι να παραδίδεται πάνω από τοίχο σε δυτικούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, έκαναν τον γύρω του κόσμου. 

Ο Ουάλας σημείωσε ότι το παιδί το πέρασαν πάνω από τον τοίχο καθώς έβγαζαν την οικογένειά του από το πλήθος. «Δεν μπορούμε να πάρουμε ένα ανήλικο μόνο του», δήλωσε στο Sky News ο Ουάλας απαντώντας σε ερώτηση για τις εικόνες αυτές. «Θα δείτε, καθώς βλέπετε τις εικόνες που νομίζω ότι δείχνετε τώρα, ότι πήραν το παιδί -- κι αυτό επειδή θα έπαιρναν και την οικογένεια μαζί».

«Η πρόκληση είναι να προσπαθήσει κανείς να περάσει από αυτό το πλήθος (...) βρίσκουμε άλλους τρόπους να το αντιμετωπίσουμε αυτό, αλλά αυτό είναι που συμβαίνει», πρόσθεσε.

Οι Βρετανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση λόγω της απελπισίας κάποιων Αφγανών που θέλουν να φύγουν. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο γι'αυτούς τους στρατιώτες όπως έχετε δει και στις δικές σας εικόνες να αντιμετωπίσουν κάποιους απελπισμένους, απεγνωσμένους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους θέλουν απλώς να εγκαταλείψουν τη χώρα», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Η Βρετανία αρχίζει να επενδύει σε κέντρα σε τρίτες χώρες για την επεξεργασία των φακέλων των Αφγανών που εγκαταλείπουν τη χώρα. «Αρχίζουμε να επενδύουμε σε κόμβους σε τρίτες χώρες ήδη ώστε να μπορούμε να κάνουμε την επεξεργασία (των φακέλων) των ανθρώπων, αν φύγουν προς άλλες χώρες όπως αυτές στην περιοχή», διευκρίνισε και σημείωσε ότι οι Βρετανοί θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ όσο καιρό αυτό συνεχίζει να βρίσκεται υπό τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Θα παραμείνουμε για όσο καιρό οι δυνάμεις των ΗΠΑ διοικούν το αεροδρόμιο», είπε. «Το αεροδρόμιο διοικείται τώρα από τις ΗΠΑ».

Αναφερόμενος παράλληλα στη μοίρα του Αφγανιστάν έπειτα από έναν εικοσαετή πόλεμο με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ο Ουάλας σημείωσε ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θεωρείται τώρα αδύναμη από σημαντικούς αντιπάλους, όπως η Ρωσία. «Αυτό που με κάνει να αισθάνομαι άβολα είναι ότι τώρα έχουμε μια παγκόσμια τάξη, στην οποία η αποφασιστικότητα γίνεται αντιληπτή από τους αντιπάλους μας ως αδύναμη, η αποφασιστικότητα της Δύσης"», υπογράμμισε μιλώντας στο BBC TV.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οι Ταλιμπάν επέστρεψαν τώρα στην εξουσία και οι ηγετικές δυνάμεις της Δύσης αγωνίζονται να απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους και τους Αφγανούς που εργάζονταν γι'αυτές από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε όλοι να ανησυχούμε: αν η Δύση θεωρείται ότι δεν έχει αποφασιστικότητα και ότι σπάει, τότε οι αντίπαλοί μας όπως η Ρωσία θα το βρουν αυτό ενθαρρυντικό», πρόσθεσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό LBC.

Η Βρετανία φοβάται ότι η επιστροφή των Ταλιμπάν και το κενό που αφήνει η χαοτική απόσυρση των δυτικών θα επιτρέψει σε μαχητές από την Αλ Κάιντα να αποκτήσουν μια βάση στο Αφγανιστάν, είκοσι χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM