Πορτραίτο του Σοπέν, που αγοράστηκε σε παζάρι, είναι έργο του 19ου αιώνα

Πορτραίτο του Σοπέν, που αγοράστηκε σε παζάρι, είναι έργο του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Μνημείο για τον Σοπέν, στη Βαρσοβία (Πηγή φωτό ΑP)
0

Ένα πορτραίτο του Φρεντερίκ Σοπέν αγοράστηκε σε παζάρι στην Πολωνία και έμεινε κρεμασμένο σε σπίτι για σχεδόν τρεις δεκαετίες, μέχρι να διαπιστώσει ένας ειδικός ότι πρόκειται για έργο του 19ου αιώνα. 

Πλέον ο μικρός πίνακας- που έχει αποκατασταθεί και έχει τοποθετηθεί σε επίχρυση κορνίζα- βρίσκεται σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας κάπου στην ανατολική Πολωνία, ενώ οι ιδιοκτήτες του διαπραγματεύονται τα επόμενα βήματα, μεταξύ άλλων να εκτεθεί. 

Ο Ντάριουζ Μαρκόφσκι, καθηγητής στο Nicolaus Copernicus University του Τόρουν είναι ο ειδικός τέχνης που εξέτασε και αποκατέστησε το πορτραίτο πέρυσι. 

Το πορτραίτο το εντόπισε ένας γνώστης της τέχνης σε παζάρι στις αρχές του ‘90. Έπειτα από χρόνια, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν, η οικογένειά του θέλησε να γίνει μια επαγγελματική εκτίμηση και αυτό τους οδήγησε στον Μαρκόφσκι. 

Το έργο- με διαστάσεις 29,5Χ23,3 εκατοστά- έχει σημαντική ιστορική και συναισθηματική αξία δήλωσε ο Μαρκόφσκι, αλλά δεν θέλησε να εκτιμήσει τι τιμή θα έπιανε αν πωλούνταν. 

Με προηγμένες μεθόδους, ο Μαρκόφσκι χρονολόγησε τη δημιουργία του περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, με βάση τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και τις φθορές του πίνακα, μεταξύ άλλων. 

Όμως, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί η ακριβής χρονιά και θα είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί ποιος το ζωγράφισε, καθώς μόνο το μικρό όνομα του καλλιτέχνη, Άλφρεντ, έχει διατηρηθεί. 

«Είναι προφανώς ο Σοπέν, αλλά δεν μπορώ να πω αν πόζαρε για αυτό το πορτραίτο ή αν το ζωγράφισαν από κάποιο άλλο», δήλωσε ο Μαρκόφσκι, διευθυντής του τμήματος Συντήρησης και Αποκατάστασης Σύγχρονης Τέχνης στο πανεπιστήμιο του Τόρουν. 

«Δεν ξέρουμε τίποτα για την ιστορία του ή για ποιον το ζωγράφισαν», συμπλήρωσε. «Ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και είμαι χαρούμενος που ένα τέτοιο έργο τέχνης μπορεί να σωθεί», είπε ακόμη. 

Ο Σοπέν γεννήθηκε το 1810 στο Ζελαζόβα Ζόβα, ένα χωριό κοντά στη Βαρσοβία. Η μητέρα του ήταν Πολωνή και ο πατέρας του Γάλλος. Έφυγε από την Πολωνία στα 19 του, προκειμένου να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές του στη Βιέννη και μετά στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε και συνέθετε, έδινε κονσέρτα και δίδασκε πιάνο. 

Πέθανε στο Παρίσι στις 17 Οκτωβρίου 1849 και ετάφη στο νεκροταφείο Pere Lachaise, αλλά η καρδιά του βρίσκεται σε εκκλησία στη Βαρσοβία. 

Με πληροφορίες από ΑP

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ne Zha 2»: Κινεζικό blockbuster σπάει κάθε ρεκόρ και είναι έτοιμο να κατακτήσει τη Δύση

Πολιτισμός / «Ne Zha 2»: Κινεζικό blockbuster σπάει κάθε ρεκόρ και είναι έτοιμο να κατακτήσει τη Δύση

Το «Ne Zha 2» συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία από την κινεζική μυθολογία με μοντέρνα αφήγηση και προηγμένα εφέ, προσεγγίζοντας τόσο το οικογενειακό κοινό όσο και τη νέα γενιά θεατών
LIFO NEWSROOM
Η Τίλντα Σουίντον κατήγγειλε τους «εγκληματίες πολέμου» και τις «κρατικές μαζικές δολοφονίες» από την Μπερλινάλε

Πολιτισμός / Τίλντα Σουίντον: «Οι άπληστες κυβερνήσεις συνεργάζονται με τους καταστροφείς του πλανήτη και τους εγκληματίες πολέμου»

Η ηθοποιός που τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε για το σύνολο της προσφοράς της στον κινηματογράφο χρησιμοποίησε την ομιλία της για να κατακρίνει τις παγκόσμιες ηγεσίες
LIFO NEWSROOM
Τρία σπάνια έργα του Πολ Ντελβό βγαίνουν σε δημοπρασία και αναμένεται να πιάσουν τιμές-ρεκόρ

Πολιτισμός / Τρία σπάνια έργα του Πολ Ντελβό βγαίνουν σε δημοπρασία και αναμένεται να πιάσουν τιμές-ρεκόρ

Ο σουρεαλισμός παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των συλλεκτών εξαιτίας του διαρκούς ενδιαφέροντος για το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό κίνημα του 20ού αιώνα.
LIFO NEWSROOM
Λίνα Μενδώνη: Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου», αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου» αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού

Πραγματοποιούνται σημαντικά έργα στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπως η ανάδειξη του Παλατιού του Νέστορα, των Θολωτών Τάφων, αλλά και η αποκατάσταση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου
LIFO NEWSROOM
Η ΔΕΗ φωτίζει τα άγνωστα χρόνια της Μαρίας Κάλλας

Πολιτισμός / Η ΔΕΗ «φωτίζει» τα άγνωστα χρόνια της Μαρίας Κάλλας

Το 2023, η ΔΕΗ, ως περήφανος χορηγός του Έτους Κάλλας, στήριξε σημαντικές δράσεις και παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της κορυφαίας σοπράνο.
LIFO NEWSROOM
Η Πέγκυ Ζουμπουλάκη δώρισε 6.099 αρχαία αντικείμενα

Πολιτισμός / Η Πέγκυ Ζουμπουλάκη δώρισε 6.099 αρχαία αντικείμενα στο Δημόσιο

Στο Φετιχιέ Τζαμί πραγματοποιήθηκε σήμερα η παράδοση 179 κινητών μνημείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί η απόδοση της συλλογής σε άλλες εφορείες αρχαιοτήτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
I’m Still Here

Πολιτισμός / Βάλτερ Σάλες, Κάπτεν Αμέρικα και Κάλλας από αύριο στις αίθουσες

Το συγκινητικό «I’m Still Here», το νέο «επεισόδιο» του MCU, η επόμενη καταχώριση στο ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς και ένα ντοκιμαντέρ για τη Μαρία Κάλλας είναι μερικές από τις ταινίες που προστίθενται στο (γεμάτο και γενναιόδωρο) πρόγραμμα των κινηματογράφων αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ