Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε τις αιτιάσεις περί χρήσης της ενέργειας ως πολιτικού όπλου από τη Ρωσία, εν μέσω αύξησης των τιμών σε όλη την Ευρώπη.
Η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, κατηγορείται για μεθοδευμένη συγκράτηση της ενεργειακής προμήθειας.
«Η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί όπλα. Ακόμη και τις δυσκολότερες εποχές του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία κανονικά ανταποκρινόταν στις συμβασιακές της υποχρεώσεις και προμήθευε αέριο την Ευρώπη» διεμήνυσε μιλώντας στη διάσκεψη για τη ενέργια στη Μόσχα.
Ο ίδιος αποκάλεσε τις κατηγορίες «ανοησίες», «πολιτικά υποκινούμενες» και άνευ αποδείξεων.
Τα σχόλιά του έρχονται μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που απέδωσαν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εν μέρει στην χαμηλότερη της αναμενόμενης προμήθειας ρωσικού αερίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια «εργαλειοθήκη» για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας με μέτρα συμβατά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και άμεσα εφαρμόσιμα από τις εθνικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων στοχευμένων φορολογικών μειώσεων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 250% από τον Ιανουάριο, πυροδοτώντας μεγάλες αυξήσεις στα κόστη πολλών προϊόντων που μετακυλίεται στους καταναλωτές.
«Καμία άρνηση. Καμία»
Ο Πούτιν κατηγόρησε για την κρίση την Ευρώπη, λέγοντας πως μετά από έναν κρύο χειμώνα οι Ευρωπαίοι δεν άντλησαν επαρκή όγκο αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Ο ίδιος σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό να συσταθεί ένας μακροπρόθεσμος μηχανισμός σταθεροποίησης της ενεργειακής αγοράς», δηλώνοντας την ετοιμότητα της Ρωσίας να αυξήσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου, αν κάτι τέτοιο ζητηθεί.
«Εάν μας ζητήσουν να τις αυξήσουμε και άλλο, είμαστε έτοιμοι να τις αυξήσουμε και άλλο. Τις αυξάνουμε τόσο όσο μας ζητήσουν οι εταίροι μας. Δεν υπάρχει καμία άρνηση. Καμία» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως η Gazprom προμηθεύει αέριο την Ευρώπη στα ανώτατα επίπεδα βάσει των υπαρχόντων συμβολαίων και είναι έτοιμη να αυξήσει την προμήθεια.
«Δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό, που οι εταιρείες μας να αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αιτήματα των εταίρων μας να αυξήσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου, ακόμη και όταν αυτές υπερέβαιναν τις συμφωνηθείσες βάσει συμβολαίων ποσότητες» είπε.
Οι τιμές ηλεκτρικού στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 200% σε σχέση με τον μέσον όρο του 2019, σύμφωνα με την Κομισιόν. Η εκτόξευση των τιμών είναι το αποτέλεσμα της αύξησης στο κόστος του φυσικού αερίου που προκαλεί η υψηλή ζήτηση από την Ασία και η χαμηλότερη προμήθεια από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης εξαρτώνται από ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που λειτουργούν με φυσικό αέριο, το οποίο κατά 40% είναι ρωσικής προέλευσης.
Με πληροφορίες από BBC/CNN