Homo bodoensis: Οι επιστήμονες «βάφτισαν» τον πρόγονο του ανθρώπου που έζησε πριν από 500.000 χρόνια

Homo bodoensis: Οι επιστήμονες «βάφτισαν» τον πρόγονο του ανθρώπου που έζησε πριν από 500.000 χρόνια Facebook Twitter
NewScientist
0

Επιστήμονες ανακοίνωσαν την ονομασία ενός νεοανακαλυφθέντος είδους προγόνου του ανθρώπου, του Homo bodoensis.

O Homo bodoensis είναι το όνομα που δόθηκε για την ομάδα ανθρώπων που έζησαν στην Αφρική κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που είναι κοινώς γνωστή ως Μέσο Πλειστόκαινο, αλλά τώρα ονομάζεται τεχνικά Chibanian.

Το είδος έζησε στην Αφρική πριν από περίπου 500.000 χρόνια και ήταν ο άμεσος πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το όνομα bodoensis προέρχεται από ένα κρανίο που βρέθηκε στο Bodo D'ar στην κοιλάδα του ποταμού Awash της Αιθιοπίας.

Οι επιστήμονες είπαν ότι η εποχή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί τότε εμφανίστηκαν οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι, ο Homo sapiens, στην Αφρική και οι Νεάντερταλ, γνωστοί ως Homo neanderthalensis, στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες έχουν περιγράψει αυτή την περίοδο ως «τη σύγχυση στη μέση», επειδή η ανθρώπινη εξέλιξη κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής είναι ελάχιστα κατανοητή.

Η Dr Mirjana Roksandic, από το Πανεπιστήμιο του Winnipeg στον Καναδά και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι «Η συζήτηση για την ανθρώπινη εξέλιξη κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου ήταν αδύνατη λόγω της έλλειψης κατάλληλης ορολογίας που αναγνωρίζει τις ανθρωπογεωγραφικές διαφοροποιήσεις».

Σύμφωνα με τη νέα ταξινόμηση, ο Homo bodoensis θα περιγράψει την πλειοψηφία των ανθρώπων του Μέσου Πλειστόκαινου από την Αφρική και μερικών από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ πολλοί από την τελευταία ήπειρο θα επαναταξινομηθούν ως Νεάντερταλ.

Ο Christopher Bae, από το τμήμα ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης στο Manoa και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, είπε ότι η εισαγωγή του Homo bodoensis έχει ως στόχο «να κόψει τον Γόρδιο δεσμό και να μας επιτρέψει να επικοινωνήσουμε καθαρά με αυτήν τη σημαντική περίοδο στην ανθρώπινη εξέλιξη».

Η Roksandic διευκρίνισε ότι «Η ονομασία ενός νέου είδους είναι μεγάλη υπόθεση, καθώς η Διεθνής Επιτροπή Ζωολογικής Ονοματολογίας επιτρέπει αλλαγές ονομάτων μόνο κάτω από πολύ αυστηρά καθορισμένους κανόνες.

»Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα παραμείνει για πολύ καιρό, ένα νέο όνομα που θα ζήσει μόνο εάν το χρησιμοποιήσουν άλλοι ερευνητές».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Evolutionary Anthropology Issues News and Reviews.

Με πληροφορίες του Guardian/New Scientist

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ