Την εκτίμηση ότι «για αρκετά χρόνια ακόμη θα φοράμε μάσκες και θα τηρούμε μέτρα προστασίας» στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ερωτηθείς για το πότε εκτιμά ότι θα αναχαιτιστεί η πανδημία ανέφερε πως είναι δύσκολο να γίνει εκτίμηση. «Οι πανδημίες ιστορικά κρατούν δύο έως τρία χρόνια, ωστόσο είναι δύσκολο να πούμε πότε θα τελειώσει η πανδημία» είπε συγκεκριμένα μιλώντας στο Open. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι είναι «ένας ιός που ήρθε για να μείνει».
Όπως σημείωσε αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία «όπλα» κατά της πανδημίας, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για τον εμβολιασμό, τα μέτρα ατομικής προφύλαξης και την έγκαιρη διάγνωση από τα τεστ. Μάλιστα, έκανε λόγο για ένα τέταρτο «όπλο» που είναι η έγκαιρη θεραπεία.
Έγινε συμβιβασμός για το άνοιγμα των σχολείων
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι κάνουμε έναν συμβιβασμό ανάμεσα στην ανάγκη να λειτουργήσουν και στην προφανή ανάγκη αυτό να γίνει σωστά. «Κρίθηκε πολύ σωστά ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά» ανέφερε.
Τζανάκης: Αποκλιμάκωση τον Σεπτέμβριο με κάτω από 2.500 κρούσματα
Για αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο μίλησε στο Open, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Ο καθηγητής εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, κάνοντας λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, μετά την κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου.
«Βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουμε φτάσει στην κορυφή και αυτή τη στιγμή επιπεδώνουμε. Βλέπουμε μία σταδιακή, αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, έτσι ώστε να είμαστε μέχρι το τέλος του μήνα μεταξύ 2.500 και 2.000 κρουσμάτων ως κινητό μέσο όρο. Είναι ένας ενθαρρυντικός μήνας με αργή αποκλιμάκωση τις επόμενες τρεις εβδομάδες».
Καλός επιδημιολογικά ο Σεπτέμβριος
Όσον αφορά το αν αυτή η καθοδική πορεία θα έχει και συνέχεια, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι: «Βλέπουμε μία μικρή αποκλιμάκωση αρχές του μήνα και μετά ξανά μία αύξηση. Αυτό δείχνει την κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου. Τώρα πια εισπράττουμε τη μείωση της κινητικότητας του τουρισμού και των απροφύλακτων κοινωνικών επαφών που συνεπάγεται όλη αυτή η χαλαρότητα των διακοπών.
Έχω την αίσθηση ότι πάμε σε ένα Σεπτέμβρη ο οποίος είναι καλός. Θα ήτανε πάρα πολύ καλό να συνεχίσουμε στον ρυθμό αυτό τους εμβολιασμούς και να τους αυξήσουμε, να κρατάμε την κινητικότητά μας και τις κοινωνικές μας επαφές με οργανωμένο τρόπο, με υγειονομικά πρωτόκολλα, με τα μέτρα προσωπικής ευθύνης, έτσι ώστε και ο Οκτώβριος να κυλήσει ομαλά και στο Νοέμβρη το όποιο πανδημικό κύμα εντοπιστεί να είναι μικρής διάρκειας, μικρής έκτασης και χωρίς επιπτώσεις».