«Όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό αργά ή γρήγορα» είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί η ανοσία, διευκρίνισε τονίζοντας ότι όταν έρθουμε σε επαφή με τον ιό «καλό είναι να είμαστε προστατευμένοι».
Μιλώντας στο Πρακτορείο Fm, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, διευκρινίζει μεταξύ άλλων ότι σε αυτή τη φάση «βλέπουμε μία βραδεία αποκλιμάκωση του 4ου κύματος ωστόσο είναι «εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα κινηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, διότι σε αυτή την περίοδο βλέπουμε μία μεγάλη αλλαγή της κινητικότητας» κυρίως λόγω της επιστροφής των εκδρομέων.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε ότι είναι αναμενόμενη μία αύξηση των κρουσμάτων αλλά «υπάρχει ένα σχέδιο για στοχευμένο testing, με το οποίο θα μπορούμε να περιορίσουμε την όποια πιθανή αύξηση παρατηρηθεί.»
Εξήγησε ότι αναμένεται μία αύξηση της μεταδοτικότητας, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς (στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, στην Αθήνα προς το τέλος Οκτωβρίου). Κι αυτό γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης.
»Από την άλλη έχουμε πει ότι οι κλειστοί χώροι και οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, οπότε θέλουμε να δούμε πόσο αυτό θα τηρηθεί. Αν αυτό τηρηθεί ευλαβικά δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση».
Ξεκαθάρισε ότι σε κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι, ένα μέτρο που δεν είναι τιμωρητικό όπως είπε αλλά αφορά στην διαχείριση του κινδύνου.
Για την μετάλλαξη Mu επανέλαβε ότι είναι υπό παρατήρηση. «Την παρακολουθούμε και κοιτάμε τη συχνότητα της και αναλόγως το πως θα κινηθεί θα καταλάβουμε και τη δυνατότητα της να επηρεάσει τον εμβολιασμό» όπως επισήμανε.
Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι «Αυτοί που μεταδίδουν περισσότερο τον ιό είναι της ηλικιακής ομάδας 18-40 και σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα θα χρειαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανοσοποίησης, από ό,τι στο υπόλοιπο πληθυσμό. Υπολογίζουμε γύρω στο 80%.».
Ξεκαθάρισε δε ότι «Είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί η ανοσοποίηση. Όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό αργά ή γρήγορα. Όταν γίνει όμως αυτή η επαφή, καλό είναι να είμαστε προστατευμένοι».
Ο κ. Μαγιορκίνης εκτιμά ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων ενηλίκων είναι γύρω στο 20-30%, ποσοστό που όπως είπε «έχει πολύ μεγάλη συνεισφορά στη διασπορά αυτή τη στιγμή».
Τέλος, ασαφές παραμένει πότε θα πετάξουμε τις μάσκες ενώ όπως ο ίδιος εκτίμησε «τα Χριστούγεννα οι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν περιορισμό της κινητικότητας τους καθόλου. Θα έχει χτιστεί ένα πολύ πιο υψηλό τείχος ανοσίας. Θα είναι σίγουρα πιο φυσιολογικά από τα περσινά».