Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες της τρίτης δόσης είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες από εκείνες της δεύτερης επεσήμανε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού λέγοντας πως «Άρχισε η χορήγηση της τρίτης δόσης κατά του covid σε ανοσοκατεσταλμένους, άτομα που διαβιούν σε δομές, άτομα άνω των 60 και τους υγειονομικούς».
Ο ΕΜΑ αποφάσισε την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για της Pfizer και της Moderna για τις ηλικίες 18-55 ετών με χρονολογία χορήγησης 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, εξήγησε και τόνισε πως σύμφωνα με τις εξελίξεις η αρμόδια επιτροπή στην Ελλάδα γνωμοδότησε υπέρ της τρίτης δόσης για άτομα με υψηλού και αυξημένου κινδύνου και για τους άνω των 50 ετών, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τον covid.
Σε ότι αφορά στην προτεραιοποίηση για την τρίτη δόση του εμβολίου αφορά σε:
- άτομα με χρόνια προβλήματα αναπνευστικού, κυστική ίνωση, χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, νεφρική, υπατική ανεπάρκεια, ζαχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2,παθογόνο παχυσαρκία, αιμοσφαιρινομάθεια, διαταραχές των σπληνών, χρόνια νευρολογικά προβλήματα, σοβαρά ψυχικά νοσήματα, άτομα με σοβαρή αναπηρία, όπως και γονείς και φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών που δεν είναι δυνατόν να εμβολιαστούν και πάσχουν από σοβαρά προβλήματα.
Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας, επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με μελέτες, όπως είπε, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι παρόμοιες ή και ηπιότερης από εκείνες της δεύτερης δόσης. Άτομα με 3 δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης.
Διευκρίνισε δε, ότι άτομα μα ιστορικό νόσησης από covid συστήνεται να κάνουν μία δόση εμβολίου, ανεξάρτητα από το εμβόλιο που έχουν κάνει πριν τη νόσηση.
Μιλώντας για μία άλλη μορφή κρυφής και επώδυνης πανδημίας, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως πρόκειται για την ορφάνια από τον covid.
Σε 15 μήνες,120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν γονιό και άλλα 25.000 έχασαν τον άνθρωπο που τους φρόντιζε.
Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει τον γονιό του ή το άτομο που τον φροντίζει.
Χιλιάδες παιδιά θα φέρουν το ανεπούλωτο τραύμα της απώλειας για τις υπόλοιπες γενιές. Το βαρύτερο τίμημα αφορά σε παιδιά των ευάλωτων ομάδων όπως είπε, χαρακτηριστικά κλείνοντας η κ. Θεοδωρίδου.
Παράλληλα, όπως δήλωσε ο γ.γ. Πρωοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το 59,5% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Η Ελλάδα ξεπέρασε τους 12.420.000 εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Το 59,5% του γενικού πληθυσμού (69% του ενήλικου) έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 6.250.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 63,2% του γενικού πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο (74,3% του ενήλικου πληθυσμού).
Ακόμη, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι περισσότεροι από 6,5 εκατ. πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 62% του γενικού πληθυσμού και το 71,3% του ενήλικου πληθυσμού.
Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,3% και 79,9% αντίστοιχα.
«Τις τελευταίες δέκα ημέρες 50.500 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Την τρίτη δόση του εμβολίου έχουν κάνει 120.000 άτομα μέχρι στιγμής, ενώ άλλοι 50.000 έχουν κλείσει ραντεβού» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την επιχείρηση «Ελευθερία», την Τρίτη τα κινητά συνεργεία εμβολιασμού θα είναι σε απομακρυσμένα χωριά στην Πιερία, το Κιλκίς και την Ξάνθη, την Τετάρτη σε Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη στην Φλώρινα και τις Σέρρες.
Κύριο όπλο για τη μείωση του προβλήματος είναι ο εμβολιασμός τόνισε μεταξύ άλλων.