Στην αγορά επιπλέον εκτάσεων στα Νότια της Γαλλίας προχώρησε ο οίκος Chanel, προκειμένου να εξασφαλίσει αποθέματα από το γιασεμί που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια για το θρυλικό άρωμα Νο.5.
Ο οίκος αγόρασε άλλα 10 εκτάρια (100.000 τ.μ.) γης, πέραν των 20 εκταρίων που ήδη εκμεταλλεύεται σε συνεργασία με την οικογένεια ντόπιων, Mul. Δεκάδες εργάτες εργάζονται για τη συγκομιδή του γιασεμιού, που είναι το βασικό συστατικό του Chanel No.5, του αρώματος που δημιούργησε η Coco Chanel.
«Υπήρχε μια εποχή που τα αποθέματα μας απειλήθηκαν καθώς η παραγωγή γιασεμιού είχε αρχίσει να μετακινείται σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Olivier Polge, ο οποίος ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του έγινε αρωματοποιός της Chanel το 2013.
Το γιασεμί που καλλιεργείται στην περιοχή Grasse και χρησιμοποιεί ο οίκος Chanel έχει ένα συγκεκριμένο άρωμα. Η περιοχή έγινε κέντρο αρωμάτων τον 17ο αιώνα, όταν όταν οι ντόπιοι στα βυρσοδεψία άρχισαν να αρωματίζουν την πραμάτεια τους.
Ο Fabrice Bianchi, ο οποίος διευθύνει την παραγωγή της οικογένειας Mul, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις δεν επηρεάστηκαν δραματικά από την πανδημία.
Επειδή όμως ο ιός προκαλεί σε ορισμένους απώλεια της γεύσης και της όσφρησης, αυτό είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τους αρωματοποιούς. Έτσι, πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. «Σίγουρα, ήταν μία αρκετά παράξενη χρονιά. Προσπαθούσαμε να μην κολλήσουμε», λέει ο Polge.
Στις καλλιέργειες πάντως δεν άλλαξαν πολλά αφού οι εργάτες στη συγκομιδή βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.