Οι γερμανικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου σηματοδοτούν το τέλος της 16χρονης παραμονής της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.
Κι αυτό είναι η μόνη βεβαιότητα στην αμφίρροπή εκλογική αναμέτρηση στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, που παραμένει κρίσιμη όχι μόνο για την ίδια τη Γερμανία, αλλά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ισορροπίες με διεθνείς εταίρους και μη.
60,4 εκατομμύρια πολίτες καλούνται την Κυριακή 26η Σεπτεμβρίου στις κάλπες να εκλέξουν τη νέα ομοσπονδιακή κάτω Βουλή - την Μπούντεσταγκ -, τη νέα κυβέρνηση και τον ή την επόμενο καγκελάριο, που θα διαδεχθεί την Μέρκελ.
Ποιοι είναι οι βασικοί υποψήφιοι
Οι Γερμανοί δεν εκλέγουν απ'ευθείας τον καγκελάριό τους. Τα μεγάλα κόμματα έχουν ορίσει τον υποψήφιό τους για την καγκελαρία και τα πάντα θα κριθούν από τον συνασπισμό που θα προκύψει μετεκλογικά.
Ο 60χρονος Άρμιν Λάσετ, αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, είναι ο ένας από τους τρεις βασικούς υποψηφίους για τη διαδοχή της Μέρκελ. Το «παραστράτημά» του, όταν «συνελήφθη» από την τηλεοπτική κάμερα να γελά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα θύματα των φονικών πλημμυρών του Ιουλίου, τού στοίχισε δημοσκοπικά, αν και παραμένει υψηλά στις δημοσκοπήσεις.
Ο 63χρονος Όλαφ Σολτς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) είναι γνώριμη φιγούρα για τους Γερμανούς, ως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, αλλά και αντιπρόεδρος του τρέχοντος κυβερνητικού συνασπισμού. Τεχνοκράτης που δε φημίζεται για το χάρισμά του, λένε οι αναλυτές, αλλά έχει κυβερνητική εμπειρία και «τρέχει» σταθερά την προεκλογική του εκστρατεία.
Η 40χρονη Αναλένα Μπέρμποκ είναι η πρώτη επίσημη υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία. Η ίδια βρίσκεται στο στόχαστρο των πολιτικών της αντιπάλων για την πολιτική απειρία της στη διακυβέρνηση, ενώ έχει εμπλακεί σε καταγγελίες περί λογοκλοπής.
Ο ρόλος της «ήσσονος αντιπολίτευσης»
Σε ρόλο ρυθμιστή προβάλλεται το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) αφού εξετάζεται ως κυβερνητικός εταίρος τόσο των Σοσιαλδημοκρατών όσο και της χριστανικής Ένωσης (CDU/CSU).
To SPD δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα συνεργασίας με την Αριστερά (Die Linke) - παρότι λόγω θέσεων, μεταξύ των οποίων και η διάλυση του ΝΑΤΟ, την καθιστούν δύσκολη κυβερνητική εταίρο.
Το ακροδεξιό, ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μπήκε πριν από τρία χρόνια ως τρίτο κόμμαστη Bundestag, προωθώντας τη αντιμεταναστευτική του ατζέντα. Τα μεγάλα κόμμα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το AfD.
Πότε αποχωρεί η Μέρκελ
Η Άνγκελα Μέρκελ θα αποχωρήσει από την εξουσία όταν σχηματιστεί κυβέρνηση, κοινώς όχι άμεσα. Καθώς κανένα κόμμα δεν αναμένεται να εξασφαλίσει αυτοδυναμία με πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο -όπως γίνεται πάντα μεταπολεμικά, με εξαίρεση μόνο μία φορά- θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ δύο ή και τριών κομμάτων, διαδικασία που απαιτεί εβδομάδες ή και μήνες συνομιλιών.
Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές του 2017, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων διήρκησαν περισσότερο από ποτέ, με την κυβέρνηση να ορκίζεται τελικά μετά από πέντε μήνες.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, καταδεικνύει κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) δύο μέρες πριν από τις εκλογές.
Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο, το SPD παραμένει στο 25%, ενώ CDU/CSU κερδίζουν μια μονάδα και ανεβαίνουν στο 23%. Οι Πράσινοι κερδίζουν 0,5% και βρίσκονται στο 16,5%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) χάνει μία μονάδα και περιορίζεται στο 10% και Φιλελεύθεροι (FDP) και Αριστερά διατηρούν τις δυνάμεις τους, με 11% και 6% αντίστοιχα.
Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνονταν στην κάλπη, τη μεγαλύτερη πλειοψηφία θα είχε ο συνασπισμός SPD - CSU/CSU, αλλά τα ποσοστά θα επαρκούσαν και για άλλους συνδυασμούς, όπως SPD - Πρασίνων - FDP, CDU/CSU-Πρασίνων - FDP και SPD - Πρασίνων - Αριστεράς.
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα των υποψηφίων για την Καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς (SPD) κερδίζει την εμπιστοσύνη του 64% των ερωτηθέντων, ο Άρμιν Λάσετ (CDU/CSU) του 26% και η Αναλένα Μπέρμποκ του 25%. Αντίστοιχα, το 47% θα ήθελε τον κ. Σολτς για Καγκελάριο, το 20% τον κ. Λάσετ και το 16% την κυρία Μπέρμποκ.
Στην ίδια δημοσκόπηση πάντως το 35% των ψηφοφόρων δήλωσε αναποφάσιστο για το εάν θέλει καν να ψηφίσει και το ποιο κόμμα θα επέλεγε.