ΟΟΣΑ: Συμφωνία για ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15% στις πολυεθνικές

ΟΟΣΑ: Συμφωνία για ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15% στις πολυεθνικές Facebook Twitter
Η έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι (Πηγή φωτό AP)
0

Σε συμφωνία για παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις μεγάλες εταιρείες κατέληξαν 136 χώρες, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). 

Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά η συμφωνία επετεύχθη όταν η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Ουγγαρία, που αντιδρούσαν, υποχώρησαν. Το 15% είναι πολύ κάτω από τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή των βιομηχανοποιημένων χωρών, όπου κατά μέσο όρο είναι 23,5%, σημειώνει το Reuters. 

Στόχος της συμφωνίας είναι να μην μπορούν οι μεγάλες εταιρείες να εγγράφουν κέρδη σε χώρες με χαμηλή φορολογία, όπως η Ιρλανδία, ανεξάρτητα με το πού είναι οι πελάτες τους. Ένα ζήτημα που είχε γίνει ακόμη πιο πιεστικό με την ανάπτυξη των κολοσσών της τεχνολογίας. 

Από τις 140 εμπλεκόμενες χώρες, οι 136 υποστήριξαν τη συμφωνία. Η Κένυα, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε αυτή. 

Η συμφωνία θα καλύψει το 90% της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ που ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων. Όμως, πριν καν «στεγνώσει το μελάνι», ήδη κάποιες χώρες εκφράζουν ανησυχία για την εφαρμογή της συμφωνίας. 

Το υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας απαίτησε να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των μικρών οικονομιών, ενώ σημείωσε ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή από το 2023, όπως προβλέπεται. Η Πολωνία, που ανησυχεί για τον αντίκτυπο σε ξένους επενδυτές, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να δουλεύει πάνω στη συμφωνία. 

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο ελάχιστος συντελεστής θα φέρει νέα έσοδα ύψους περίπου 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο στα κράτη. Επίσης, φορολογικά δικαιώματα για κέρδη άνω των 125 δισεκατομμυρίων θα μεταφερθούν σε χώρες στις οποίες οι μεγάλες πολυεθνικές κερδίζουν τα εισοδήματά τους. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή. «Ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, για να καταστήσουμε το παγκόσμιο φορολογικό μας σύστημα πιο δίκαιο. Η Επιτροπή υποστηρίζει σθεναρά αυτή τη διεθνή προσπάθεια», τόνισε ακόμη σε ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε: «Μετατρέψαμε τις άοκνες διαπραγματεύσεις σε δεκαετίες αυξημένης ευημερίας και για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο. Η σημερινή συμφωνία αντιπροσωπεύει κορυφαίο επίτευγμα για την οικονομική διπλωματία». 

Ο Γάλλος ομόλογός της, Μπρούνο Λεμέρ, σχολίασε ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο «για μια πραγματική δημοσιονομική επανάσταση». Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, επεσήμανε ότι πλέον υπάρχει «σαφής πορεία προς ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα», στο οποίο «οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες θα πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους όπου κι αν δραστηριοποιούνται». 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ AFP
 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ