Άφησαν πίσω τους τη Νιγηρία, φοβούμενοι την Μπόκο Χαράμ. Βρέθηκαν σε ξενώνα αστέγων στο Μανχάταν. Όμως, η τύχη της οικογένειας του Tanitoluwa «Tani» Adewumi άλλαξε, χάρη στο ταλέντο του 11χρονου στο σκάκι.
Ο Tani έκλεισε τα 11 χρόνια του τον Σεπτέμβριο. Έχει ήδη μια συλλογή με τρόπαια που ολοένα μεγαλώνει. Όμως, ο πιο πολύτιμος για εκείνον είναι ο τίτλος που κατέκτησε το 2019, στο σκακιστικό πρωτάθλημα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Όχι απαραίτητα για τον τρόπο που έπαιξε, αλλά γιατί άλλαξε τη ζωή όλης της οικογένειάς του.
Τον Ιούνιο του 2017, ο Tani και η οικογένειά του διέφυγαν από τη βόρεια Νιγηρία, ανησυχώντας για τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ. Μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ, ζούσαν σε ξενώνα για άστεγους στο Μανχάταν. Λίγο αργότερα ο Tani εντάχθηκε στη σκακιστική λέσχη του σχολείου του, με τη συμφωνία ότι δεν θα χρειαστεί να καταβάλει συνδρομή εγγραφής.
Όταν μαθεύτηκε η νίκη του στο πρωτάθλημα της Νέας Υόρκης, ακολούθησε ένα «κύμα» οικονομικής βοήθειας προς την οικογένειά του. «Μία οικογένεια πλήρωση το ενοίκιο ενός χρόνου στο Μανχάταν, μια άλλη μας έδωσε το 2019 ένα ολοκαίνουριο Honda και η σκακιστική λέσχη στο Μισούρι προσκάλεσε την οικογένεια και τους προπονητές για επίσκεψη», δηλώνει στο CNN ο πατέρας του Tani, Kayode Adewumi, ο οποίος εργάζεται ως κτηματομεσίτης.
«Πολλοί άνθρωποι μας βοήθησαν πραγματικά, πολλοί μας υποστήριξαν οικονομικά και μας έδωσαν χρήματα για να φύγουμε από τον ξενώνα αστέγων», συμπληρώνει.
Η οικογένεια δημιούργησε σελίδα στο GoFundMe, μέσω της οποίας καλύφθηκαν οι οικονομικές ανάγκες της για στέγαση και τις δαπάνες εκπαίδευσης, προκειμένου να βρουν τα πατήματά τους στις ΗΠΑ. Άλλες δωρεές διοχετεύονται στο Tanitoluwa Adewumi Foundation, που στηρίζει μη προνομιούχα παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Ο πατέρας του 11χρονου εξηγεί πως η οικογένεια θέλει να στηρίξει εκείνους που έχουν ανάγκη, καθώς γνωρίζουν από πρώτο χέρι πώς είναι. Παράλληλα, νιώθουν ότι οφείλουν πολλά στο σκάκι. Για αυτό και έχουν δώσει χρήματα σε οργάνωση στην Αφρική που ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με το σκάκι.
«Το σκάκι είναι τα πάντα για μένα, είναι η ζωή μου. Με αυτό φτάσαμε εκεί που είμαστε σήμερα», λέει ο Tani, αν και παραδέχεται ότι οι πρώτες εμπειρίες του δεν ήταν οι καλύτερες. Έχασε όλες τις παρτίδες στο πρώτο τουρνουά που έπαιξε. «Σαφώς μου πήρε χρόνο. Πιστεύω ότι σε όλους παίρνει χρόνο», δηλώνει.
Φέτος έγινε εθνικός μετρ (national master)- o 28ος νεαρότερος που κερδίζει αυτό τον τίτλο- και τώρα θέλει να γίνει ο νεαρότερος γκραν μετρ (grandmaster), ρεκόρ που αυτή τη στιγμή κατέχει ο 12χρονος Abhimanyu Mishra.
Για να το καταφέρει, όταν γυρίζει από το σχολείο προπονείται για επτά ώρες. Τις ημέρες που δεν έχει μάθημα, προπονείται 8, 9 ή ακόμη και 10 ώρες την ημέρα. Μεταξύ άλλων, παρακολουθεί κορυφαίους σκακιστές στον κόσμο και μελετά το πώς σκέφτονται και πώς καταστρώνουν κάθε κίνηση. Όσο για το δικό του στιλ παιχνιδιού, λέει: «Είμαι επιθετικός, μου αρέσει η επίθεση. Θέλω να κάνω ματ στον αντίπαλο όσο πιο γρήγορα μπορώ».
Με πληροφορίες από CNN