Εμβόλιο Pfizer: Το 98% των ιδιαίτερα αλλεργικών ανθρώπων δεν εμφανίζουν καμία αντίδραση

Εμβόλιο Pfizer: Το 98% των ιδιαίτερα αλλεργικών ανθρώπων δεν εμφανίζουν καμία αντίδραση Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / GETTY IMAGES
0

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού είναι σπανιότατες, ακόμη και μεταξύ εκείνων που έχουν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς, σε ορισμένα φάρμακα, σε συγκεκριμένα τρόφιμα και σε άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες.

Μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα βρήκε ότι το 98% των «άκρως αλλεργικών ανθρώπων» δεν εμφανίζει καμία άμεση αντίδραση μετά τον εμβολιασμό τους με Pfizer-BioNTech.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Σέμπα και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Network Open", μελέτησαν τις περιπτώσεις 429 ατόμων με ιστορικό αλλεργιών, με μέση ηλικία 52 ετών, εκ των οποίων το 71% ήταν γυναίκες. Αυτή η ομάδα των άκρως αλλεργικών ανθρώπων εμβολιάστηκε κατά της Covid-19 υπό ιατρική επίβλεψη επί δύο ώρες μετά τον εμβολιασμό.

Μετά την πρώτη δόση το 97,9% δεν είχαν καμία αλλεργική αντίδραση, ενώ το 1,4% (έξι άνθρωποι) είχαν μικρές αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξανθήματα, πρήξιμο γλώσσας, βήχα κ.ά., που αντιμετωπίστηκαν με αντισταμινικά φάρμακα. Μόνο το 0,7% (τρία άτομα) είχαν σοβαρότερες αντιδράσεις αναφυλαξίας, μέσα σε διάστημα δέκα έως 20 λεπτών από τον εμβολιασμό τους, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με ένεση αδρεναλίνης, αντισταμινικά και εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό φάρμακο. Κανένας ασθενής δεν χρειάστηκε εισαγωγή σε νοσοκομείο και όλοι ήταν πλήρως καλά στην υγεία τους μετά από δύο έως έξι ώρες.

Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και μετά τη δεύτερη δόση, καθώς το 98,2% των εμβολιασθέντων αλλεργικών ανθρώπων δεν είχαν καμία αντίδραση και το 1,8% είχαν ήπιες αντιδράσεις, ενώ δεν υπήρξε κανένα περιστατικό αναφυλαξίας. Ορισμένες άλλες αντιδράσεις, όχι άμεσες, ήσαν ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό μετά τον εμβολιασμό, εκτός από τη φαγούρα που συνήθως είναι συχνότερη στους αλλεργικούς.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «οι ιδιαίτερα αλλεργικοί άνθρωποι μπορούν να εμβολιαστούν με ασφάλεια με τη χρήση ενός απλού αλγόριθμου». Προηγούμενες έρευνες έχουν, επίσης, δείξει ότι ο κίνδυνος σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (μέσα σε δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά από τον εμβολιασμό) είναι πολύ μικρός και για τα άλλα εμβόλια κατά του κορονοϊού, με βάση στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Η σκιά των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, τα θρησκευτικά σχολεία και η αύξηση χρηματοδότησης στο Diyanet

Διεθνή / Τουρκία: Η σκιά των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, τα θρησκευτικά σχολεία και η αύξηση χρηματοδότησης στο Diyanet

Η αύξηση της χρηματοδότησης προς το Diyanet και η ενίσχυση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Τουρκία συνδέονται άμεσα και ανησυχητικά με τις αυξανόμενες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε θρησκευτικά σχολεία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM
Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Η εξήγηση του συμβούλου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικού για θέματα ενέργειας, Μιχάλη Μυριάνθη, για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Η υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι ξεκίνησε έρευνα «έπειτα από αναφορές για διακρίσεις που γίνονται με βάση τη φυλή στον τρόπο λειτουργίας του περιοδικού» Harvard Law Review κατά παράβαση του άρθρου VI του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964
LIFO NEWSROOM