Έρευνα: Λευκοί καρχαρίες ίσως επιτίθενται σε ανθρώπους επειδή τους περνούν για φώκιες

Γιατί οι λευκοί καρχαρίες «τρώνε» ανθρώπους; Facebook Twitter
Πηγή: Getty Images.
0

Ιδιαίτερα γνωστή είναι η θεωρία ότι όταν οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες δαγκώνουν ανθρώπους νομίζουν ότι πρόκειται για φώκιες ή θαλάσσια λιοντάρια. Μια νέα έρευνα που προσομοιώνει τον τρόπο με τον οποίο ένας καρχαρίας βλέπει τον κόσμο έδειξε πως αυτή η υπόθεση τελικά ισχύει. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας στο Σίδνεϊ ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν ή βρίσκονται πάνω σε σανίδες μοιάζουν έντονα με φώκιες και θαλάσσια λιοντάρια στα μάτια των νεαρών λευκών καρχαριών.

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες, μαζί με τους ταυροκαρχαρίες και τους καρχαρίες τίγρης, ευθύνονται για τις περισσότερες επιθέσεις στον άνθρωπο, ανέφεραν οι ερευνητές σε δελτίο τύπου την Τετάρτη. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα αρπακτικά ψάρια στον κόσμο και είναι γνωστό ότι κόβουν κομμάτια κρέατος από τη λεία τους, τα οποία έπειτα καταπίνουν ολόκληρα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιστατικά καρχαριών που «τρώνε» ανθρώπους είναι σπάνια αν και έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια, όπως ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Macquarie το 2019.

Οι ερευνητές μελέτησαν και συνέκριναν υποβρύχια βίντεο με φώκιες, θαλάσσια λιοντάρια και ανθρώπους που κολυμπούσαν με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας σταθερές και ταξιδιωτικές κάμερες για να απαθανατίσουν το υλικό.

«Συνδέσαμε μια GoPro σε ένα υποβρύχιο σκούτερ και το ρυθμίσαμε να ταξιδεύει με την τυπική ταχύτητα πλεύσης των αρπακτικών καρχαριών», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Λάουρα Ράιαν, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στα αισθητήρια συστήματα ζώων στο Εργαστήριο Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου Macquarie.

Χρησιμοποιώντας έναν κατάλογο δεδομένων νευροεπιστήμης για καρχαρίες, οι ερευνητές εφάρμοσαν στη συνέχεια φίλτρα στο βίντεο και δημιούργησαν προγράμματα μοντελοποίησης που προσομοίωσαν τον τρόπο με τον οποίο ένας νεαρός λευκός καρχαρίας βλέπει τις κινήσεις και τα σχήματα διαφορετικών αντικειμένων.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν και κωπηλατούν σε σανίδες του σερφ μοιάζουν πολύ με φώκιες και θαλάσσια λιοντάρια στα μάτια νεαρών λευκών καρχαριών, υποστηρίζοντας έτσι το ότι τα αρπακτικά πολλές φορές μπερδεύονται και επιτίθενται. 

Οι περισσότεροι καρχαρίες έχουν αχρωματοψία, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρώματα στις σανίδες του σερφ και στα ρούχα δεν έχουν μεγάλη διαφορά στο μυαλό του καρχαρία.


«Η κατανόηση του γιατί συμβαίνουν οι επιθέσεις των καρχαριών μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τρόπους να τις αποτρέψουμε, διατηρώντας ταυτόχρονα τους ανθρώπους και τους καρχαρίες  ασφαλείς», πρόσθεσε η Ράιαν.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Μεγάπτερη φάλαινα «έσπασε» το ρεκόρ ταξιδεύοντας από τη Νότια Αμερική στην Αφρική

Περιβάλλον / Μεγάπτερη φάλαινα ταξίδεψε 13.000 χιλιόμετρα από Νότια Αμερική μέχρι Αφρική

Πώς καταγράφηκε το ταξίδι - Η φάλαινα κάλυψε την διπλάσια απόσταση από την τυπική μετανάστευση του είδους της - Είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί να διανύει μια φάλαινα, λένε ερευνητές
LIFO NEWSROOM