Η Τουρκία σκοπεύει να ζητήσει αποζημίωση για την απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα των F-35, πιθανώς κατά τη διάρκεια συνάντησης του Τούρκου Προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνάντησης της G20 τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη στο Σότσι είπε επίσης ότι δεν θα υπάρξει «επιστροφή» από τη συμφωνία με τη Ρωσία για την απόκτηση των προηγμένων πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400.
Αυτή η συμφωνία οδήγησε στην απομάκρυνση της Τουρκίας-μέλος του ΝΑΤΟ- από το διεθνές πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον Μπάιντεν στη συνάντηση της G-20 στη Ρώμη για να συζητήσουν για τα F-35, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε κάνει η Τουρκία πριν απομακρυνθεί από το πρόγραμμα.
Μια άλλη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της διάσκεψης για το κλίμα τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη της Σκωτίας, είπε ο Ερντογάν.
«Πραγματοποιήσαμε μια πληρωμή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τι θα γίνει με αυτό;» είπε ο Ερντογάν. «Δεν κερδίσαμε - και δεν κερδίζουμε - εύκολα αυτά τα χρήματα. Είτε θα μας δώσουν τα αεροπλάνα μας ή θα μας δώσουν τα χρήματα».
Ερωτηθείς για τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει επιπλέον συστήματα S-400 παρά τις απειλές για περαιτέρω κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν απάντησε πως «Η διαδικασία των S-400 συνεχίζεται. Δεν υπάρχει επιστροφή». Τα σχόλιά του μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό κανάλι ειδήσεων NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35 ενώ ακολούθησαν κυρώσεις, όταν η χώρα αγόρασε το ρωσικής κατασκευής πυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400 πριν από δύο χρόνια.
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται έντονα στα μέλη του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούν το ρωσικό σύστημα, λέγοντας ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των F-35.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα εξαρτήματα των S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα, χωρίς να ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου δεν αποτελούν κίνδυνο.
Οι συνομιλίες του Ερντογάν με τον Πούτιν στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα επικεντρώθηκαν σε βήματα που θα εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων συνεργασιών για κινητήρες αεροσκαφών, μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια, είπε ο Τούρκος ηγέτης.
Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να εμπλακεί στην κατασκευή του δεύτερου και του τρίτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας και μιας πλατφόρμας διαστημικής εκτόξευσης, όπως είπε.
Ο Ερντογάν ταξίδεψε στο Σότσι για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία, όπου η Τουρκία και η Ρωσία υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές στη σύγκρουση.
Η Ρωσία είναι ο κύριος σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ομάδες που έχουν αγωνιστεί για να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ωστόσο, ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα έχουν συνεργαστεί στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας - το τελευταίο προπύργιο των ανταρτικών δυνάμεων - και στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης για τη χώρα.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι αυτός και ο Πούτιν συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο Ιντλίμπ.
Με πληροφορίες του AP