Η βασίλισσα Ελισάβετ προέτρεψε το κοινοβούλιο της Σκωτίας να «βοηθήσει στη δημιουργία ενός καλύτερου, πιο υγιούς μέλλοντος» σε ομιλία της ενόψει της διάσκεψης για το κλίμα, Cop26, στη Γλασκώβη.
Η βασίλισσα αναλογίστηκε τη «βαθιά και διαρκή στοργή» και τις ευτυχισμένες αναμνήσεις που μοιράστηκαν εκείνη και ο αείμνηστος Δούκας του Εδιμβούργου στην περιοχή καθώς άνοιξε επίσημα τις εργασίες του κοινοβουλίου της Σκωτίας.
Συνοδευόμενη από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας και την Καμίλα, τη Δούκισσα της Κορνουάλης - στη Σκωτία γνωστοί ως Δούκας και Δούκισσα του Ρότσεϊ - η βασίλισσα είπε στους βουλευτές ότι καθώς η χώρα βγαίνει από τους «δυσμενείς και αβέβαιους καιρούς» της πανδημίας, υπάρχει μια ευκαιρία για «ελπίδα και αισιοδοξία».
«Τον επόμενο μήνα, θα παρακολουθήσω τις εκδηλώσεις της συνόδου του Cop26 στη Γλασκώβη. Τα μάτια του κόσμου θα είναι στραμμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και συγκεκριμένα στη Σκωτία, καθώς οι ηγέτες θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
»Υπάρχει ένας βασικός ρόλος για το κοινοβούλιο της Σκωτίας, όπως και για όλα τα κοινοβούλια: να συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου, υγιέστερου μέλλοντος για όλους μας και να συνεργαστεί με τους ανθρώπους, ειδικά τους νέους μας».
Μιλώντας στο Holyrood για πρώτη φορά μετά το θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου, η βασίλισσα πρόσθεσε πως «Σήμερα είναι επίσης μια μέρα που μπορούμε να τιμήσουμε αυτούς που έχουν συμβάλει εξαιρετικά στις ζωές άλλων ανθρώπων στη Σκωτία, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
»Συχνά λέγεται ότι οι άνθρωποι είναι αυτοί που φτιάχνουν έναν τόπο. Και υπάρχουν λίγα μέρη όπου αυτό είναι πιο αληθινό από ό, τι στη Σκωτία, όπως είδαμε τον τελευταίο καιρό. Όλοι γνωρίζουμε τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν πολλοί άνθρωποι τους τελευταίους 18 μήνες. Ωστόσο, παράλληλα υπήρξαν αμέτρητα παραδείγματα καλής θέλησης.
»Ο εγγονός μου, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ μου είπε πολλές συγκινητικές ιστορίες που άκουσε από πρώτο χέρι σε όλη τη Σκωτία. (Άκουσε) για ανθρώπους που ενώθηκαν για να προστατεύσουν και να φροντίσουν αυτούς που είναι απομονωμένοι ή ευάλωτοι».
Η μονάρχης, η οποία έκανε το ετήσιο διάλειμμα της στο Balmoral Castle στο Aberdeenshire, συναντήθηκε με τους ηγέτες του κόμματος και του κοινοβουλίου στο λόμπι του κήπου πριν από την τελετή στην αίθουσα συζητήσεων.
Απαντώντας στην ομιλία της βασίλισσας, η Νίκολα Στέρτζον είπε ότι η πανδημία ήταν η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε ολόκληρος ο κόσμος από την εποχή του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Προκάλεσε πόνο και σπαραγμό, αποκάλυψε και επιδείνωσε τις ανισότητες στην κοινωνία μας. Αλλά έχει επίσης αποκαλύψει την απεριόριστη ικανότητα της ανθρωπότητας για εφευρετικότητα, αλληλεγγύη και αγάπη», είπε.
»Και για εμάς στις δημόσιες υπηρεσίες, μας υπενθύμισε ότι με συλλογική πολιτική βούληση, μπορούν πράγματι να επιτευχθούν αλλαγές που θα μπορούσαμε προηγουμένως να θεωρήσουμε αδύνατες ή πολύ δύσκολες.
«Τους επόμενους μήνες, πρέπει να αναλάβουμε δράση με την ίδια επείγουσα αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε αυτήν την πανδημία, και να την εφαρμόσουμε στη σκληρή δουλειά της ανάκαμψης και της ανανέωσης, στο έργο της οικοδόμησης ενός δικαιότερου και πιο πράσινου μέλλοντος για τις γενιές που έρχονται μετά από εμάς».
Με πληροφορίες του Guardian