Σκρέκας: Έκπτωση στο ρεύμα έως και 600 κιλοβατώρες το μήνα - Για το 80% των μετρητών

Σκρέκας: Έκπτωση στο ρεύμα έως και 600 κιλοβατώρες το μήνα - Για το 80% των μετρητών Facebook Twitter
Unsplash
0

Επιπλέον έκπτωση στο ρεύμα μέχρι 600 κιλοβατώρες το μήνα φέρνουν ΔΕΗ και ιδιωτικοί πάροχοι, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας εν μέσω φόβων για αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε με 30 ευρώ την κάθε μεγαβατώρα, δηλαδή για κάθε μέσο νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι της τάξης των 9 ευρώ το μήνα. Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι έρχονται με επιπλέον έκπτωση».

Αυτή η επιπρόσθετη έκπτωση, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα «θα είναι μέχρι 600 κιλοβατώρες το μήνα, για ένα νοικοκυριό και ουσιαστικά θα αντισταθμίσει το σύνολο της αύξησης».

Τόνισε ότι το μέτρο θα ισχύει μέχρι το τέλους του χρόνου και θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον επόμενο μήνα.

Ποιους θα αφορά η έκπτωση

Η έκπτωση θα περιλαμβάνει σχεδόν το 80% των μετρητών της χώρας οι οποίοι δε θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγιά τους σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα. Όσον αφορά το υπόλοιπο 20% των μετρητών, αυτοί θα δουν μια μικρή αύξηση. 

Όπως τόνισε ο υπουργός «μέχρι τις 300 κιλοβατώρες είναι η ενίσχυση από το κράτος, μέχρι 600 κιλοβατώρες από τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους παρόχους, οπότε τώρα αυτό καλύπτει σχεδόν όλα τα μεσαία νοικοκυριά. Ήδη κάποιοι πάροχοι κάνουν εκπτώσεις και απορροφούν κομμάτι της ανατίμησης». 

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «η στήριξη αφορά όλους τους συνδεδεμένους στη χαμηλή τάση επιχειρηματίες ή αγρότες [...] οι οποίοι θα δουν από τον επόμενο μήνα την επιπλέον έκπτωση στον λογαριασμό τους».

Στήριξη σε επιχειρήσεις

Εκτός αυτών, ο Υπουργός μίλησε για ένα σοβαρό πρόγραμμα στήριξης επιχειρηματιών ώστε να «πρασινίσουν» και να συμβάλλουν στη γενικότερη προσπάθεια απανθρακοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για ένα σχήμα με διμερή πράσινα συμβόλαια, δηλαδή επαγγελματίες καταναλωτές με παραγώγους πράσινης ενέργειας και συμβόλαια σε πολύ προσιτές τιμές.

Ο κ. Σκρέκας, πρόσθεσε επίσης ότι θα διατεθούν 450 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης «για να βοηθήσουμε επιχειρήσεις μικρές και μικρομεσαίες, τουριστικές και εστιατόρια, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας μέσω αλλαγής εξοπλισμού για χαμηλότερη κατανάλωση και χαμηλότερο κόστος».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ